Quarta i darrera jornada de la quaranta-vuitena convenció nacional demòcrata. Presentada per una desubicada Julia Louis-Dreyfus, la convenció ha començat fluixa en comparació amb l'espectacle i pompa que ha caracteritzat les tres vetllades anteriors. Però a mesura que avançava, la darrera nit ens ha sorprès amb un discurs francament emotiu i sensible. El protagonista de la nit Joe Biden ha pogut exposar el seu llegat i el seu projecte de futur en un discurs excel·lent que ha calat als sentiments i ànimes de les famílies i llars nord-americanes.


La jornada d’avui ha començat recordant John Lewis, un dels més grans activistes pels drets civils, mort fa unes setmanes. En aquest sentit, i durant els quatre dies de convenció, els demòcrates no han condemnat la violència puntual de certes protestes (sí l’ús de la violència per part de Trump sobre manifestants), sinó que han celebrat el moviment Black Lives Matter, remarcant el deure històric d’erradicar el racisme al país.

A continuació, s’ha tractat el vot per correu. En plena pandèmia, el vot per correu és la millor manera, i més segura, d’exercir el dret a vot. Malgrat que no hi ha evidències que el vot per correu beneficiï o perjudiqui un partit concret, Trump és conscient que una alta participació el perjudica. Per això, ha intentat obstaculitzar aquest procés, desacreditant-lo, i retirant recursos del Servei Postal dels Estats Units, una agència federal creada el 1775 per Benjamin Franklin.

Beau Biden i Joe Biden durant el servei de Beau a l'Iraq.

S'ha donat molta importància a cuidar dels militars i de les seves famílies. La tasca i patiment que carreguen milions de persones vinculades a les Forces Armades ha ocupat un espai especial en aquesta quarta vetllada. Fent referència a la vinculació personal de Biden arran del pas per l'exèrcit del seu difunt fill Beau i la tasca que ell mateix va dur a terme en temps del Vietnam, Iraq o Afganistan. Biden ha promès protecció i benestar per aquests milions de famílies.

En un dels moments més sensibles de la nit, com si es tractés de la pel·lícula el Discurs del Rei (2010), un jove i valent Brayden Harrington, de 13 anys i tartamut, ha compartit com Biden, també tartamut, l’ha ajudat a confiar en ell mateix.

Han intervingut els companys demòcrates que es van batre a les primàries. Buttigieg, una de les figures emergents del partit i el primer candidat obertament gai en guanyar un caucus, ha afirmat que cal “imaginar el que podem assolir plegats”. El multimilionari Bloomberg ha tingut un espai prominent, probablement per la seva capacitat de finançar la campanya.

El discurs de Joe Biden

De nou s'ha repassat la vida i evolució política de Biden, aquest cop amb un to més familiar i sensible. Des del seu naixement, passant per l’etapa escolar i la gran admiració envers el seu pare, fins les hores baixes que suposaren la mort de la seva dona i el seu fill. En tot moment, s'ha mostrat a Biden com a un home fort, que davant les adversitats i la duresa dels fets que han trasbalsat tants cops la seva vida, ha sabut aixecar-se i reeixir professionalment i familiarment. El prototip de l'americà lluitador i treballador que enfront dels embats de la vida i la política ha seguit endavant.

En el discurs, més presidencial que no pas d’acceptació de la nominació per ser-ho, Biden, transparent, honest, ha promès que, abans que res, cal abordar i combatre amb tots els mitjans la pandèmia de la Covid-19. Ha criticat durament la pèssima gestió realitzada per l'ocupant de la Casa Blanca i ha ofert una alternativa molt creïble i detallada sobre com pretén alliberar als Estats Units d'aquesta pandèmia. Apel·lant a les moltes famílies que han perdut vides en aquesta pandèmia, ha promès un pla de xoc contra aquesta que busqui treure al seu país del top de països amb major mortalitat a causa del virus.

L’exsenador per Delaware ha atacat molt durament Trump (però no els seus votants). La seva envestida ha estat eloqüent, tan eloqüent que no ha pronunciat el nom del seu rival ni una sola vegada. Cap ni una. Trump carrega amb les morts, la divisió, les polítiques erràtiques. Biden, per contra, en un gest per acabar amb “aquest capítol de foscor”, ofereix unitat i empatia. L’exvicepresident ha incidit en com l’empatia l’ajudarà a teixir un govern millor. Aquesta és la principal proposta de Biden: un president decent. I, en temps del president innominable, és una proposta radical. Biden s'ha titllat "d'aliat de la llum".

Al llarg de la nit, també se n’ha subratllat la fe. D'esdevenir president, seria només el segon catòlic, després de Kennedy, en ocupar el Despatx Oval. “No vindrà cap miracle”, ha reconegut, referint-se a les perspectives econòmiques. Però s’ha compromès a defensar la Seguretat Social, Medicare i Medicaid. Amb l’aspiració de refer un pla de rescat com Roosevelt amb el New Deal, Biden també ha assenyalat la importància i les oportunitats que ofereix la lluita contra el canvi climàtic.

Pel que fa a la seva proposta respecte a la política exterior, Biden ha repetit breument la doctrina ja practicada per l'administració Obama; tallar tota relació amb règims dictatorials i trencar relacions amb Rússia. Alhora, seguir el camí de la diplomàcia americana demòcrata del colom en contra de l'àguila republicana, caracteritzada per la negociació, el compromís internacional amb el Medi Ambient, organitzacions internacionals i sociais i aliats d'Occident. Així com enfortir llaços amb els països de l'esfera occidental i de lliure mercat. La política d'inversió en millorar la imatge exterior va costar molt rebuig contra Obama, essent un dels motius que van dur Trump a guanyar les eleccions.

Tanmateix, Biden ha donat molta importància a recuperar els treballs que la seva pròpia administració Obama-Biden va exportar a països tercermundistes a través d'acords comercials. Apostant pel "made in America", Biden ha promès combatre l'atur amb treballs dignes sota el seu lema:

"Build Back Better" (Construïm de nou i millor).

També ha posat de nou sobre la taula el seu compromís per assolir una educació accessible per tots els joves dels Estats Units. Sense mullar-se amb la gratuïtat proposada per Sanders, sí que ha garantit que sota la seva presidència cap nord-americà haurà de sacrificar els seus estudis. El preu de les matrícules universitàries i el préstec i deute estudiantil són un greu impediment per a molts.

La cursa demòcrata cap a la presidència ha començat. Biden i Harris. Ara bé, tal com va pronosticar Hillary Clinton, els republicans i Trump no estan ni molt menys vençuts, contràriament al que una gran part d'Europa i mitjans locals sembla creure. Inclús Fox News ha aplaudit l'eloqüència de Biden, però els republicans no es quedaran de braços plegats. Tenen una sucosa oportunitat de jugar la carta patriòtica i de llei i ordre, sempre beneficiosa, que els demòcrates han obviat durant tota la convenció. Ho sabrem el dilluns vinent amb l'inici de la Convenció Nacional Republicana.