Aquestes setmanes han mostrat com un Suprem, sovint molt dividit, s'ha posat més d'acord en matèria d'eleccions, regalant resolucions als liberals i Demòcrates en temps de majories i corts Republicanes i conservadores. Com és possible que pugui passar això, si hi ha una majoria més aviat conservadora al poder judicial?

Això comença quan Antonin Scalia, jutge del Tribunal Suprem dels Estats Units, va morir el 13 de febrer del 2016. Com el càrrec va lligat al final de la vida o dimissió de l'ocupant, va aparèixer un buit a la composició de la cort judicial. Normalment el cos el formen 9 individus, homes o dones, tots i totes nominats pel president i aprovats pel Senat de torn. És clar, no es pot nominar un jutge si els 9 segueixen en l'exercici del seu càrrec.

Donades les circumstàncies, el llavors president, Barack Obama, es va veure obligat a buscar un potencial nominat. La cosa no va acabar d'anar com s'esperava, doncs Mitch McConnell, el líder de la majoria Republicana al Senat, va exigir a Obama d'esperar a les properes eleccions i que el nou (o nova) president nominés aquest algú per la seva part. Les intencions dels Republicans llavors eren evitar una majoria liberal al Tribunal Suprem, ja que l'equilibri en aquell temps era precari, en detriment dels conservadors.

Brett Kavanaugh i John Roberts

Finalment, i com heu pogut comprovar tots, Donald Trump va sortir elegit als comicis del 2016, pel que l'establiment d'una majoria conservadora a la cort estava assegurat. El nominat va ser Neil Gorsuch, que va ser aprovat sense cap mena de complicació notable. El nomenament retornava la sala judicial a una paritat (1 es considera neutral: el president del cos, John Roberts).

A més a més, Anthony Kennedy, un altre dels 9 jutges, va anunciar a mitjans del 2018 que es retirava, deixant la porta oberta a un nomenament d'un altre conservador sota l'administració Trump. Aquest va ser el cas de Brett Kavanaugh, tant polèmic com disputat, tot i que éssent finalment aprovat pel Senat.

Amb un poder judicial en mans dels conservadors, és d'esperar que les seves sentències i accions beneficiïn l'administració de Donald Trump, oi? Doncs no acaba de ser així. Recentment, el cos encapçalat pel jutge Roberts s'ha pronunciat sobre una varietat de casos, com la decisió de Trump d'autodeclarar-se immune com president o otorgant els Estats amb el poder d'assegurar el sentit de vot dels electors (els 538 que finalment elegeixen el president i el vicepresident) al que voten els ciutadans.

No és cosa menor, doncs estableix una distància clara amb els poders conservadors que habiten a la Casa Blanca. El president no va trigar a reaccionar davant aquesta aparent revolta del poder independent, doncs va dirigir una tempesta de tuits contra els de John Roberts. Tenint en compte que ell mateix va posar-hi 2 jutges, no deu estar massa content quan un d'ells (Gorsuch) se situa clarament contrari als desitjos presidencials.