La tercera jornada de la Convenció Nacional Demòcrata ha estat presentada per l’actriu Kerry Washington. La tònica d’aquesta tercera nit ha estat diferent de les dues sessions passades sessions. S’ha seguint una dinàmica molt més emotiva i sensible. Amb el lema “A more perfect Union” (una Unió més perfecte) la vetllada es va centrar en els moviments socials, l’activisme pels drets civils i racials, la igualtat de gènere o la defensa dels immigrants. Va concloure entre parlaments molt esperats de dinosaures polítics, alguns ja fossilitzats, com Barack Obama i Hillary Clinton, i la nominació oficial de Kamala Harris com a candidata a la vicepresidència dels EUA pels demòcrates.

La jornada ha començat emotivament amb Emma González, supervivent del tiroteig a l’institut de Parkland a Florida, i que lidera el moviment estudiantil per la regulació de les armes de foc. També han intervingut altres víctimes de tirotejos massius, com ara l'excongressista Gabrielle Giffords, que ha sentenciat:

Tinc dificultats per parlar, però no he perdut la meva veu. G. Giffords.

Només el 2019, hi va haver més de 400 tirotejos massius al país, una mitjana de més d'1 al dia. Conscient que urgeix acabar amb aquesta xacra, Biden s'ha compromès a liderar amb Beto O'Rourke la lluita contra la totpoderosa Associació Nacional del Rifle.

La nit ha prosseguit amb el focus sobre la comunitat llatina. Els demòcrates la necessiten. Als 32 milions amb dret a vot. A les primàries, una majoria de latinos va recolzar Bernie Sanders i no sembla donar el mateix suport a Biden. Però si Biden té cap aspiració d’arribar a la Casa Blanca ha d’aglutinar el vot llatí en la seva gran coalició en contra de Trump. Amb bosses de votants importants a Florida, Texas i el sud-oest americà, aquest grup demogràfic és i serà fonamental en la vida política del país.

Billie Eilish ha actuat a la Convenció Demòcrata

També s'ha destacat el paper de Joe Biden en la lluita contra la violència de gènere (tot i que el propi Biden ha estat acusat d'assetjament sexual). Biden va portar al Congrés les veus de dones que havien estat víctimes del masclisme i va tirar endavant, contra una cambra baixa de majoria conservadora, la Violence Against Women Bill que quatre anys més tard esdevingué llei amb la signatura d’Obama.

Biden presenta la Violence Against Women Act el 1999

Entre els parlaments més esperats de la nit es trobava el de l’anterior candidata a la presidència, Hillary Clinton. Poc entusiasmada, ha donat suport a Biden i ha celebrat més sincerament la nominació de Harris. Ha tingut moments per criticar el seu antic rival, ara president, i lamentar-se amb humor de la seva derrota:

No afluixeu ja que podeu perdre, parlo per experiència.” H. Clinton

Nancy Pelosi ha estat una altra de les dones protagonistes de la nit. És la més veterana de les convencions demòcrates, atès que ja va assistir a la celebrada a Chicago el 1952, amb només 12 anys, essent el seu pare alcalde de Baltimore. Pelosi és la política electa amb més rang de la història nord-americana, Presidenta de la Cambra de Representants.

En l’exercici del seu càrrec, ha afirmat, ha vist com Trump ha faltat al respecte a les famílies estatunidenques. Però el que més ha sobtat ha estat la seva presentació. El vídeo, amb èpica, explosions, cops de puny i helicòpters, no té pèrdua:

Un altre dels moments més esperats de la nit va ser, sens dubte, l’aparició de l’expresident Barack Obama. Amb un discurs serè, madur i esperançador ha demostrat de nou el seu tall presidencial tan adorat i mitificat arreu. El seu discurs s'ha recolzat en el constitucionalisme i la lluita per la justícia social. Ha tret pes a la qüestió de les protestes i ha donat als espectadors, especialment als joves, l’oportunitat de donar un nou significat a la democràcia nord-americana votant per Biden i Harris.

De fet, Kamala Harris és conscient que la seva candidatura és històrica. Harris tenia un triple objectiu en el seu discurs d’acceptació de la nominació: explicar la seva història, despertar l’entusiasme que Biden no ha aconseguit i demostrar que és capaç d’unificar el partit i erigir-se en l’esperança dels demòcrates aquesta dècada. Objectius assolits.

Lluitem amb convicció, lluitem amb esperança, lluitem amb confiança en nosaltres mateixos. K. Harris

Harris s’ha presentat com una persona familiar i lluitadora. Ha defensat la idoneïtat del presidenciable Biden, s’ha mostrat agraïda pels que han traçat el camí dels drets civils i optimista respecte el futur. No s’ha estalviat crítiques a Trump, al racisme estructural i a la discriminació contra les dones. Però Harris ha deixat clar que està decidida a posar fi al primer d’aquests problemes aquest novembre. Demà acaba la Convenció amb intervencions de Cory Booker, Pete Buttigieg, Tammy Duckworth, Andrew Yang, Mike Bloomberg i, evidentment, Joseph Robinette Biden Jr.