La segona nit de la convenció republicana prometia més que la primera. Entre els ponents destacats de la nit figuraven: Donald Trump, la seva dona Melania, dos dels seus fills Eric i Tiffany i el secretari d'Estat Mike Pompeo, a més de governadors, polítics i ciutadans. La tònica discursiva i estètica de la convenció va millorar respecte del primer dia, tanmateix no supera el nivell mostrat pels demòcrates en la seva convenció.

Key speakers de la segona jornada de la Convenció. Des de dalt a l'esquerra: Melania Trump, Eric Trump, Mike Pompeo i Tiffany Trump.

El primer dia de la convenció, els delegats dels estats van nominar unànimament Donald Trump a la presidència i Mike Pence a la vicepresidència.

Les ponències, el muntatge de l'acte i la combinació de vídeos i efectes van ser molt fluixos si ho comparem amb la convenció demòcrata. Durant aquests dos dies els republicans han seguit el model clàssic de convenció: escenari, faristol i banderes. Cal destacar que, ocupant la presidència, han utilitzat la Casa Blanca com el seu escenari particular.

La gran exhibició de patriotisme ha corregut paral·lela amb els atacs constants a Joe Biden i els demòcrates. S’acusa el candidat demòcrata de ser un cavall de Troia per “l’esquerra radical”, una afirmació difícilment creïble en un polític que ha bastit la seva carrera com a moderat i que ha fet poques concessions a l’ala progressista del partit. Una de les crítiques pertinents ha estat l’atac a Hunter Biden, fill de l’exvicepresident, involucrat en afers poc transparents a Ucraïna.

Entre els principals grups objectius van destacar tres col·lectius molt grans i poc mencionats pels demòcrates a la seva convenció: la pagesia, les famílies militars i els obrers.
Respectivament es va prometre la protecció dels productes nord-americans enfront les importacions estrangeres. Als militars els van garantir seguir augmentant la despesa i als obrers de la indústria se'ls va assegurar que reactivarien l'economia tal i com han vingut fent els darrers tres anys.

Trump i Pence el primer dia de la Convenció al ser nominats a la presidència i vicepresidència.

Aquests tres col·lectius de majoria blanca i d'ascendència estatunidenca van ser bastant oblidats durant tot el discurs de la convenció demòcrata, així que hàbilment els republicans s'han dirigit directament a aquestes bosses d'electorat que els demòcrates imprudentment han deixat enrere. Com a totes les convencions republicanes d'aquest segle i l'anterior, els republicans han fet bandera del seu llegat de Grand Old Party (GOP, El gran i vell partit) fent-se seu el llegat dels històrics presidents que han passat per les seves files com: Abraham Lincoln, Ronald Reagan, Eisenhower, etc.

Respectivament, entre els temes més destacats i repetits de la jornada hem escoltat: el rebuig a l'avortament, denúncies contra el partit Demòcrata per tolerar la introducció de l'islamisme radical a la societat americana o un discurs clarament pro-vida, propostes pròpies de la seva moral tradicional i valors conservadors. En l'àmbit econòmic s'ha destacat en tot moment l'aposta per un lliure mercat. Irònicament, tots els ponents d'aquesta segona jornada han defensat, alhora, fer més polítiques proteccionistes per prioritzar les feines i producció americanes davant les estrangeres. En especial com a mitjà per preservar llocs de feina dins dels Estats Units i deixar d'exportar-los a altres països.

Vista de l'Ala Oest de la Casa Blanca i el Rose Garden on es va celebrar part de la convenció del segon dia.

Del discurs plagiat al discurs feixuc: Melania Trump

El moment més esperat de la nit ha estat quan Melania Trump ha intervingut maldestrament durant uns 25 minuts al Rose Garden de la Casa Blanca, uns jardins que ella mateixa ha renovat. Se l’ha volgut presentar com a compassiva perquè ha estat l’única que ha parlat obertament del dolor causat pel coronavirus. La realitat és que amb més de 178 000 morts al país, ignorar-ho, cosa que han fet la resta de ponents, és una vergonya.

Mentre que el 2016 Melania Trump havia copiat fragments d’un discurs de Michelle Obama, aquesta vegada el discurs era íntegrament seu. Sense atacar els demòcrates, la primera dama s’ha centrat en qüestions racials, de salut pública i fake news. Melania, que acostuma a fer poques intervencions públiques, va impulsar la seva campanya “Be Best”.

Conclusió

Els republicans semblen decidits a minar la qualitat democràtica del país. La politització de la Casa Blanca no és nova, però sí en el context d’una convenció. Intentant seduir les minories, Donald Trump va indultar un ciutadà afroamericà i en va naturalitzar cinc més, posant de manifest que el president no distingeix entre l’exercici del seu càrrec i fer campanya per a la reelecció. Els demòcrates han iniciat una investigació al Congrés per determinar si Mike Pompeo ha vulnerat la llei intervenint a la convenció.

Les famílies del candidat sempre participen a la campanya. Aquesta vegada, però, llurs intervencions són omnipresents a la convenció. Potser, amb la de republicans prominents que estan abandonant el vaixell (els últims, un grup d'expolítics republicans liderats per l'exsenador Jeff Flake), no queden prou oradors per omplir una convenció.