Fox News i la propaganda televisiva

FOX NEWS domina el prime time americà (de les 20h a les 23h). Aquest juny i juliol, tot el prime time televisiu. Per sobre de la CNN, ABC, CBS, ESPN, NBC, MSNBC, per sobre de tots. Per sobre dels primers esdeveniments esportius post-coronavirus. Els programes de Tucker Carlson i Sean Hannity modelen l’opinió pública nord-americana. Quin tipus de periodisme practica FOX NEWS?

“La gent no vol informar-se, vol sentir-se informada”. Roger Ailes.

A The Fox Effect: How Roger Ailes Turned a Network into a Propaganda Machine (2012), David Brock and Ari Rabin-Havt detallen com FOX NEWS menteix, manipula i distorsiona les notícies per afavorir el Partit Republicà. De fet, l’artífex de tot plegat és Roger Ailes, per qui guanyar audiència i articular la dreta americana era el més prioritari. Poc abans de morir el 2017, Ailes, que col·laborava en la campanya de Trump, va ser acusat de múltiples delictes sexuals. Qui perd el orígens, perd la identitat.

El polèmic tractament de FOX NEWS del coronavirus o de les protestes arran de la mort de George Floyd tenen poc de científic o periodístic. Laura Ingraham, en un deliri de fanatisme trumpià, animava a consumir hidroxicloroquina. Tucker Carlson va qüestionar el patriotisme de la senadora Tammy Duckworth, veterana de guerra i invàlida d’ambdues cames, tal i com Trump havia fet el 2016 amb Humayun Khan, un soldat musulmà estatunidenc mort en combat.

Confiança en els mitjans de comunicació segons afinitat política. Pew Research Center, 2020.

La polarització al voltant dels mitjans de comunicació revela una fractura social perillosa en democràcia. De fet, la majoria de republicans -dos terços- no confia en els mitjans de comunicació. Tot i així, FOX NEWS és el més moderat dels outlets republicans.

Steve Bannon, Breitbart i la dreta alternativa

Quan Steve Bannon, un autoproclamat leninista, va entrar a la Casa Blanca amb Trump, molts van descobrir què era BREITBART NEWS. Però Breitbart feia anys que operava, també al Regne Unit, on havia obert una oficina el 2014 per impulsar una agenda reaccionària a Europa.

El periodisme de Breitbart és confrontacional i projecta missatges carregats de negativitat. Apel·la als treballadors blancs que han perdut oportunitats amb l'avanç neoliberal de les últimes dècades. Arrelat en la tradició judeo-cristiana i islamòfob, comparteix mirada amb el degà del periodisme escombraria i conspiranoic estatunidenc: Alex Jones i el seu InfoWars. Jones es financia venent productes nutricionals de dubtosos resultats.

A través de Breitbart, Trump havia tingut accés als més fidels seguidors del Tea Party i a l’extrema dreta i alternativa americana: de llibertaris a paleoconservadors, passant per neoreaccionaris i feixistes. Però la dreta alternativa no es conforma únicament d’antisemites i suprematistes blancs: a més de conservadors tradicionals, hi ha aïllacionistes tips d’aventures bèl·liques, persones (generalment homes) contràries al feminisme i nostàlgiques d’una masculinitat que ordenava la societat, i, a grans trets, gent temorosa dels canvis de les societats, normes i institucions provocats per la globalització.

Ben Shapiro i el podcast desenfrenat

Ben Shapiro és un altre dels personatges principals de la dreta als mitjans. Acadèmicament excepcional, es va formar en el món periodístic a la redacció de Breitbart News. Actualment dirigeix The Daily Wire, on produeix The Ben Shapiro Show, un podcast polític diari. El programa és un dels més exitosos del país, apareixent sempre entre els 10 més escoltats i amb una audiència jove (menor de 40 anys).

Shapiro, que va donar suport a Ted Cruz el 2016, és crític amb Trump en molts aspectes. S’autonomena un “sometimes Trump”. De fet, Shapiro s’ha distanciat de la dreta alternativa, i se’l pot considerar un dels referents del conservadorisme americà actual, arrelat en els valors judeo-cristians (ell és jueu ortodox). Per entendre’ns: opina que les persones transsexuals pateixen una malaltia mental, és contrari a l’avortament en casos de violació i s’oposa a que les parelles homosexuals tinguin fills. Segle XXI.

El seu podcast, d’una hora, és directe, menysprea la correcció política i està ple de referències culturals que mostren la capacitat intel·lectual del presentador. Tracta l’actualitat amb ironia i de forma punyent. Amb l’anunci de Kamala Harris com a candidata a la vicepresidència, per exemple, Shapiro s’ha mostrat molt dur amb ella. La caracteritza de manipuladora, dolenta i estúpida, entre altres coses.

Conclusió

En aquest article ens hem centrat en Fox News, el mitjà republicà tradicional, Breitbart News, com a mitjà de la dreta alternativa, i Ben Shapiro, com a referent de molts joves conservadors. Hi ha altres fonts informatives de la dreta americana, que apel·len a diferents sensibilitats dintre de la dreta i amb nivells de professionalitat divergents, com ara la Christian Broadcasting Network, The Federalist, el Wall Street Journal o la National Review.

No tots els mitjans donen suport incondicional a Trump, tot i que comparteixen els enemics comuns de liberals i progressistes. Experts en fomentar la divisió social entre americans, creen narratives de rebuig a les persones de la resta de l’espectre polític. I no únicament als Estats Units.

Alexandre Bissonnette va assassinar a sis persones en una mesquita al Quebec, Canadà, el 2017. Els investigadors van trobar que els dies anteriors a la massacre, Bissonnette havia consumit hores i hores de FOX NEWS, Ben Shapiro, InfoWars i altres mitjans similars. Tot i que aquests no són responsables directes de tal atrocitat, i Ben Shapiro va sortir ràpidament a condemnar els actes de Bissonnette, la retòrica que empren alimenta la crispació.

El biaix dels mitjans de comunicació de la dreta estatunidenca està fracturant el país. Ingraham i Jones estan deteriorant la salut dels espectadors sense conseqüències i, sobretot, deteriorant la salut de la democràcia americana.