Sigueu sincers, quants cops heu sentit parlar dels "progressistes" llegint alguna cosa dels Estats Units? Ja sigui sobre Demòcrates o socialistes, els acusats o vanagloriats de progressistes acostumen a ocupar portades i hores als telenotícies nordamericans.

Avui dia, desgraciadament, els que es defineixen com progressistes no són més que anarquistes vestits de xai aixoplugats sota perfils anònims o bots al Twitter, repiulant fotos editades de Joe Biden llepant gelats (amb més o menys elegància), olorant noies o reduïnt al mateix discurs els Demòcrates moderats amb els Republicans més convençuts. De ben segur que haureu vist tuits acusant de violador o de conservador el ja nominat Biden sota perfils amb una rosa vermella, el símbol del socialisme, acompanyant peticions per formar terceres opcions o radicalitzar el partit.

Potser és per complexe? No volen reconèixer públicament que busquen el triomf de la dreta conservadora sota Trump? No. Probablement només volen desestabilitzar la plataforma de Joe Biden de la mateixa forma que la seva ideologia està organitzada. Gent estranya, de la que només veiem comentaris d'odi, molts fotomuntatges i poc contingut original. Com deia abans, gens lluny dels "bots" a les xarxes. Ni tan sols fa falta buscar massa, doncs normalment aquests perfils són tant actius com de recent creació.

Amèrica (i tots els països que la formen) és de dretes, i ho saben. Ningú es creu que el socialisme triomfi més que com ho ha fet fins ara al món, i menys en aquella regió del món. Siguem honestos, els únics que es defineixen com socialistes són menors de 30 anys que s'empassen qualsevol tonteria a les xarxes i que tenen menys comprensió lectora que un nen de parvulari, prenent-se qualsevol paraula dels membres del Congrés com un atac a la "causa".

I doncs, quina és aquesta causa? Justícia social? Més drets i llibertats? Més democràcia? El problema és creure que totes aquestes lluites són compartides i compatibles. No es pot tenir més llibertats amb un govern federal més gran (enfortint aquesta idea de més democràcia). La justícia social és fruit d'una societat conscient i responsable de les llibertats que té i de com han de ser administrades. La causa que hauria d'unir més la gent és el desenvolupament de cada ciutadà, la iniciativa individual per beneficiar la totalitat del país. Fins ara els Estats Units (i els seus 2 partits) tenien aquesta missió per bandera, i els Demòcrates no es poden permetre el luxe de deixar-la enrere.

El progressisme hauria de tornar, amb tota la seva bona intenció en la proposta i seriositat, però necessita una base prou informada i forta perquè tingui la més mínima influència sobre el Partit Demòcrata. El problema és que abans de postul·lar-se algú de qualsevol cantó, primer hauria de saber què busca defensar, més que semblar-li una paraula atractiva.