La setmana passada Kamala Harris s'incorporava a les files de l'ex Vice-President Joe Biden tancant el llargament comentat debat de qui ocuparia la segona posició de la candidatura demòcrata pel 2020. Amb el nou tàndem demòcrata Biden Harris s'enfila el darrer tram cap a les urnes. Però, quines han estat les motivacions que han conduït a Biden a oferir i a Harris a acceptar la candidatura a la vicepresidència? Quina ha estat aquesta sorprenent evolució des de la rivalitat política a les primàries fins a la fraternal relació que ara mostren?

La relació Biden – Harris, ara tan esperançadora, no ha estat exempta de confrontació. Fa pocs mesos vam ser testimonis d'un dur enfrontament en un debat entre ambdós candidats on Harris va criticar durament a Biden la seva postura (contrària) respecte dels autobusos escolars públics com a eina per eliminar la segregació racial al país. De la qual ella mateixa en va ser víctima durant la seva infància. O bé sobre els tractes polítics que Biden va protagonitzar a la dècada dels 70 amb polítics obertament racistes.

Harris acusa a Biden de negociar amb polítics segregacionsites en el debat de primàries de la NBC.

Biden, que sospesava des de feina temps l’elecció de Harris com a acompanyant a la Casa Blanca i que considerava que la seva relació era cordial, es va sorprendre de les dures acusacions de la senadora californiana. Tanmateix ambdós ja han deixat clar que es tractava de l’èxtasi propi d’una discussió política.

Biden feia prop de mig any que estudiava possibles candidates. Biden, un home blanc de 77 anys, es veu rodejat d’un partit Demòcrata cada cop més diferent del que ell va conèixer; jove, interracial, multicultural i amb una àmplia majoria femenina. Sabent això, l’equip per a l’elecció de Biden ja va notificar al candidat que l’elecció s’hauria de comprendre dins del gènere femení.

Biden agenollant-se davant de feligresos de color en una esglèsia de Wilmington, Delaware.

Els límits de la decisió, que en un inici comprenien fins a 50 alcaldesses, senadores, governadores i congressistes va fer un nou tomb amb la mort de George Floyd i les consegüents protestes racials que s’estengueren per tot el país sota el lema de “Black Lives Matter”. L’equip de Biden informà al candidat que era imperant prioritzar entre les candidates aquelles que fossin de color o haguessin donat una resposta adequada durant les protestes racials.

Algunes de les candidates a la Vicepresidència de Biden. Entre elles, des de dalt a l'esquerra, Harris i Warren i Kobluchar a dalt a la dreta, rivals de Biden a les primàries.

Harris és i serà la primera candidata en tàndem presidencial de color, d’ascendència índia i jamaicana, de la història dels EUA. La seva postura respecte a les protestes racials va atraure l’atenció de moltes famílies en el si del partit, fins i tot l’expresident Obama que mantingué en tot moment l’equidistància a l’hora de recomanar a una candidata al seu amic Biden, va suggerir que Harris seria la millor opció. El cert és que els assessors de Biden duien molt temps observant a Harris. En els darreres setmanes Biden ha estat rebent a les 10 darreres candidates, Harris entre elles, a casa seva.

Kamala Harris d’altra banda també havia especulat amb la idea de compartir el despatx Oval amb Biden. Durant les primàries Harris havia reconegut, sense perdre la confiança en esdevenir ella candidata a la presidència que

“Biden seria un gran company de fórmula.”

Com va decidir-se Biden per Harris es podria explicar per dos motius clars. Un primer polític, en tant que Harris representa el vot racial que tant ha ajudat Biden a obtenir la nominació a la presidència i que necessitarà mantenir per guanyar-la. Així com la fórmula paritaria que Trump i Pence no inclouen.

Beau Biden a la dreta de Kamala Harris mentres ambdós eren fiscals generals respectivament de Delaware i Califòrnia.

I una segona personal, potser la més determinant, ja que Harris va treballar durant molt de temps amb el difunt fill de Biden, Beau Biden, ella com a fiscal general de Califòrnia i ell de Delaware. Junts van compartir moments durs com la crisi de les execucions hipotecàries a principis de segle i es mereixien una bona relació personal per haver-se fet costat. Aquests fets han fet que Joe Biden es decantés finalment per Harris amb qui ara s'hauràn d'enfrontar a l'últimament sobrevalorat Trump, que tinguin per segur els meus lectors, que no es deixarà vèncer tan fàcilment com ens pretenen fer veure alguns mitjans autòctons.