L’equip de campanya de Joe Biden, ara anomenat Oficina del President-Electe, ha començat a treballar després que els grans mitjans atorguessin a l’ex-vicepresident la victòria a Pennsylvania, arribant als 279 vots electorals. En un lloc web anomenat buildbackbetter.com (Reconstruïm millor), l’equip del President-electe detalla els seus plans per assumir el control del govern federal a partir del 20 de gener. Entre els membres d’aquesta Oficina del President-electe, en destaca Cindy McCain, vídua del senador republicà John McCain. L’equip de transició explica, en aquesta web, sobre quins eixos pivotaran les seves primeres accions com a 46è president: millora de l’economia i lluita contra la pandèmia, contra el canvi climàtic i contra la injusticía racial.

Els objectius de l’equip de transició Biden-Harris

COVID19. Biden ha designat avui un grup d’experts encarregats de preparar la resposta a la pandèmia per part de la futura administració demòcrata. El propi Biden ha donat avui una roda de premsa, anunciant la creació d’aquest grup i demanant als americans que segueixin les mesures de prevenció recomanades per la OMS i la CDC. “I implore you”, ha dit Biden per televisió. Ha volgut despolititzar la mascareta i el distanciament social, demanant que el poble americà segueixi els consells no per ells mateixos, sinó per la resta de ciutadans.

Equitat Racial. A conseqüència de les protestes de Black Lives Matter que van aflorir després de la mort de George Floyd, acabar amb el “racisme sistèmic” ha estat a la boca de Biden i Harris durant tota la campanya. La pròpia Harris ha fet història en esdevenir la primera dona negra en assolir la Vicepresidència. Entre les propostes que vol aplicar l’Oficina del President-Electe, destaca la promesa de crear habitatge per persones de color, un veto als ofegaments a l’hora de detenir persones (la causa de mort de Floyd), invertir en nous negocis propietat de minories i promoure la diversitat a tots els nivells del govern federal.

Economia. La futura administració Biden-Harris s’ha compromès a finançar escoles, hospitals i altres serveis públics per mantenir la feina dels professionals que hi treballen. També anuncien la creació d’un cos públic de treballadors per lluitar contra la COVID19, el prorrogament dels subsidis per acomiadament, una renovació de les infraestructures del país i la inversió en la indústria nord-americana, especialment la indústria verda i de transició ecològica.

Canvi climàtic. En una picada d’ull al “Cinturó d’Òxid” que li ha donat la reelecció, Biden proposa recuperar la indústria nord-americana de l’automòbil, en aquest cas de vehicles elèctrics. També hi inclou la creació de sistemes a gran escala de transport públic en aquelles ciutats de més de 100.000 habitants, impulsar la transició energètica, la renovació ecològica de més de 6 milions d’edificis i cases, així com impulsar-ne la creació de nous habitatges amb certificació ecològica.

Aquesta extensa agenda legislativa, dependrà, en gran part, del resultat de la segona volta de les eleccions al Senat federal de Georgia, al gener, on es decidirà el control de la cambra alta. En cas de mantenir-se en mans vermelles, Mitch McConell i la resta de republicans a la cambra podran bloquejar aquelles iniciatives que desitgin. Cal destacar, però, que els 37 anys al Senat de Joe Biden li han atorgat la reputació de negociador, de poder treballar amb l’altra bancada de la cambra alta. 12 anys després d’abandonar el Senat per ser el Vicepresident d’Obama, caldrà veure si el futur President continua tenint aquesta capacitat.

Com funciona la transició, legalment?

El calendari fins la inauguració de Joe Biden com a 46è president dels Estats Units és llarg. Primerament, els comtats i estats han de certificar els resultats de les eleccions. Cada territori disposa de la seva propia llei electoral i la data de certificació de resultats canvia entre ells. Depenent de la legislació estatal, funcionaris o candidats poden demanar un recompte si es compleixen certes condicions, com ara que la diferència del percentatge de vot sigui inferior al 0,5%. La campanya de Trump ja ha anunciat que demanarà un recompte a Georgia quan acabi el primer escrutini.

Aquest procés acaba el 8 de desembre, quan els estats estan requerits per llei federal a tenir designats els seus representats al Col·legi Electoral. Qualsevol disputa judicial sobre les eleccions ha d’haver estat resolta en aquesta data. Els electors escollits es reuneixen el 14 de desembre al seu Capitoli estatal per emetre els respectius vots, que seràn comunicats al Vicepresident Pence, un tribunal estatal i altres administracions afectades. Ja al 2021, el 6 de gener les dues cambres del Congrés formalment reconeixen els resultats del Col·legi Electoral. Finalment, el 20 de gener se celebra la inauguació del flamant 46è President.

En les passades transicions, i tal i com estableix la Presidential Transition Act, l’Administració General de Serveis (GSA) està obligada a donar a l’Oficina del President-electe vora de $5M en finançament, oficines, accés a serveis governamentals i informació classificada, com també formació sobre el funcionament del govern federal als membres de l’equip de Biden. De moment, l’administradora general de la GSA (designada per Trump) s’ha negat a emetre l’ordre corresponent. Fonts properes al govern federal han declarat al Washington Post que cap agència del govern vol ser la primera a contradir el 45è President.