Per primer cop a la història, un Kennedy perd unes eleccions a Massachusetts. El seu cognom, la joventut, els diners i els contactes polítcs havien donat a Joe Kennedy una oportunitat sensacional per derrotar el veterà Ed Markey, qui portava més de 40 anys ostentant un càrrec públic. Malauradament pels Kennedy, això no ha estat suficient per aconseguir quedar primers en aquesta cursa.

Joe Kennedy (III) va néixer en el si d’una poderosa dinastia política. El seu pare, Joseph Kennedy (II), va ser membre de la Cambra de Representants durant més de deu anys. El seu avi era el senador Robert Kennedy, i els seus oncles inclouen el mateix president JFK i l’important senador per Massachusetts Ted Kennedy. Anant encara més enrere, l’homònim de Kennedy, Joseph Kennedy Sr, va ser d’ambaixador dels Estats Units al Regne Unit sota el president Roosevelt.

Però Joe Kennedy, de 39 anys, va decidir presentar-se contra un demòcrata i un ferm progressista, prestigiós lluitador contra el canvi climàtic i el coautor, juntament amb Alexandria Ocasio-Cortez, del Green New Deal. L’entrada de Kennedy a la cursa, el setembre passat, es va produir en el moment més àlgid de la febre progressista a les primàries, un any després que Ocasio-Cortez i Ayanna Pressley -a Massachusetts- derrotessin els demòcrates que ocupaven el seient de la Cambra de Representants des de feia dècades.

A finals d'agost de l'any passat, una enquesta realitzada per una empresa demòcrata va concloure que Kennedy liderava la cursa contra Markey per 17 punts en un hipotètic enfrontament en unes primàries. L’enquesta va suggerir que l’escó era de Kennedy i el mes següent aquest va declarar la seva candidatura. A nivell programàtic no hi havia especial diferència, els dos candidats compartien el mainstream ideològic actual demòcrata, una mica més virat a l’esquerra a causa de la seva situació geogràfica, però sense gaires diferències. La raó per presentar-se contra Markey tampoc atenia a un descontent de l’electorat contra l’actual senador. Kennedy entenia que l’electorat veuria l’enfrontament com una tria entre dos bons progressistes, entre els quals hi hauria un de més jove, més enèrgic i més famós que l’altre. Tenia les de guanyar.

Les perspectives des de la cantonada de Markey eren molt menys esperançadores. Markey havia militat en un càrrec electe durant els darrers 47 anys, però es va presentar com el candidat de la classe treballadora —el fill d’un camioner que venia gelats per pagar-se la universitat— contra un rival de l’elit amb diners. També va aconseguir que icones progressistes com Ocasio Cortez o la mateixa Elizabeth Warren de Massachusetts recolzessin la seva candidatura. Aquestes, però, es van trobar en una posició inusual: en lloc de mostrar el seu suport a un nou candidat amb l’objectiu de treure-li el lloc a un veterà, ara estaven reunint els seus recursos per protegir un polític de llarga carrera contra un de molt millor finançat i molt més conegut.

Kennedy, però, tampoc es va quedar enrere en la cursa pel suport institucional. La presidenta de la Cambra, Nancy Pelosi, l’excandidat i un dia esperança demòcrata a Texas Beto O'Rourke, i la senadora Kyrsten Sinema, no van dubtar en posar-se al seu costat.

El nét de Robert F. Kennedy, va començar amb força, principalment a les enquestes fins a mitjans de maig, però Markey va aconseguir un impuls gràcies al fort suport dels votants més joves, que van ajudar a canviar la imatge del senador de 74 i el van convertir en un meme i una icona progressista.

Arribat al dia de les eleccions, Markey era el favorit, ja que havia liderat la majoria d’enquestes públiques durant les setmanes prèvies a les eleccions en base a criticar la decisió de Kennedy de presentar-se contra ell, tot i no tenir cap motiu raonable més enllà de ser el descendent d’un poderosa família.

La pèrdua de Kennedy suposa un moment històric per a una família que portava ja un temps apareixent més en la vida nord-americana que tenint un paper rellevant en la política progressista del país. El president John F. Kennedy, el senador Ted Kennedy, el representant Joe Kennedy II i el representant Joe Kennedy III havien guanyat col·lectivament 26 primàries demòcrates a Massachusetts amb zero derrotes. Fins ara.

Una carrera truncada

La derrota de Kennedy és un entrebanc important, potser definitiu, en el que és l’últim de la seva família en política. Els últims anys havia emergit com una figura clau de futur dins del partit, gràcies al seu cognom, el seu carisma i a saber triar amb molta cautela quines batalles lliurar i quan fer-ho.  És per això que durant les primàries celebrades aquest any, i que han acabat amb l’exvicepresident Joe Biden com a candidat, figures importants del Partit Demòcrata van plantejar-se la possibilitat de presentar Joe Kennedy a la presidència.

En el seu moment, el panorama de candidats a les primàries demòcrates es fonamentava en persones de més de 70 anys amb noms coneguts i la resta de candidats lluitant per superar el 5% a les enquestes. Aquest escenari podia ser ideal per la possible candidatura Kennedy. Un candidat capaç d’unir les divisions generacionals, amb un nom absolutament conegut i amb bona consideració –al nivell del de Biden-, una posició ideològica que li serviria per pescar votants a banda i banda, i un carisma i un ús de les xarxes socials semblant al de Pete Buttigieg o al del seu amic Beto O’Rourke.

La seva faceta més personal també convidada a la il·lusió. Ha aconseguit fugir dels fantasmes que caracteritzen la segona generació dels Kennedy i s’ha casat amb una companya de la facultat de Dret de Harvard, que va conèixer en una classe de la llavors professora, i més tard senadora, Elizabeth Warren. També té un molt bon nivell de castellà, cosa que li permetia fugir de la seva imatge d’irlandès prototípic.

Tot i totes aquestes característiques favorables, Joe Kennedy va entendre que precisament perquè gaudeix de tots aquests privilegis no tenia cap pressa per intentar avançar passes i acabar fent-ho en fals, tal i com ha acabat demostrant-se en aquestes eleccions. És difícil d’entendre aquest canvi d’estratègia d’un polític que ho tenia tot per aconseguir l’èxit.