El president republicà s'ha trobat aquesta nit amb l'exvicepresident Joe Biden al campus de la Universitat Belmont a Nashville per al segon i últim debat televisiu d'aquestes eleccions. S'esperava de teló de fons una pandèmia mundial, una economia coixa i debat nacional actual sobre la injustícia racial prenguessinn protagonisme.

L’animadversió mútua entre Trump i Biden va quedar clara des del moment en què van pujar a l'escenari en el seu primer enfrontament el 29 de setembre, però el debat d’aquesta nit ha estat molt més civilitzat. Especialment gràcies a l’ús del silenci als micròfons dels candidats, però el debat s'ha anat escalfant a mesura que avançava la nit i Trump ha acabat trobant el seu rol amb les noves regles.

Tot i així, és probable que el debat d’aquesta nit no hagi tingut un gran valor persuasiu, tot i que els candidats s'han centrat molt més en el terreny polític. Pocs votants queden indecisos en aquest moment i com a mínim 40 milions de persones ja han emès els seus vots. En el seu lloc, tots dos candidats han treballar per animar les seves bases per aconseguir que els seus seguidors vagin a les urnes.

Aquests són els momés més destacats de la nit.

COVID-19: "Acabarà marxant"

Biden ha advertit que els Estats Units es dirigeixen cap a un "hivern fosc", ja que continua havent d'enfrontar-se al coronavirus, però Trump ha afirmat que ha pres mesures ràpides per respondre a la pandèmia.

Preguntat sobre com podria augmentar la confiança dels nord-americans en el moment que arribi una vacuna, Biden ha dit que "s'asseguraria que sigui totalment transparent".

"Estem a punt d'entrar en un hivern fosc", ha dit Biden. "[Trump] no té cap pla clar i no hi ha cap possibilitat que hi hagi una vacuna disponible per a la majoria de la gent fins a mitjans de l'any vinent". Trump ha fet marxa enrere: "No crec que tinguem un hivern fosc en absolut. Obrim el nostre país, hem après, hem estudiat i entès la malaltia, cosa que no vam fer al principi ".

El president també va aprofitar el moment per fer el seu primer atac de la nit a Biden, assenyalant que l'exvicepresident el va criticar al gener quan va posar restriccions als viatges des de la Xina. "Ara diu:" Oh, hauria d'haver-me avançat més ràpidament ". Però ell no es va moure més ràpid, va estar mesos darrere meu", ha dit Trump.

Trump, que s’ha recuperat recentment d’un diagnòstic de COVID-19 i de l'estada hospitalària, ha donat a entendre que el virus no és una preocupació important. "Estem donant la volta a la cantonada, marxarà", ha dit Trump. Biden hi ha respost amb vehemència. "220.000 nord-americans morts". "Qualsevol responsable de tantes morts no hauria de continuar sent president dels Estats Units d'Amèrica".

Acusacions personals: els negocis foscos del fill de Biden

El que ha començat com una pregunta sobre l'últim fet conegut que tant Iran com Rússia han intentat interferir en aquestes eleccions, ha mutat ràpidament cap a un intens intercanvi sobre les finances personals dels candidats i el fill de Biden, Hunter.

Després que Biden hagi preguntat per què Trump no havia estat més dur amb el president rus Vladimir Putin, Trump ha al·legat que la família de Biden s’havia beneficiat dels negocis amb la Xina, cosa que Biden ha negat rotundament. "No he rebut ni un cèntim de cap país", ha insistit.

La conversa ha acabat seguint inevitablement al tema que Trump volia destacar: el treball de Hunter a la junta ucraïnesa de la companyia de gas Burisma. Trump i els seus associats han estat intentant argumentar des de fa mesos que el treball de Hunter allà, que es va produir al mateix temps que Biden supervisava la política d’Ucraïna com a vicepresident, és una prova que Biden va actuar indegudament.

Biden ha reiterat, com ja ho havia fet anteriorment, que no hi havia cap element poc ètic en relació la feina del seu fill i ha citat el testimoni de funcionaris nord-americans durant les audiències de destitució de Trump l'any passat, que han declarat reiteradament que mai no va actuar de manera incorrecta com a vicepresident.

