Els noticiaris d'arreu del món s'han despertat els últims dos dies amb les impactants imatges provinents de Minneapolis, al Midwest. El 25 de maig la mort de George Floyd, un ciutadà afro-americà de 46 anys detingut per la policia, va provocar una condemna general. Les imatges de l'home lluitant per respirar mentre el genoll d'un agent li bloquejava el coll es van fer virals, i van provocar reaccions immediates a la comunitat afro-americana de Minnesota. El context històric de violència racial converteix la mort de Floyd, i el seu sospir desesperat, "no puc respirar", en el cas més recent d'una llarga successió de morts violentes en mans de la policia. L'alcalde de Minneapolis, el Demòcrata Jacob Frey, ha dit que "ser negre als Estats Units no hauria de ser una sentència de mort".

L'extrema violència d'algunes de les reaccions, però, també ha provocat condemnes arreu de l'espectre polític nacional i internacional. Les protestes, que s'han extès a altres zones amb alta presència de ciutadans afro-americans com Chicago i Los Angeles, han durat tota la nit del 28 de maig. Diversos edificis, incloent una comisaria, han estat assaltats i vandalitzats; els manifestants, que també van cremar supermercats i altres construccions, s'han apropiat de material policial durant el saqueig a la comisaria, i han fet fugir del districte a tots els membres del cos. Això ha dut al Governador Demòcrata de Minnesota, Tim Walz, a demanar ajuda a la Guàrdia Nacional, la milícia ciutadana que existeix de manera paralela a l'exèrcit. Donald Trump, en un tweet moderat per Twitter mateix per "glorificar la violència", ha anunciat que "l'exèrcit està amb ell [Governador Walz] fins al final".


Quin ha estat l'ordre d'esdeveniments?

Aquest vídeo, capturat per una càmera de seguretat, mostra els moments immediatament anteriors a la detenció de Floyd

Dilluns, 25 de maig: La policia de Minneapolis rep una trucada denunciant una falsificació. George Floyd, present a la zona, comparteix el perfil denunciat. És detingut in situ i forçat a estirar-se a l'asfalt, amb un policia agenollat sobre el seu coll per immobilitzar-lo. "No puc respirar", se'l sent dir a una gravació d'un testimoni, "siusplau deixeu-me respirar". Al cap de quatre minuts, perd la consciència i és dut a un hospital per ser tractat d'urgències. Poc més tard, George Floyd és mort als 46 anys.

Dimarts, 26 de maig: El cap del departament de policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, anuncia que els quatre agents involucrats en la detenció han estat acomiadats de manera immediata. La germana de la víctima, Bridget Lloyd, demana sanglotant per televisió que els agents siguin investigats per assassinat, i que la comunitat local demani justícia.

Trump anuncia la investigació sobre la mort de Floyd.

27 de maig: Grups de manifestants s'agrupen pacíficament al lloc on va ésser detingut George Floyd inicialment. Altres es dirigeixen a les cases dels policies despedits,  . Donald Trump anuncia que ha demanat a l'FBI i al Departament de Justícia que condueixin una investigació que esclareixi els detalls d'una mort "trista i tràgica". Les condemnes i expressions de dol són gairebé universals, i el fiscal general de Minnesota Keith Ellison anuncia que la mort de Floyd ha de servir per realitzar un canvi "sistemàtic, profund i permanent".

28 de maig: Les manifestacions del dia anterior continuen, i a mesura que passen les hores i la congregació d'individus creix la tensió entre policies i manifestants puja de tò. Al capvespre, el cordó policial es trenca després que projectils improvitzats siguin utilitzats contra els agents presents. Els concentrats forcen l'entrada a la comisaria i, havent-la saquejat, la cremen de soca-rel. Donald Trump amenaça amb enviar l'exèrcit en un tweet condemnat per Twitter mateix, i el Governador Jacob Frey demana a la Guàrdia Nacional que hi intervingui. A mesura que la nit obre pas a la matinada de divendres, la ferida causada per la mort de Floyd està lluny de curar-se.

Killer Mike, cantant basat a Atlanta, demana amb llàgrimes als ulls que els seus "germans negres" deixin de vandalitzar les seves pròpies comunitats i es manifestin pacíficament.

29 de maig: Les protestes a Minneapolis s'extenen arreu la nació, i gairebé totes les ciutats amb poblacions de color veuen manifestacions violentes. Atlanta, Portland, Oakland, ciutats arreu d'Amèrica són testimonis del profund dolor compartit per tots aquells qui han patit durant anys la violència racial sistèmica als Estats Units. Altres, però, critiquen durament el vandalisme associat amb les manifestacions, com per exemple el músic Killer Mike, qui apareixent amb l'alcalde d'Atlanta demana que els manifestants deixin d'incendiar les seves pròpies comunitats. Més 7 mil·lions de persones han vist el vídeo de la seva intervenció, que sembla parlar per la gran majoria d'americans repugnats pel presumpte assassinat de George Floyd, però que no volen veure les seves comunitats destrossades pel vandalisme. Derek Chauvin, el policia (ara despedit) que va matar George Floyd, és detingut per presumpte assassinat. Si el futur judici serà suficient per a que les comunitats afectades recuperin la fe en el sistema nord-americà, encara està per veure.

Portada del principal diari de Minnesota el dissabte 30 de maig.