A les eleccions americanes, els ciutadans no escullen directament el president amb el seu vot. Com ja va explicar Blai Avià a l’article El col·legi electoral, explicat, “els votants no escullen directament el president sinó que deleguen el seu vot a un grup de representants encarregats de ratificar l’elecció final d’un dels candidats presidencials”.

I afegia, més endavant, que “tot i que generalment aquests representants solen votar seguint els resultats de l’estat al qual representen, legalment són lliures de votar en el sentit que considerin, tal com ha succeït en 167 ocasions al llarg de la història”. És a dir, al llarg de la història, només 167 electors han votat diferent dels resultats del seu estat.

De fet, les darreres eleccions van ser històriques en aquest sentit, ja que 7 electors de 538 (més que cap altra vegada) no van votar el presidenciable que s’esperava. Per exemple, Bernie Sanders, tot i haver perdut la nominació demòcrata, va ser votat per un d’aquests set 'electors deslleials' (faithless electors).

Tribunal Suprem dels Estats Units

Encara que aquests set canvis no van ser rellevants per al resultat de les eleccions (no només perquè no va haver-hi cap traspàs de vot de Trump a Clinton ni viceversa, sinó perquè Trump va guanyar igualment per 74 vots), sí que ho van ser per al futur del sistema electoral americà.

I és que alguns estats van decidir sancionar els electors que van canviar el seu vot, els quals, al seu torn, van recórrer davant dels tribunals. Arran d’aquests recursos, el Tribunal Suprem dels Estats Units està estudiant els casos i es preveu que es pronunciï abans de les eleccions presidencials d’aquest 2020.

Què dirà el Tribunal Suprem? Prohibirà els canvis de vot dels electors, tot respectant el vot popular del seu estat, o en canvi resoldrà que la Constitució impedeix aquesta prohibició?

En cas de permetre el canvi de vot, és possible que a partir d’aquesta decisió el Tribunal Suprem la incentivi? Ens podem trobar que alguns electors, demòcrates o republicans, canviïn el vot per evitar que Biden o Trump puguin ser escollits? D’aquí a uns mesos en tindrem la resposta.