Després de mesos d'acusacions, el president Donald Trump i l'exvicepresident Joe Biden es trobaven finalment en persona per discutir sobre alguns dels temes més importants que haurà d'encarar el país.

El debat arribava en un moment complicat per Trump, pocs dies després que el New York Times publiqués la seva declaració de renda i revelés la minúscula quanitat d'impostos pagats per l'actual president al llarg de la seva vida. Per la seva banda, Biden arribava líder a les enquestes però amb un marge massa petit per assegurar res, especialment després que Trump ja superés totes les expectatives electorals el 2016.

El debat es va caracteritzar pel seu to agre, les acusacions personals i la falta d'ordre que no va saber imposar el moderador Chris Wallace. A continuació repassem els moments clau de la nit.

Dures acusacions

Trump va presentar-se al debat amb la idea de presentar Biden com un titella de l'extrema esquerra i qüestionant la seva intel·ligència. Les interrupcions de Trump eren constants, i Biden va reaccionar-hi amb contundència. "No penso escoltar-lo", va dir en un primer moment. "Tot el que està dient és una mentida". Finalment, l'exvicepresident va etzibar-li a Trump: "Vols fer el favor de callar?".

Trump tampoc es va quedar curt i va acusar Biden de "no ser gens inte·ligent", una acusació que Biden va respondre titllant Trump de ser "el pitjor president de la història d'Amèrica".

Tot això en només els primers 45 minuts.

El Tribunal Suprem

La mort de la magistrada Ruth Bader Ginsburg ha dotat la campanya d'un altre motiu de polèmica. Els Demòcrates han acusat els Republicans d'abusar del seu poder, i voler nominar el nou integrant de l'alt tribunal abans de les eleccions. Una decisió que marcaria la línia ideològica del país durant les properes dècades.

En aquest punt és on segurament més còmode i tranquil es va mostrar l'actual president. Trump va deixar clar que ell havia guanyat en unes eleccions el seu mandat de 4 anys per la presidència, i que part tant té tota la legitimitat per actuar en conseqüència durant aquests 4 anys. També ha recordat que els Republicans controlen el Senat, la cambra que filtra els candidats al tribunal, i que per això existeixen tots els elements suficients per pendre aquesta decisió.

Els impostos de Trump

Joe Biden va intentar posar sobre la taula la minsa quantitat d'impostos pagada per Trump durant els últims anys, però en un primer moment no ho va aconseguir i el debat va continuar. Necessitaria de la intervenció del moderador, qui va treure el tema més tard, per poder atacar el magnat republicà en aquest aspecte.

Al ser pressionat sobre aquesta qüestió, Trump es va defensar al·legant que al llarg de la seva vida ell "havia pagat milions de dòlars en impostos". Biden va demanar-li, just després, que "publiqués la seva declaració de la renda". Trump sempre s'ha negat a fer públics els seus comptes, una anomalia en la història de les eleccions presidencials, i s'ha defensat dient que està sota una auditoria.

Hores abans del debat, Joe Biden havia fet pública la seva declaració de la renda de l'any passat, en la qual es mostra com l'exvicepresident va arribar a pagar gairebé 300.000 dòlars en impostos federals. Segons les informacions del New York Times, el president Trump hauria pagat 750 dòlars el 2016 i la mateixa quantitat l'any següent.

La llei i l'ordre

Arran dels casos de violència policial i de les protestes, algunes violentes, en defensa de la comunitat afroamericana, Trump ha fet de l'ordre als carrers un dels seus principals punts d'aquesta campanya. En nombroses ocasions, durant els últims mesos, Trump ha acusat els Demòcrates de no ser prou contundents en la resposta contra els casos de violència per part dels manifestants, fins al punt que el president va qüestionar-li la posició: "Estàs a favor de la llei i l'ordre?".

Biden, que ha hagut de treballar amb la disparitat d'opinions existents dins del seu propi partit sobre aquests fets, va respondre a Trump: "Llei i ordre amb justícia, quan la gent és tractada de forma justa". Biden també va voler desmentir una de les majors acusacions contra els demòcrates, i és que Trump va assegurar que Biden volia desmantellar la policia.

Les tensions racials també van ocupar un rol important en aquest bloc, i és que Trump va acusar Biden d'haver "tractat la comunitat afroamericana pitjor que ningú altre en aquest país".

La COVID-19

La pandèmia segueix sent el tema central d'aquesta campanya electoral i va mostrar a la perfecció, com cap altre tema, les diferències entre les dues candidatures.

Biden va començar recordant les dures xifres que ha viscut els Estats Units, que ha tingut més de 7 milions de casos confirmats i més de 200.000 morts. L'exvicepresident va mirar a càmera i va demanar als espectador si creien en el que els deia el president, fent d'aquest debat una qüestió de confiança.

Trump va defensar-se fent valer les mesures preses per la seva administració, com ara les restriccions de viatge i haver accelerat el procés de recerca de la vacuna. També va acusar Biden de voler tancar el país per complet, mentre que ell el volia mantenir obert". Trump sap que l'economia és el seu punt fort i ha volgut presentar-se com el candidat que recuperarà el benestar econòmic i que permetrà a la gent tornar al seus llocs de feina.