Joe Biden ha escollit Kamala Harris com a candidata a la vicepresidència dels Estats Units. L’exrival a les primàries demòcrates té 55 anys, filla d’immigrants (mare índia i pare jamaicà) i actualment és senadora per Califòrnia. Ambdós fa anys que es coneixen i mantenen una bona relació. Harris, exfiscal general de Califòrnia, havia treballat amb el fill gran de Biden, Beau Biden, mort el 2015 i llavors fiscal general de Delaware.

El tiquet Biden-Harris

En ple moviment de Black Lives Matter, Biden, que lidera totes les enquestes, opta per primera vegada a la història per una dona afroamericana i asiàtica-americana en un tiquet presidencial d'un dels dos grans partits. Reconeix així la importància del suport del vot afroamericà en la seva campanya de primàries, quan aquest grup demogràfic el va salvar a Carolina del Sud. En les tres hores posteriors a l’anunci, la campanya ha recaptat més de 9 milions de dòlars, unes dades històriques.

La senadora Harris reforça la trajectòria legislativa de Biden en un moment en el que, arran de la crisi del coronavirus i els seus efectes econòmics, la Casa Blanca i el Congrés hauran de treballar conjuntament per trobar solucions. Amb experiència a nivells local, estatal i nacional, Harris s’erigeix com una figura capaç de succeir a Biden, de 77 anys, en cas d’incapacitació, mort, renúncia o destitució. L’aspecte generacional és important: quan Biden va entrar per primera vegada al Senat, Harris només tenia 8 anys.

Malgrat que a la campanya Biden-Harris no li serà gens fàcil atreure el vot progressista, és una candidatura històrica. Serà difícil que en futures eleccions no hi hagi una dona o una persona no blanca en el tiquet. Harris, a més, és molt sensible a la qüestió climàtica. Va crear la primera Unitat de Justícia Climàtica de San Francisco i va perseguir grans empreses contaminants.

Moderada i carismàtica

L'exvicepresident d'Obama ja havia anunciat que seleccionaria una dona. Harris s’ha imposat sobre candidates de gran trajectòria, com ara Elizabeth Warren, preferida per l’esquerra progressista, Susan Rice, exassessora de Seguretat Nacional d’Obama, Gretchen Whitmer, governadora de Michigan, i figures menys conegudes a escala nacional com ara Karen Bass, Val Demings i Keisha Lance Bottoms.

Ideològicament moderada (tot i que segons el seu historial de vot és progressista) i amb un historial com a fiscal controvertit, Harris ha estat poc coherent amb algunes posicions, especialment pel que fa al model sanitari. Tot i així, la seva capacitat d’aconseguir finançament i el seu carisma i energia, amb una retòrica combativa, seran grans actius per a la campanya (eminentment virtual) d’un presidenciable de 77 anys sense l’agilitat mental d’altres temps.

Electoralment, tot i haver fracassat en la seva campanya presidencial, Harris pot ajudar a obtenir estats clau de cara a novembre, com ara Geòrgia i Carolina del Nord, amb una població afroamericana important, i Nevada i Arizona al sud-est. Convé recordar que l’aritmètica al col·legi electoral és essencial. Hillary Clinton va obtenir més vots que Trump però va perdre al col·legi electoral 304 a 227.

L’ascens d’una lluitadora

Als anys noranta, Harris va mantenir una relació sentimental amb Willie Brown, un important polític californià. Fent valer el seu talent, es va saber moure entre gales benèfiques i donants demòcrates per impulsar la seva pròpia campanya de fiscal de districte a San Francisco, ocupant el càrrec entre 2004 i 2011. No va ser fàcil. Sis mesos després d’assumir el càrrec, es va negar a demanar la pena de mort per l’assassí d’un policia. Al funeral, la llavors senadora demòcrata, Dianne Feinstein, va criticar-la obertament entre aplaudiments de més de dos mil agents. Harris va mantenir el componiment.

Quan el 2010 Harris es va presentar a fiscal general de l’estat, poca gent apostava per ella, inclús al seu partit. Una dona negra vista com a massa liberal (contrària a la pena de mort) s’enfrontava al republicà Steve Cooley de Los Angeles. A la nit electoral, Cooley va arribar a fer un discurs de victòria i el San Francisco Chronicle va donar-lo com a guanyador. Però tres setmanes més tard, després del recompte de vots, Harris es va proclamar vencedora amb menys d’un punt de diferència.

Senadora des de 2016, Harris ha estat a la primera línia política els últims anys. Molt crítica amb l’administració Trump, va ser especialment exigent durant la confirmació de Kavanaugh pel Tribunal Suprem. Als pocs minuts de saber-se la notícia, la dreta americana ha sortit a atacar Harris. La campanya de Trump ha publicat un anunci contra ella.

Insider i outsider a parts iguals, Kamala Harris ha trencat molts sostres de vidre a la seva vida. Podria esdevenir la primera dona afroamericana a ocupar la vicepresidència dels Estats Units i, per què no, la candidata demòcrata el 2024 i 2028. Tenint en compte que els líders demòcrates al Congrés, Nancy Pelosi i Chuck Schumer tenen 80 i 69 anys respectivament, Harris emergeix com a gran figura demòcrata de la dècada. Primer, però, haurà d’arribar a la Casa Blanca. I Trump ja ha deixat clar que no cedirà el poder tan fàcilment.