Finalment, Kanye West ha decidit fer-ho. Des que ho va plantejar per primer cop el 2015 a la cerimònia dels premis MTV, el raper ha anat postposant any rere any la decisió definitiva sobre presentar la seva candidatura a la presidència. Sembla, però, que aquest 2020 li ha servit a l'artista per trobar el coratge. Fins que aquest passat 15 de juliol no va presentar el seu formulari a la Comissió Electoral Federal, encara persistia el rumor que es tornaria a fer enrere en la seva decisió, però el nordamericà ha decidit finalment presentar-se a les eleccions presidencials dels Estats Units del pròxim novembre.

Últimament i des que va presentar la seva candidatura, West no deixa de crear titulars degut al trastorn bipolar que pateix. Es tracta d’un dels artistes més controvertits i alhora reconeguts del món que ja porta acumulats 21 premis Grammy. Va néixer a Atlanta el 1977 i es va mudar a Chicago de ben petit quan els seus pares, l’un membre dels Black Panthers i l’altra professora d’institut, es van divorciar. Actualment, amb 43 anys i casat amb la celebritat protagonista de realities Kim Kardashian, proclama que presenta la seva candidatura i que -diu ell-, com tot el que ha fet a la seva vida, ho fa per guanyar.

El passat 4 de juliol, data commemorativa del dia de la independència als Estats Units i quatre mesos abans de les eleccions, Kanye va anunciar a Twitter que es presentava com a candidat independent a la presidència dels Estats Units. No obstant, ell mateix explica que, si no fos perquè ja hi ha Donald Trump, es presentaria pel partit republicà. El candidat ha escollit l’eslògan “YES!” per a la seva campanya i ha posat a la seva formació el nom de Birthday Party (festa d’aniversari). És així perquè diu: “quan guanyem, serà l’aniversari de tothom”. El magnat Elon Musk, que li va donar tot el seu suport en un principi a través de Twitter, i la seva esposa Kim Kardashian havien de ser els seus assessors en aquesta nova empresa. No obstant, Elon Musk ja li ha retirat el seu recolzament perquè, tal com declarava dos dies després de donar-li suport, tenen més diferències de les que creia. La seva companya de campanya serà Michelle Tidball, una pastora de Wyoming, la qual cosa te molt sentit tenint en compte el caràcter tan religiós que Kanye dona a la seva pròpia figura.

Kanye West i Elon Musk fa més d'una dècada que són amics

La seva candidatura ha estat una sorpresa per a molts, ja que l’últim cop que en parlava ho feia en referència a les eleccions del 2024. Això fou el que va dir el novembre passat a Donald Trump en una inesperada visita pública a la Casa Blanca. Tot i haver-se postul·lat (ell i la seva esposa Kim Kardashian) a favor de Hillary Clinton anteriorment, últimament Kanye havia estat expressant en diverses ocasions el seu suport incondicional per l’actual president del Estats Units. No obstant, després de la reacció de Donald Trump amagant-se -diu ell- en un búnker davant de l’activisme del moviment Black Lives Matter, sembla que el raper ha considerat la seva pròpia candidatura una millor opció. No obstant, no deixen d’existir certes especulacions sobre la implicació de Donald Trump en la presència de West al mapa polític, ja que seria a Joe Biden a qui el raper podria robar vots, més que al propi Trump.

Kanye West, que va donar el passat juny dos milions de dòlars a les famílies de George Floyd, Breonna Taylor i Ahmaud Arbery -tots tres víctimes de la brutalitat policial racista- posa el pes de la responsabilitat de la persistència del racisme als Estats Units sobre els demòcrates. Citant a Joe Biden quan va dir “si no em votes, no ets negre”, Kanye explica com considera una forma de racisme i supremacisme blanc la forma en què els demòcrates -diu- condicionen el no ser racista a donar-los el vot. És també per això que una de les prioritats en el seu programa polític serà la batalla contra el racisme i la brutalitat policial que, com tota la seva resta d'idees, vincula amb Déu.

Kanye West elogiava Donald Trump en una visita que li va fer fa un any a la Casa Blanca

No sols aquests, sinó la major part d’aspectes que formen part del seu nucli ideològic, tenen el seu origen en la seva fe cristiana. Explica a la revista Forbes que, si guanya al 2020, serà per la voluntat de Déu i que, si ho fa al 2024, serà per la mateixa raó. De fet, gran part de la raó per la qual havia donat aquest tan gran suport a Donald Trump era perquè “Trump és el president que, en molts anys, ha estat més a prop de deixar a Déu ser part de la conversa”. Havent publicat un dels seus àlbums musicals sota el nom de “Jesus is king”, de caire absolutament religiós, el raper també atribueix a Déu la que seria la cura al coronavirus. Tot i que no culpa a la Xina del virus, tampoc veu en una vacuna la solució. De fet, considera les vacunes una forma d’introduir maldat als cossos que “ens deixaria fora de les portes del cel”.

En consonància amb aquesta inclinació per deixar tot l’esdevenir a mans de Déu, el candidat no té tampoc cap programa polític o estratègia concrets. Això, però, no li impedeix manifestar la seva opinió i les seves idees en temes tan controvertits com l’avortament, al qual és contrari basant-se -com ell mateix afirma- en la paraula de la Bíblia. De fet, criticava les “Planned Parenthood”, posicionant-s’hi en contra i afirmant que havien estat “col·locades dins les ciutats per part dels supremacistes blancs per fer la feina del Dimoni”. També manifesta la seva opinió sobre la pena de mort, respecte a la qual també es mostra contrari. Sobre la política exterior, West no s’ha pronunciat més enllà de la seva voluntat de protegir i prioritzar Amèrica amb el seu “potent exèrcit” i, respecte a les taxes, explica que no ha fet encara suficient recerca com per tenir una proposta ferma. Quan parla d’Educació, l’artista ho relaciona de nou amb la religió i amb la necessitat que ell veu d’incloure-hi l’educació religiosa, assegurant que la falta de la mateixa ha permés el sorgiment de la violència, el consum de drogues, els homicidis i el suicidi entre els més joves.

La manca d’objectius concrets, però, no li ha estalviat aixecar polèmiques més d’una vegada. Una de les més criticades fou quan en una entrevista va suggerir que 400 anys d’esclavisme afroamericà “sonen com una elecció”, considerant que eren massa com per haver estat una obligació a la submissió. Tal com en la resta de polèmiques que ha protagonitzat, va fer un aclariment a Twitter i també es va disculpar en una entrevista. Una altra questió que l’ha obligat a justificar-se ha estat la seva implicació en una cimera en contra del col·lectiu LGTBIQ juntament amb el pastor de l’església de Lakewood. Al respecte, West el 2009 declarava en relació a l’homosexualitat que “les escriptures mostren que és un pecat” i que no creu que sigui el millor de Déu per a la vida d’una persona. Novament, la seva fe religiosa conduïa la seva opinió.

Així doncs, quan parlem de Kanye West, ho fem d’una estrella del pop internacional que es presenta com a candidat a la presidència dels Estats Units amb un perfil en consonància amb el republicanisme. Es tracta d’algú que basa en la seva convicció cristiana tota la seva ideologia i intencions polítiques. No havent votat mai i havent-se registrat per primer cop a la vida per votar aquest passat dilluns, Kanye West és un nou possible president dels Estats Units.

Kanye West amb la seva esposa i assessora de campanya Kim Kardashian