En les darreres setmanes, hem vist com les enquestes indicaven un declivi dels suports cap a la candidatura de Donald Trump en favor del seu homòleg demòcrata Joe Biden. Els motius que han conduït a aquesta inversió; són entre d'altres el negacionisme presidencial i la reordenació del Partit Demòcrata.
El negacionisme de Donald Trump envers una crisi sanitària sense precedents que ha situat als EUA com a principal focus de la pandèmia mundial i que insistentment, el president es congratula de si mateix i de la seva administració, amb la convicció d'haver fet una excel·lent tasca i dels resultats obtinguts. En caràcter oficial, l'administració Trump es vetlla d'haver derrotat el virus i d'haver sanat a més malalts que cap altre país. Tanmateix, considera que les seves polítiques d'immigració i frontereres han permès aïllar al país del continent asiàtic i europeu.


Però el cert és que tot el planeta és conscient de la mala gestió de Trump i les nefastes conseqüències que està tenint. Només cal mirar les dades. Respectivament; la tasca de l'administració Trump ha anat obviant l'amenaça del virus a mesura que ha passat el temps, malgrat que l'assessorament mèdic entorn el President avisava de l'augment de casos i la gravetat d'aquests. En un inici, vam veure com alguns sectors de la societat nord-americana es negaven a acceptar les mesures de seguretat sanitària, titllant-les de restriccions estatals innecessàries i d'un injustificable retall de la seva apreciada llibertat individual.

Dades del portal Statista el dia 9 de juny. 


A mesura que la pandèmia va demostrar ser una amenaça prou greu, l'administració federal i estatals es van posar les piles, malgrat que ho fessin amb certa rapidesa i tard, la resposta fou correcta. Es van suspendre vols, dictaminar mesures de confinament, vetllar pel correcte subministrament de serveis i recursos i es va controlar minuciosament el flux circulatori a tot el territori americà, etc. Però amb el temps i el "relaxament" general, l'administració Trump i les seves polítiques han minimitzat el rang d'actuació i la rigidesa de les seves directrius.


Els resultats han estat nefastos. Els EUA és el país amb més casos i on els malalts tarden més a recuperar-se (sense tenir en compte que el sistema sanitari nord-americà arran del seu caràcter eminentment privat dificulta la detecció i curació dels afectats). D'altra banda, les polítiques de tancament del país han estat realitzades com si de deportacions es tractessin. En definitiva, tot el contrari del que afirmen els canals oficials de la Casa Blanca.

Donald Trump i Chris Wallace en la delirant entrevista del passat diumenge a FOX News.


La lògica americana compra la utilitat i rebutja la inutilitat. Trump no només està realitzant una gestió milionària i inútil, sinó que es nega a acceptar-ho.
Davant aquesta situació, el Partit Demòcrata, per fi, s'ha activat en la tasca de realitzar una campanya nacional per reconquerir la Casa Blanca. Després d'unes lentes primàries, Biden es va alçar amb la nominació a la presidència pel seu partit. El seu comitè d'elecció, ha aprofitat la delicada situació de Trump per fer campanya pel seu candidat. En un marc crític però constructiu, Biden (o més ben dit, el seu comitè d'elecció) ha entomat un camí de propostes davant les pífies del President. Allà on Trump falla, Biden proposa. Allà on Trump nega, Biden assumeix compromisos.

Alguns exemples de la nova campanya constructiva de Biden.


Malgrat l'excessiva subtilesa de Biden, i de no comptar amb un programa finalitzat, no pot desaprofitar una ocasió com aquesta per desinflar el globus Trumpista. El públic americà veu que davant el drama d'una mala cobertura política de la Covid-19 encara hi pot haver esperança amb el Parit Demòcrata si aquest i el seu nou paladí són capaços de reconèixer els errors, assumir responsabilitat i proposar alternatives. Al cap i a la fi, res pot ser pitjor que el que hi ha ara.
De la mateixa manera, Trump, que va iniciar la cursa cap al 2020 amb franca avantatge sobre el seu rival, pot posar en perill la seva pròpia reelecció si no procura restablir el seu perfil tecnòcrata similar al que va adoptar en el breu període en què es va rodejar dels bons consells de Fauci i d'altres experts. El llegat de Trump de treball, atur baix o la revifada de l'economia ara perillen i de poc li serviran si, amb la gestió que fa de la pandèmia,es derrueix el que ha aconseguit en aquests darrers quatre anys.