Florida és un estat de resultat sempre imprevisible. De fet, aquest any 2020, havia estat identificat com un dels swing states (estats gronxador), que es defineixen com els estats que podrien elegir tant a un candidat republicà com a un demòcrata depenent de la legislatura. Així doncs, juntament amb altres estats que en principi tampoc tenien un resultat clar com ara Iowa i Ohio (per a Trump) Arizona (per a Biden), Georgia o Pennsylvania (sense resultats encara), Florida podrà ser decisiu en aquestes eleccions. Encara que les enquestes projectaven Florida per a Biden, finalment ha estat Trump qui se l'ha endut, i veurem si amb ella també la Presidència.

Amb 29 vots electorals, Florida és dels estats que en té més, juntament amb Nova York, que també en té 29, California amb 55 vots i Texas, amb 38. Degut al seu alt nombre de vots i a la seva capacitat de tergiversar la balança, Florida ha estat destacable en anteriors ocasions.

Encara que les enquestes adjudicaren Florida a Biden fins l'últim moment, ha estat Trump qui finalment ha guanyat l'estat. FiveThirtyEight. https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-general/florida/

Ho fou, per exemple, en les eleccions del 2000, quan Bush i Al Gore es disputaven la presidència. Quan ja s’havia realizat tot el recompte, la diferència entre candidats era de menys d’un 0,5%, situació en la qual la llei de Florida estipula que s’han de repetir els recomptes. Va tornar a guanyar Bush, aquest cop amb un 0,25% de diferència (327 vots), que significava que s’haurien de remetre al recompte manual. Arribats al desembre, encara no s’havia escollit president i fou la secretària d’estat de Florida la que va decidir deixar el procediment on era. Fou aquesta mínima diferència en un sistema de the winner takes it all el que va permetre a Florida decidir el president al final.

En tot cas, en aquestes eleccions, Florida ha estat per a Trump. De fet, encara a l'espera d'un guanyador de les eleccions, cal recordar que era molt difícil d’imaginar un escenari en el qual Trump perdés Florida i guanyés la Presidència. A més, Biden semblava que tenia força possibilitats de guanyar-la, segons indicaven les enquestes, a pesar de que cal remarcar que fou Donald Trump que va aconseguir aquest Estat les eleccions de 2016.

Els colors de Florida a les eleccions del 2016.

No obstant això, en aquestes eleccions, els demòcrates semblaven tenir un suport més remarcable que en moltes altres eleccions, a Florida. Després d’una considerada mala gestió durant els huracans aquest final d’estiu, hi havia una afluència important de portoriquenys vivint a Florida que s'esperava que votessin a Biden, ja que consideren que el republicà va permetre que la illa fos destruïda.

Tot i això, sembla que els latinos que formen part del cens de l’estat de Florida no eren tan partidaris de Biden. Això pren sentit quan tenim en compte que un terç dels latinos allà són americans cubans. Són aquests els que recorden com ho varen perdre tot amb el socialisme de Castro i que, degut a que els demòcrates són els que més s’apropen a l’esquerra als Estats Units, tenien un cert temor de repetir una experiència semblant si Joe Biden sortia guanyador. Una preocupació semblant és la que tenen els veneçolans, també una població abundant.

Cal mencionar, a més, que la major part de latinos són molt catòlics i esperen que Trump els afavoreixin amb tot allò que té relació amb la restricció de l’avortament i altres qüestions que es relacionen amb el catolicisme. A més, hi ha molts latinos que es mostren molt contraris a l’entrada d’immigració il·legal i estan d’acord amb les dures mesures antiimmigració que Trump ha estat implementant, ja que consideren que, encara que provinguin del seu país d’origen, si venen il·legalment no pagaran taxes i serà injust, donat que ells les han pagades havent passat per la mateixa situació. Tot plegat, doncs, sembla que pren sentit el vot favorable a Trump que ha acabat resultant.

