El grup de treball de la Casa Blanca contra el coronavirus fou creat el 29 de gener de 2020 per ordre del President Trump. El grup de treball, però, ja estava operatiu de facto les setmanes prèvies fent un seguiment del desenvolupament del virus a escala mundial.

Aquest grup està integrat al Departament d’Estat i té com a principals funcions les de dirigir els esforços de l’Administració per controlar, contenir i mitigar la propagació del virus i alhora garantir que la ciutadania tingui accés a la informació mèdica més precisa i actualitzada.

En l’actualitat, el Grup de Treball està format per 22 membres entre responsables polítics, mèdics i professionals. El Grup de Treball està dotat també de l’ajuda d’experts independents i d'institucions vinculades a la resposta contra la pandèmia. Dels 22 membres, només 2 són dones. Una d’elles, Deborah Brix, ocupa el càrrec de responsable de coordinació del Grup conjuntament amb el Vicepresident Pence davant del President Trump. La segona, Seema Verma, és l’administradora dels centres que ofereixen assegurances mèdiques i assistència mèdica en general a la població.

Entre els membres del Task Force es distingeixen tres divisions; els responsables polítics, els econòmics i els mèdics. La subdivisió mèdica, està encapçalada pel cirurgià general dels Estats Units: Jerome Abrams i el secretari de salut i serveis humans, Alex Azar. A l’equip mèdic hi destaca Anthony Fauci, director del NIAID que últimament ha tingut ressò mediàtic tal com va explicar Alexander Golovín en un article publicat en aquest mitjà.

En l’àmbit polític hi destaca el vicepresident Mike Pence, president del grup de treball i mà dreta de Trump en l’afany de fer més estreta la col·laboració entre presidència i Senat. També el secretari d’habitatge i desenvolupament urbà; Ben Carson, cirurgià de professió que va estar a punt de ser escollit president del congrés i va participar com a candidat contra Trump a les primàries republicanes de 2016.

A la divisió econòmica sobresurt el secretari del Tresor, Steven Mnuchin. Famós inversionista i magnat, ex-CEO de Goldman Sachs, que va ingressar al comitè per a l’elecció de Trump el 2016 com a responsable econòmic fins que va obtenir l’actual càrrec pel president el 2017. També destaca la figura de Larry Kudlow, famós inversionista de Wall Street que va treballar a Bear Stearns i per l’administració Reagan, així com a tertulià de múltiples cadenes tractant afers econòmics.

D'esquerra a dreta: Anthony Fauci, Deborah Birx, Mike Pence, Seema Verma i Robert.R.Redfield, en compareixença a la sala de premsa de la Casa Blanca.

Tots els membres polítics del grup de treball,comparteixen la seva afinitat política entorn la figura de Donald Trump i el GOP (Grand Old Party). En l’àmbit mèdic, malgrat que comparteixen una afinitat republicana, és on destaquen les majors divergències i recels pel que fa la gestió trumpiana del coronavirus. Aquest grup té una clara vocació política: per una banda protegir els interessos de l’Administració Trump davant els atacs i reptes que presenta la pandèmia, i d’altra banda obtenir la concentració d’atenció mediàtica que per obtenir rèdit electoral.