Ahir, com a ciutadà estatunidenc, vaig registrar-me per votar al meu estat i vaig demanar el vot per correu. D’aquí pocs dies començaran a enviar-se aquestes butlletes arreu del país i del món, i moltes coses poden anar malament.

Cada estat legisla sobre els seus processos electorals, de manera que votar a Califòrnia és diferent que votar a Geòrgia. Aquesta manca d'uniformitat i les experiències nefastes d’eleccions primàries durant la pandèmia a Nova York i altres llocs ens assenyalen alguns dels obstacles per tenir uns resultats clars.

Com impugnar els resultats

Als Estats Units (excepte a Dakota del Nord) és necessari registrar-se per votar. Alguns estats permeten registrar-se el mateix dia de la jornada electoral. El problema és que en fins a 9 estats el registre no es pot fer online. Es fa en paper i es copia la informació a mà. Això comporta errors. Es podrien impugnar els resultats.

Els errors poden ser tant del personal administratiu com dels propis votants. A les primàries de Nova York celebrades durant la pandèmia, fins el 20% dels vots va ser rebutjat a causa d’alguna equivocació. Si traslladem aquestes dades a escala nacional, és inviable obtenir resultats democràtics amb 1 de cada 5 vots sent invàlid. Es podrien impugnar els resultats.

El vot per correu també és problemàtic. A certs estats, només es pot votar per correu si és justificat. Sí, estats enormes i clau com Texas (on segons l’última enquesta publicada hi hauria un empat a 46%) requereixen presentar un motiu per votar per correu. En cas contrari, s’ha de votar en persona. Sorprenentment, la por a infectar-se per coronavirus no és una raó acceptable. Si la gent presenta falsos motius per votar a distància, es podrien impugnar els resultats.

Estem acostumats a les imatges de llargues cues el dia de les eleccions, però podrien ser encara més llargues per manca de personal. Generalment, els voluntaris són majors de 60 anys, població de risc en plena pandèmia. Una manca de voluntaris i personal pot comportar episodis de caos i confusió, i es podrien impugnar els resultats.

El risc de problemes derivats del procés electoral segons cada estat. Oklahoma i Arkansas són els pitjors situats. "Is Your State at Risk of an Election Meltdown?", New York Times, 15/09/2020.

A tot això, cal afegir una possible repetició de les interferències russes de 2016. De fet, diversos estats utilitzen màquines susceptibles de ser hackejades. Les ingerències en el procés electoral més insòlit de la història recent americana podrien prendre moltes formes. Es podrien impugnar els resultats.

Conclusió

Difícilment sabrem si Trump és reelegit o no la nit del 3 de novembre. El recompte de vots pot durar dies o setmanes. Trump podria guanyar segons els primers resultats i els demòcrates, que han subratllat la importància de votar per correu, remuntar a mida que aquestes paperetes es compten. Una alternativa podria ser no retransmetre els resultats en directe i només proporcionar-los una vegada tots els vots s’hagin comptat.

Trump ja ha expressat el seu escepticisme amb el vot per correu. Com reaccionarà si acaba perdent dies després de les eleccions? I els seus seguidors? Recordaran que l’any 2000 els resultats entre George Bush i Al Gore van ser disputats. Què passaria ara? Cal tenir en consideració que una majoria de votants demòcrates i republicans ha manifestat que no acceptarà els resultats si el seu candidat perd.

Les eleccions de 2016 a Wisconsin es van decidir per 22.748 vots. Es van rebutjar 22.401 vots per correu. Amb un augment significatiu dels vots per correu, el potencial caòtic d’aquestes eleccions és molt gran. De manera que siguem prudents a l’hora de donar per bons els resultats la nit del 3 de novembre. Ja ho saben, es podrien impugnar els resultats.


*Aquest article es basa, en part, en continguts de l’article del New York Times "Is Your State at Risk of an Election Meltdown?" de Gus Wezerek, publicat el 15 de setembre de 2020.