A més, cal ser conscients que els hispans de Florida han patit un bombardeig de fake news. Desenes de milions de latinos que han votat aquesta matinada han estat rebent una gran quantitat de notícies falses. Inclús ha arribat a demanar-se a l’FBI una investigació sobre les campanyes de desinformació que s'han dirigit al votant llatinoamericà del sud de Florida. Així ho varen fer a principis d’octubre la congressista per Florida Debbie Mucarsel-Powell i el legislador per Texas Joaquín Castro. Així de greu era, ja que una ràdio amb seu a Miami i subsidiària d’una cadena colombiana explicava com Estats Units cauria en una dictadura liderada per jueus i negres si Biden guanyava aquestes eleccions.

A més, a través de WhatsApp transitaven vàries mentides del mateix estil, la qual cosa les ha fet molt complicades de controlar. Aquesta xarxa social està molt encriptada, a més de ser molt utilitzada pels latinos, la qual cosa facilita que les imatges fora de context, els àudios falsos o les trucades irreals passin d’un mòbil a un altre molt fàcilment. Aquesta situació, ara ja més controlada a través de la iniciativa FactChat en que diverses organitzacions verifiquen les dades en segons quins mitjans de comunicació d’utilització usual per part dels hispans, ha pogut certament transgredir en la opinió dels hispans.

Podríem afegir també que QAnon pot haver tingut alguna cosa a veure amb la incertesa que el dia de les eleccions ha pogut fer virar el vot d’alguns. QAnon és una teoria de la conspiració satànica que va néixer en un fòrum d’internet quan un usuari anomenat Q conspirava contra Hillary Clinton.

Aquestes teories han anat sumant històries que impliquen les elits liberals com són artistes i estrelles de cinema, components del partit demòcrata i empresaris, entre altres. Es diu d’aquests, no només que formen part d’una xarxa internacional de pedofília, sinó que a més va relacionada amb un deep-state de culte satànic. En tot cas, la relació amb Donald Trump és que ell seria el seu salvador davant aquestes suposades situacions. El president, a més, no només no ha negat cap de les afirmacions de QAnon, sinó que algunes inclús les ha promogut. I no ha estat l'únic ja que, per exemple, la republicana Marjorie Taylor Greene, que en aquestes eleccions ha entrat al Congrès, n'és inclús una seguidora.

Però la problemàtica principal és que a través de QAnon s’ha convençut a molts del fals perjudici que podrien comportar les mascaretes durant la pandèmia o de la necessitat de prendre MMS, que és el lleixiu gourmet que ells deien que els protegiria del virus. A més, han escampat informació falsa sobre altres temàtiques del moment, com ara les protestes de Black Lives Matter i les mateixes eleccions.

Aquest, el més gran dels swing states, té a més un alt nombre d’habitants d’edat avançada que hi van a passar els anys de jubilació. Això en principi podia afavorir Joe Biden, ja que la major part d’aquests consideren que la de Trump ha estat una molt mala gestió de la pandèmia, que ha dut a la mort o al patiment a molts d’ells o a molts dels seus amics i coneguts. A més, els demòcrates han buscat molt el vot d’aquesta franja de població, animant als més grans a ajudar a fer retornar Estats Units a l’antiga decent i unida America que era abans.

Però, per altra banda, també existeixen els jubilats que, igual que els latinos que abans mencionàvem, han anat a votar amb pànic a que els demòcrates establissin alguna forma de socialització dels Estats Units que fes perillar la seva jubilació, que han estat guanyant-se fins a dia d’avui amb les seves respectives feines. Sembla que aquesta part de la població de gent d'edat avançada ha tingut una forta influència en el color de Florida.

Florida és el tercer estat amb més població dels Estats Units i, no només important perquè proporciona més del 10% dels delegats necessaris per a la Presidència, sinó que també es mostrava força imprescindible si contemplem que cap candidat ha pogut, de moment, arribar a ser president sense tenir Florida des del 1992. Així doncs, podem confirmar que Biden ha perdut l'oportunitat de guanyar-se i mobilitzar els latinos que tampoc van votar per Hillary Clinton, tal i com va ser capaç de fer Obama. Així és com ha cedit Florida a Trump.