La segona jornada de la Convenció Nacional demòcrata ha començat, de nou, entre himnes i pregàries. En la línia pomposa i patriòtica que va caracteritzar la inauguració de la convenció ahir. Conduïda per Tracee Ellis i el president de la Convenció Bennie Thompson, les mirades es centraven avui en el repartiment de delegats i l'elecció dels diferents estats i territoris amb vot en el Partit Demòcrata.

Abans però, han destacat els parlaments dels expresidents Jimmy Carter i Bill Clinton, entre altres polítics destacats com Schumer o Ocasio Cortez així com ciutadans i ciutadanes d'arreu del país. Seguint la tònica que ha marcat la convenció d'ençà que va començar, han destacat les cares femenines i especialment les de color.

L'expresident Bill Clinton en el seu discurs aquesta nit a la Convenció Nacional Demòcrata.

En el moment de les nominacions, s'han presentats dos candidats a la presidència pels demòcrates: Joe Biden de Delaware i Bernie Sanders de Vermont. Tot seguit els 57 estats i altres territoris pertanyents o sota la influència americana van anar presentant el nombre de delegats per a cada candidat.

Tot i no endur-se la nominació, Sanders ha obtingut més delegats en alguns estats i territoris com és el cas dels Democrats Abroad (Demòcrates vivint a l'estranger) (10-7) o Dakota del Nord (10-8) o estaven molt igualats com els casos de Nevada (24-25), Colorado (36-42) o Arkansas (7-12).

Demòcrates de Nevada, entre els més de 60 estats i terriotirs que han votat, "canten" els delegats per cada candidat. 

Tot i aquests casos particulars, la gran majoria d'estats i territoris van donar una àmplia majoria de delegats a Biden que finalment fou escollit oficialment com a Candidat a la presidència dels Estats Units pel Partit Demòcrata.

Joe i Jill Biden al conèixer els resultats de la nominació.

La Convenció va concloure amb un extens i emotiu repàs de la vida personal i política
del protagonista. Passant per la mort de la seva exdona i el seu fill i l'esforç de la família Biden per superar els esculls de la mà de la seva actual dona: Jill Biden. Cal recordar als lectors, segurament acostumats al clima local dels partits, que en un sistema tan individualista com l'americà la importància de la vida personal dels candidats és també motiu de debat polític.

També es va fer un repàs de la tasca de Biden com a representant públic, des de senador a vicepresident. Passant pel reconeixement d'antics companys de l'Ala Oest de la Casa Blanca com John Kerry, exsecretari d'Afers Exteriors o un record per la tasca compartida amb el difunt John McCain, rival republicà d’Obama el 2008.

Els demòcrates van teixint una gran coalició per vèncer Trump. Si ahir intervenia el
republicà d’Ohio John Kasich, avui Colin Powell, secretari d’Estat sota la presidència
republicana de George W. Bush, ha incidit en el lideratge americà a escala internacional i com Biden pot encapçalar el país. L’experiència en política exterior és un dels actius d’un Biden que va començar a servir al Senat quan encara es lluitava a Vietnam.

Els espectadors indecisos sobre Biden hauran pogut copsar la seva capacitat
d’empatitzar amb el dolor de les famílies en plena pandèmia i les seves credencials
polítiques per fer front a les amenaces a les seguretat nacional. No és gaire, és cert.
Aquesta campanya sembla ser més un vot sobre el caràcter del país, el “Soul of America” com indica el lema de Biden, que no pas sobre propostes polítiques.

Finalment el segon dia de la Convenció ha finalitzat amb el testimoni en directe de la que podria ser la futura primera dama; Jill Biden. Des de l'escola on imparteix classes ha parlat sobre l'experiència, habilitat i bondats del seu marit. En acabar, abraçats, han agraït la nominació i han acomiadat al públic. Demà serà la tercera jornada de la Convenció Nacional Demòcrata, quan intervindran Barack Obama, Hillary Clinton i Kamala Harris.