Trump també ha afirmat que Hunter s’havia beneficiat dels negocis amb la Xina, cosa que Biden ha negat. "El meu fill no ha guanyat diners amb la Xina", va dir. "L'únic que ha guanyat diners amb la Xina ha estat aquest noi", fent referència a Trump.

Sanitat: Obamacare o res

Prop de 30 milions d’americans no tenien assegurança mèdica l’any passat i s’estima que 12 milions de persones han perdut la seva assegurança mèdica a causa de la pandèmia.

Biden, que com a vicepresident va ajudar a fer realitat de l'Affordable Care Act (ACA) o Obamacare, vol crear l'opció pública 2.0. El seu pla donaria als nord-americans l’opció de comprar una assegurança mèdica pública, que proporcionaria competència a les tarifes d’assegurança mèdica privada i, amb sort, reduiria els costos per a tothom, sense forçar ningú a renunciar als seus plans existents. “Dono suport a les assegurances privades. Ni una sola persona amb assegurança privada perdria la seva assegurança amb el meu pla ”, ha dit Biden.

Trump, candidat del partit polític el qual està fent una guerra oberta contra l'Obamacare en el Tribunal Suprem, ha dit que “el que voldria fer és una assistència sanitària millor, molt millor. Sempre protegiré les persones que ja en tenen, de manera que m'agradaria donar per acabat l'Obamacare, i oferir un pla sanitari completament nou ". El cert és que va oferir pocs detalls sobre com seria aquest pla.

Racisme: "Sóc el menys racista d'aquesta sala"

Trump té una història problemàtica sobre la qüestió racial i Biden va afanyar-se a destacar les declaracions passades del president. Trump va respondre atacant Biden amb el seu projecte de llei del 1994 que ha tingut un impacte molt important sobre les comunitats negres. Estava clar que tots dos candidats havien fet els deures i s'havien estudiat bé tots els problemes racials del seu rival, però va ser bastant tècnic i tret que els espectadors tinguessin Google a punt, una gran quantitat d'ells els deu haver costat seguir el fil.

Trump, inicialment, ha dit no saber qui era realment el moviment Black Lives Matter, i després ha acabat acusant-lo de ser un grup contrari a la policia. Va reclamar finançament a llarg termini per a les universitats històricament negres i ha afirmat ser amic dels seus líders. .

Per la seva banda, Biden ha reconegut els seus errors en redactar el projecte de llei de crims del 1994. Ha assenyalat que la xifra d'afroamericans a la presó va caure mentre ell i Obama eren a la Casa Blanca. A continuació, l'exvicepresident ha fet un recompte  dels pitjors atacs retòrics de Trump contra les minories, però Trump ha respost amb una declaració molt contundent: "Sóc la persona menys racista d'aquesta sala".

Canvi climàtic: Estimar o acabar amb el petroli. Aquesta és la qüestió.

Tant Trump com Biden s'han compromès ràpidament a salvar el planeta, però han tingut xocs quan han parlat de les tecnologies renovables. Trump ha menystingut l’eficiència solar i del vent, i ha intentant dibuixar Biden com una titella de l’estrella progressista Alexandria Ocasio-Cortez.

Advertint que el punt de no retorn era proper per al medi ambient, Biden ha predit que milions de nous llocs de treball provindran d’una nova indústria de l’energia verda. També ha recordat a l’audiència que Trump en un moment donat va suggerir, equivocadament, que els molins de vent causen càncer. Trump ha declarat més tard que els molins de vent maten els ocells, són massa cars i "els fums que arriben a fer aquests molins de vent massius són els mateixos que amb el gas natural".

Com van fer durant primer debat, van tornar a xocar amb el fracking. “La indústria petrolera contamina. Significativament ", ha afirmat Biden. "Amb el temps s'ha de substituir per energies renovables". Trump, que semblava molt satisfet amb aquesta afirmació, ha acusat Biden: "Vol destruir la indústria del petroli. Ho recordaràs Texas? Ho recordaràs Pennsilvània, Oklahoma, Ohio? "

Aquesta pregunta i el fet que Trump estigui preocupat fins i tot per Texas i Oklahoma diu més sobre l’estat de la cursa que cap detall específic sobre la seva política energètica.