Andrew Yang, excandidat a les primàries demòcrates, ha presentat una demanda contra l’estat de Nova York per haver cancel·lat les primàries demòcrates a l'estat.

Actualment, Yang és comentarista a la CNN i dirigeix la fundació Humanity Forward. No amaga el seu interès en convertir-se en alcalde de Nova York i estudia presentar-se a les eleccions municipals de 2021. La proposta estrella de la seva campanya presidencial, la renda bàsica universal, gaudeix de més atenció que mai. En plena pandèmia, molts han passat de veure-ho com una ocurrència a una possibilitat real.

La majoria d’estats ha decidit ajornar les primàries, però Nova York ha optat per cancel·lar-les. Mentre alguns subratllen que suposarà un estalvi de milions de dòlars en una elecció ja decidida (Biden és l'únic que es manté a la cursa per la nominació), altres argumenten que el dret a vot és sagrat. Els republicans novaiorquesos ja van cancel·lar les seves primàries al març perquè Trump era l’únic candidat.

Les primàries estaven inicialment previstes pel 28 d’abril i es van posposar al 23 de juny. Però per la gravetat del coronavirus a Nova York, epicentre de la pandèmia als Estats Units, la junta electoral ha decidit anul·lar els comicis.

Biden, l'únic candidat

El procediment pel qual ho ha fet és dubtós a ulls de Yang. Ha eliminat tots els candidats de les paperetes de votació excepte Biden. La raó? Biden és l’únic que no ha suspès o cancel·lat la seva campanya.

Joe Biden en un acte a Des Moines, 04/01/2020

Yang defensa que els candidats que compleixen els requisits establerts per presentar-se no haurien de ser vetats. Tot i haver-se retirat de la cursa l’11 de febrer, Yang argumenta que no ha demanat explícitament ser eliminat de la butlleta i que la junta no té dret a fer-ho.

Sanders també ha criticat aquest fet, adduint que vol seguir rebent delegats de cara a la convenció. Tot i haver suspès la seva campanya aquest abril, Sanders vol augmentar el seu número de delegats per incrementar la seva influència a la convenció demòcrata.

La junta electoral demòcrata

La junta electoral estatal és l’òrgan encarregat d'administrar i fer complir totes les lleis relatives a les eleccions a l'estat de Nova York i està controlada pels demòcrates. El Comitè Nacional Demòcrata ha dit que revisarà el cas, però sembla clar que el partit ha pressionat perquè Biden arribi a la convenció sense oposició i amb el màxim de delegats possible. El cas es jutjarà en un tribunal federal. Ja veurem qui s'acaba menjant les crispetes.