Bernie Sanders ja és història. Joe Biden ha assolit el seu propòsit de gairebé tota una vida, i ha aconseguit guanyar la nominació del Partit Demòcrata. Ara la pregunta és la següent: qui l'acompanya en el tiquet electoral camí a la Casa Blanca?

Si Biden li guanya les presidencials a Trump el proper 3 de novembre, arribarà a la presidència amb 77 anys: el candidat amb més edat en ser escollit. Són molts els rumors que parlen d'una possible demència de Biden, gens provada, però sí que és cert que sembla haver perdut rapidesa i agilitat mental respecte anteriors campanyes. Per aquest motiu, l'elecció d'un candidat a la vicepresidència que doni robustesa al tàndem electoral serà clau.

L'única cosa que sabem del cert sobre la persona que ocuparà aquest lloc és que serà una dona. L'exvicepresident ho va assegurar com a compromís electoral, en l'últim debat entre ell i Sanders, i no sembla que tingui intenció de fer-se enrere.

Com a norma general, el candidat a vicepresident tendeix a ser algú que equilibra i aporta atributs que li manquen al presidenciable. Biden ho sap i amb el seu equip ja fa temps que ha iniciat el procés per trobar el candidat ideal. Biden ha deixat clar que qui ocupi el càrrec ha de ser algú que el dia després de ser escollit estigui preparat per ser president dels Estats Units, per tant entenem que serà algú amb experiència. També té clar que, tot i actuar com a balança, ha de poder treballar amb la persona escollida i per tant no pot ser algú que disti gaire ideològicament d'ell. Alguns dels seus assessors també aconsellen que sigui una dona de color, tal i com també ha demanat públicament el whip de la Cambra de Representants Jim Clyburn (l'equivalent a Frank Underwood a House of Cards).

Repassem els possibles candidats que compleixen aquestes característiques.

Amy Klobuchar

La senadora per Minnesota va demostrar tenir olfacte polític quan va convertir la seva petita campanya en una de les sorpreses de les primàries, la nit que va aconseguir el tercer lloc a New Hampshire.

Tot i el meritori resultat a New Hampshire, on va quedar per sobre de Joe Biden, la campanya de Klobuchar no tenia la capacitat econòmica per competir amb la resta de candidatures ni tampoc arribava als votants hispans i afroamericans. Aquest és un dels majors problemes que té la senadora com a futurible candidata a la vicepresidència de Biden. Fins i tot va veure's forçada a cancelar un acte en el seu propi jardí de casa, després que el moviment Black Lives Matter i diversos activistes locals pels drets civils hi protestessin. Ho feien per posar el focus d'atenció al cas de Myon Burrell, un home negre qui va ser condemnat de per vida quan Klobuchar era la fiscal del districte.

Klobuchar té un llarg històrial d'exit electoral al Midwest, una zona amb estats vitals per guanyar les eleccions com ho són Minnesota, Winsconsin o Michigan. Té un perfil pragmàtic que connecta amb demòcrates moderats, independents i fins i tot amb republicans de tota la vida. Sense dubte Amy Klobuchar és una de les candidates amb més possibilitats.

Kamala Harris

Des de molt abans que Biden es convertís en el virtual guanyador, Harris ja sonava com a futurible candidata a la vicepresidència. És coneguda la bona relació que mantenen entre els dos, i el fet que fos l'única candidata afroamericana a les primàries dóna força a la seva candidatura.

La comunitat negra sent que Biden té un deute històric amb ells, especialment després d'haver capgirat el seu declivi a les primàries al guanyar a Carolina del Sud. Si bé el vot negre ha estat clau per Biden a les primàries, per a les presidencials necessitarà alguna cosa més i escollir una senadora de califòrnia no sembla la tria més atrevida.

Gretchen Whitmer

El paper de la governadora de Michigan en la victòria de Biden en aquest estat durant les primàries va ser crucial. L'exvicepresident ha definit Gretchen Whitmer com una de les millors polítiques del país i actualment és una de les estrelles ascendents del Partit Demòcrata.

Whitmer, amb només 48 anys, té l'experiència i la joventut que necessita Biden. És una política pragmàtica, amb caràcter i a qui li agrada la diligència. La seva campanya a governadora es va centrar en la sanitat i les infrastructures del seu estat, campanya que va tenir l'eslògan "Fix the damn roads" (Arreglem les maleïdes carreteres).

Detroit i Michigan han estat de les zones més afectades pel coronavirus i l'oposició de Whitmer a la gestió de Trump l'ha convertida en un dels blancs preferits dels atacs del president.

Michigan és un dels estats del Midwest on els demòcrates estan tenint problemes per mantenir-lo de color blau, i si Biden vol arribar a la presidència sap que ha de guanyar aquest estat. Whitmer ha aparegut a les darreres enquestes i és una de les persones amb més possibilitats d'esdevenir la persona triada per Biden.

Tammy Duckworth

Les coses semblen indicar que la candidata ideal seria algú de color i del Midwest, i la senadora per Illinois compleix a la perfecció els dos requisits.

Tammy Duckworth, d'origen tailandès, gaudeix d'un espectacular currículum de compromís patriòtic. És una veterana de la guerra d'Iraq que va perdre les dues cames després que un dels helicòpters Black Hawk que pilotava s'estavellés.

