La victòria a Pennsilvània, al cinturó industrial del nord, ha confirmat la victòria de Joe Biden. L'exvicepresident ha aconseguit teixir una coalició més àmplia que Clinton, tot i que desperta poc entusiasme. Es tracta d’un suport personal, més que no pas al seu programa, i els demòcrates hauran de saber reinventar-se de cara a l'any 2022 i sobretot del 2024.

Biden demana més contribucions per fer front a l'ofensiva judicial de Trump

La coalició de Biden la conformen des d'antics votants republicans a l'ala més progressista dels demòcrates, liderats per Bernie Sanders. L'electorat més jove, que ha participat massivament en aquests comicis, s'ha movilitzat en favor de Biden. A més, com ho demostren els resultats a Detroit, Atlanta o Milwaukee, Biden manté de forma decisiva els vots de la comunitat afroamericana. En ple moviment de Black Lives Matter, els afroamericans s'han movilitzat per Biden.

L'altra gran minoria ètnica que ha guanyat Biden és la comunitat llatina. Els llatins/hispans ja són la minoria ètnica més gran en termes demogràfics, el 18%, per davant dels afroamericans. El vot llatí és més complex i divers del que es pensa. Així ho acredita que prop d'un terç dels hispans hagi votat per Trump. I és que els llatins a Florida, de majoria d'ascendència cubana, no són els llatins de Texas.

Aquesta complexitat es reflecteix, per exemple, amb la defensa de trinxeres republicanes, com la Segona Esmena de la Constitució (que protegeix la possessió i l’ús d’armes) i l’antiavortisme, i alhora són partidaris d’avançar en el programa social i econòmic demòcrata, com el salari mínim de 15 dòlars i la reforma sanitària.

Tot i ser més propensos a donar suport al Partit Demòcrata, tradicionalment són votants amb una baixa participació a les urnes. Bernie Sanders va saber arribar a aquests votants, com ho demostren els seus resultats a les primàries demòcrates a Nevada. Biden, per altra banda, ha estat incapaç d’interpel·lar-los de la mateixa manera, com demostren les derrotes a Florida i Texas, amb resultats per sota del que preveien les enquestes.

Trump només perd votants entre els homes blancs i millora a la resta.

Les zones residencials, i especialment les dones d'aquestes àrees, han decantat la balança en favor de Biden. La seva gestió de la pandèmia i el viratge conservador del Tribunal Suprem, amb la possible restricció al dret d’avortament, poden haver estat factors decisius per explicar aquesta desafecció. Es tracta dels barris rics i benestants de les afores de les ciutats. De fet, el president electe ha estat el candidat demòcrata que més donacions de Wall Street ha rebut a la història.

L'agenda de l'administració Biden-Harris es veurà afectada per la reducció d'ingressos del govern federal a causa del coronavirus, aproximadament en uns 450.000 milions de dòlars, i per qui controli el Senat. La majoria a la cambra baixa es decidirà en la segona volta de les dues curses senatorials a Geòrgia el gener.

Biden ha articulat una coalició àmplia, que li serveix per arribar a la presidència el 2020. Però si els demòcrates volen revalidar la victòria el 2024, hauran de doblar els seus esforços. La coalició del 2020, construïda sobre la base de l'oposició a Trump i en el context d'una pandèmia mundial, haurà desaparegut.