Les protestes a Minneapolis han despertat la reacció del president. Ahir al vespre Trump trucava al governador de Minnesota Tim Walz (Demòcrata) per oferir-li el servei de la Guàrdia Nacional, el cos de reservistes de l'exèrcit nord-americà. Tanmateix es dirigia públicament a l'alcalde Jacob Frey (Demòcrata) per referir-se a ell com a dèbil radical, incapaç de posar ordre a al seva pròpia ciutat.

En conèixer la mort de George Floyd l'activista negre mort en dependències policials durant els aldarulls del passat dijous, Trump ordenà al Departament de Justícia i FBI iniciar una investigació sobre el cas. En general Trump no havia dedicat gaire espai mediàtic a aquest efecte més enllà de donar suport a les forces locals de l'ordre. I més tenint en compte l'esforç magnànim que està dedicant a demonitzar de nou a Obama en tots els fronts, ara que sembla tornar a la vida pública per donar suport a la campanya de Biden.

Aquest escenari ha canviat avui quan s'ha sabut que Trump, al marge d'oferir la col·laboració de la Casa Blanca al governador, ja ha mobilitzat més de 500 reclutes de la guàrdia Nacional al terreny.

Tot seguit a través del seu twitter s'ha referit als manifestants que prossegueixen amb la protesta i els saquejos en els següents termes textuals:

"Aquests perdonavides estan deshonrant la memòria de George Floyd, i no permetré que això passi. Acabo de parlar amb el Governador Tim Walz i li he dit que l'exèrcit estarà amb ell en tot moment. Si es presenta qualsevol dificultat assumirem el control però, quan comencen els saquejos, comencen els tirotejos. Gràcies!"
Captura de pantalla realitzada abans de que s'hagués eliminat la piulada.

Trump ha revoltat tota la xarxa. Fins i tot la plataforma Twitter ha eliminat aquesta darrera piulada per enaltir la violència de forma flagrant. Però eliminar-la no resta les intencions del president, que esta disposat a demostrar que no li tremolarà el pols alhora d'enfrontar-se als radicals fins i tot si això implica sacrificar vides humanes.

Sembla que el fantasma de les guerres racials i el que és pitjor el de la Guerra Civil, tornen a aparèixer a la política interna nord-americana. En aquest moment de crisi pandèmica on el creixement econòmic vinculat a la política de Trump ha fet una frenada i recés sobtat, el president es pot enfrontar ara a un nou drama amb repercussions molt pitjors que les que presenta el Covid-19. No seria però, la primera vegada que a la terra de la llibertat es donen enfrontaments d'aquesta magnitud entre forces de l'ordre i militars contra civils. El país ressuscita els records agres de les Marxes de Selma a Montgomery, els tirotejos de l'Estat de Kent i un llarg i tèrbol etc. Paradoxalment a l'opinió que tenim aquí sobre aquests fets, als EUA quan el president ha aplicat mà dura per posar ordre ha aconseguit tradicionalment més suport i recolzament que no pas crítiques. Si Trump contempla la via armada per frenar els disturbis de Minneapolis i els volts, ho farà perquè sap que pot treure més rèdit electoral que no pas pèrdues; no oblidem que estem en any electoral per les presidencials.

Tim Walz, Governador de Minnesota i Jacob Frey Alcalde de Minneapolis.

En aquest joc perillós on s'hi juguen les vides de la població, cal recordar que tot nord-americà pot tenir a l'abast un arma i que les lleis armamentístiques a Minnesota no son massa restrictives per obtenir-les. A això s'hi suma la força de la Guàrdia Nacional, un autèntic exèrcit instruït per sufocar aquest tipus d'aldarulls interns així com la policia estatal i local. L'ambient a Minnesota i les seves principals ciutats com Minneapolis i Lousiville està molt encés, policia i manifestants volen venjança i els dirigents polítics locals, especialment l'alcalde Jacob Frey i el Governador Tim Walz farien a bé a posar ordre a les seves respectives jurisdiccions abans no se'n fes càrrec Trump.