Podem dir -sortosament- que l'únic debat vicepresidencial d'aquestes eleccions ha tingut un to més calmat i pausat que el del primer debat presidencial entre Joe Biden i Donald Trump. Tot i aquesta millora en el to, l'intercanvi entre Harris i Pence tampoc passarà a la història però sí que va deixar alguns moments rellevants. En repassem els més importants:

Gestió del coronavirus

El debat ha començat amb una pregunta sobre el coronavirus, virus que ha provocat més de 210.000 morts als Estats Units. "Què faria l'administració Biden per combatre la pandèmia del coronavirus?".

Harris ha destacat el sorprenent balanç de morts pel virus als Estats Units i ha criticat durament la Casa Blanca per no haver actuat durant els primers dies de la pandèmia. "Sabien què passava i no t'ho van dir", ha assegurat Harris. "Ho sabien i ho van tapar". La senadora no ha dubtat en qualificar la gestió de la pandèmia per part de l'administració "del major fracàs de qualsevol administració presidencial de la història del nostre país".

Pence ha defensat la gestió de la crisi per part de l'administració Trump i ha argumentat que una administració liderada per Biden no ho hauria fet millor en el mateix escenari. "La nostra nació ha passat per un moment molt difícil aquest any, però vull que el poble nord-americà sàpiga que des del primer dia, el president Trump ha posat la salut del poble nord-americà en primer lloc", ha afirmat el vicepresident.

L'economia i les lluites comercials

Harris ha començat criticant les polítiques econòmiques de l'administració Trump, afirmant que el president ha perdut la guerra comercial amb la Xina que Pence anunciava com a èxit.

Els tractes de Trump amb la Xina han provocat una "recessió en la manufacturació", ha dit Harris, que ha assenyalat com els EUA ha perdut 300.000 llocs de treball en el sector manufacturer i que els agricultors han patit pèrdues a causa de la guerra comercial.

Harris ha citat estimacions que mostren que al final del primer mandat de Trump s’hauran perdut més llocs de treball durant el seu mandat que gairebé qualsevol altre president. "Gairebé la meitat dels llogaters nord-americans estan preocupats per si podran pagar el lloguer a finals de mes", ha afirmat. "Així és com es troba l'economia americana ara mateix. I és a causa de la catàstrofe i el fracàs del lideratge d’aquesta administració ”.

Pence ha respost criticant a Biden per haver estat una "animadora" de Xina durant les darreres dècades. “Trump ha perdut la guerra comercial amb la Xina? Joe Biden no va ni lluitar-hi mai ”, ha afirmat Pence.

Justícia racial

Pence ha criticat els danys causats pels disturbis i saquejos d'aquest estiu quan ha estat preguntat sobre la justícia per als negres americans assassinats per la policia.

"El nostre cor es trenca per la pèrdua de qualsevol innocent vida americana ... però no hi ha excusa per als disturbis i saquejos que les van seguir", ha dit Pence.  També va reiterar el suport de l'administració Trump a les forces d'ordre. "No hem de triar entre donar suport a l'aplicació de la llei, millorar la seguretat pública i donar suport als nostres veïns i minories afroamericans", ha afirmat.

Feta la mateixa pregunta, Harris va parlar d'un cas concret i de l'objectiu de Breonna Taylor, veïna a Louisville, de convertir-se en infermera i sobre la necessitat d'una reforma política. Taylor va ser assassinada per la policia en una batuda de drogues que es va dur a terme el març.

"Mai no tolerarem la violència", ha respost. "Però sempre hem de lluitar pels valors que estimem, inclosa la lluita pels nostres ideals".

La lluita pel Tribunal Suprem

Harris ha hagut d'encarar diverses preguntes sobre si una administració Biden-Harris intentaria ampliar el Tribunal Suprem per diluir el que podria convertir-se en una sòlida majoria conservadora del tribunal.

"La gent està votant ara mateix, i vol saber si Joe Biden té intenció d'ampliar el nombre d'integrants del Tribunal Suprem si no aconseguiu aquesta candidatura", va exigir a Harris el vicepresident Mike Pence durant el debat sobre la vicepresidència a Salt Lake City, remetent la candidatura pendent de la jutge Amy Coney Barrett al Tribunal Suprem, que tot apunta que la seva nominació serà confirmada durant les properes tres setmanes.

Harris va esquivar la pregunta tal i com va fer Biden les setmanes posteriors a la mort de la jutgessa Ruth Bader Ginsburg, i Trump va prometre confirmar un substitut. Biden fins abans del setembre s'havia mostrat contrari a afegir nous membres al tribunal.

Pence va utilitzar el que va anomenar una "no resposta" de Harris, i es va dirigir directament a càmera afirmant que "si encara no ho heu entès, la resposta és que ampliaran el Tribunal Suprem si d'alguna manera guanyen aquestes eleccions ".

El canvi climàtic

Durant una discussió sobre el canvi climàtic - un tema clau per a molts votants joves i progressistes - Harris ha atacat l'administració Trump-Pence per la seva posició en la qüestió i ha acusat l'administració de no "creure en la ciència".

"En Joe entén que la costa oest del nostre país s'està cremant, inclòs el meu estat natal, Califòrnia", va dir. “En Joe creu en la ciència. Hem vist un patró d’aquesta administració: no creuen en la ciència ".

Pence ha respost acusant Biden de voler prohibir el fracking, cosa que l'exvicepresident ha dit que no farà. "Joe Biden no prohibirà el fracking", ha assegurat Harris.

Quan la moderadora Susan Page li ha preguntat si creu que el canvi climàtic és una amenaça existencial per al país, Pence ha dit simplement que l’administració seguirà la ciència. “El clima canvia. Seguirem la ciència ", ha dit Pence, per acte seguit canviar ràpidament de tema i acusar Harris i Biden de voler augmentar els impostos.

La mosca de Mike Pence

En mig d'un debat gris i sense moments espectaculars, un convidat no esperat va robar el focus d'atenció durant una part del debat: una mosca que va decidir posar-se sobre els cabells de Pence.

La mosca va romandre al cap del vicepresident durant uns dos minuts. Mentre Harris i Pence parlaven de justícia racial i brutalitat policial, aquesta no es va moure ni Pence va semblar notar la seva presència. Finalment va acabar volant tot sola, marxant tan tranquil·lament com havia arribat.

La mosca negra era difícil de passar desapercebuda sobre els cabells blancs de Pence i immediatament va captivar les xarxes socials. En pocs minuts, tenia el seu propi personatge a Twitter.