La senadora també és una indiscutible membre del sector moderat del partit. Ja el 2018, quan Ocasio-Cortez va guanyar per sorpresa les seves primàries, va posar en dubte que la branca més radical pogués ser replicada arreu del país. Tal i com ha dit ella mateixa: "Crec que no pots guanyar la Casa Blanca sense el Midwest, i tampoc crec que puguis girar molt a l'esquerra i seguir guanyant al Midwest".

Duckworth és sense dubte una de les candidates més fortes per ser l'escollida de Biden. Poc importa, però és també la meva aposta personal.

Elizabeth Warren

La senadora per Massachusetts és segurament la figura política en actiu amb més repercussió nacional de totes les d'aquesta llista, però ser coneguda no sempre és garantia d'èxit.

Warren i Biden tenen clares divergències entorn a determinades polítiques econòmiques, especialment pel que fa a la proposta de Medicare for All. Biden ja ha deixat clar que qui triï com a companya de tiquet electoral ha de ser algú amb qui hi hagi una certa coherència ideològica, però el pes polític de Warren és massa gran com per descartar la seva tria.

Stacey Abrams

El 2018, l'activista pel dret a vot dels afroamericans, va estar a punt de convertir-se en la primera governadora negra de la història dels Estats Units. Stacey Abrams va acabar perdent per un 1,4% dels vots, però des de llavors s'ha convertit en una de les sensacions del Partit Demòcrata, especialment entre les dones negres i fins i tot per davant de Kamala Harris.

Abrams podria ajudar a posar el seu estat en joc i afavoriria la participació afroamericana als swing states. Això inclou també la veïna Florida, on segons les enquestes Trump està obrint inesperades vies amb els votants negres.

Tot i que iniciament Abrams va espolsar-se de sobre la idea, recentment ha fet declaracions molt clares en direcció a aquesta possibilitat: "Seria un honor ser a la campanya com a companya de tiquet electoral".

Abrams sap que a diferència del de governadora, aquest és un càrrec pel qual no pot fer campanya. Sobretot perquè existeix un historial de polítics que estaven predestinats a ser els candidats a la vicepresidència i després es van esfumar. O és que ningú recorda com Julián Castro tenia assegurat ser el número 2 de Hillary Clinton?

Catherine Cortez Masto

Va ser la primera hispana en ser escollida com a senadora, i tot i no ser la més coneguda Cortez és una figura molt influent. El partit també la té en gran estima per la seva gran capacitat per recaptar fons, i de fet segueix sent la cap del comité demòcrata de campanya al Senat. La senadora per Nevada també té una estreta relació amb Harry Ried, l'antic líder de la majoria al mateix estat, amic personal de Biden i una figura encara important dins del partit.

Durant les primàries, Biden va tenir problemes per captar vot entre els hispans. A Nevada, l'estat de Cortez Masto, Sanders va guanyar i va aconseguir bon resultats entre aquest mateix grup. L'elecció de la senadora com a candidata a vicepresidenta podria mirar de reforçar aquesta debilitat de la candidatura de l'exvicepresident.

Cortez Masto jurant el seu càrrec com a senadora amb l'exvicepresident Biden.

Tammy Baldwin

Va fer història el 2012 quan va convertir-se en la primera senadora obertament lesbiana. Després de la victòria de Trump el 2016 a Wisconsin, els republicans volien demostrar a les midterms del 2018 que l'estat havia passat a ser republicà. Van gastar milions de dòlars per fer-la caure, però Baldwin va acabar guanyant al seu rival per 11 punts de dierència. El governador republicà, Scott Walker, també va perdre contra el seu contricant demòcrata.

Baldwin ha centrat gran part de la seva carrera política a la millora de la sanitat americana, especialment a protegir la cobertura d'aquells amb condicions preexistents. Wisconsin és un estat clau si Biden vol viure a la Casa Blanca, però també ho és de cara al Senat i no és segur que un demòcrata diferent al de Baldwin pogués tornar-lo a guanyar.

Andrew Cuomo

La figura del governador de Nova York ha agafat volada nacional arran de la gestió de la crisi provocada pel coronavirus, i s'ha convertit en la cara alternativa a la gestió que n'està fent l'administració Trump. Les divertides entrevistes amb el seu germà, presentador de la CNN i detectat amb coronavirus, també han ajudat a la creixent fama de Cuomo.

Si bé Cuomo -fill d'un antic governador també de Nova York- és una figura creixent dins del Partit Demòcrata, Biden ja va prometre que el seu candidat a la vicepresència seria una dona i per tant Cuomo té molt poques possibilitats.

Michelle Obama

L'eterna desitjada. No és cap novetat que Michelle Obama aparegui sempre a totes les quinieles per ocupar càrrecs importants. No només ha sonat com a candidata a vicepresident, sinó que fins i tot molts la van considerar per ser la nominació del partit a la presidència del país. La màgia que envolta la figura de l'antiga primera dama és inqüestionable, i la seva popularitat sempre serà superior a la de qualsevol polític de carrera que pugui arribar a imaginar en presentar-se a les eleccions, però la mateixa Michelle Obama sap que si gaudeix d'aquesta popularitat entre els americans és precisament perquè no està interessada en la política. Si hem de tornar a veure un Obama en un tiquet electoral no serà l'exprimera dama.