L'expresentador del programa de tertúlies The Gavin Newsom Show, és l'actual governador demòcrata del trigèsim primer estat de la Unió. El més poblat i el que aporta més a les arques federals. Gavin Newsom, que sempre s'ha mostrat al públic com un ferri opositor de Trump està trobant en aquests dies convulsos l'oportunitat per demostrar la seva vàlua i la del seu estat enfront de la política de Washington.

El transcurs de la crisi del coronavirus ha suscitat entre els estats divergències entorn quines mesures adoptar. Generalment s'ha generat una divisió entre els estats que segueixen les directrius que marca Washington i aquells estats que han pres iniciativa pròpia per lluitar contra la pandèmia. Aquest últim és el cas de Califòrnia.

Per justificar la seva política en declaracions a la cadena MSMBC, Newsom va afirmar que Califòrnia era un "Estat-nació". Tanmateix, l'agència Bloomberg també s'ha fet ressò d'aquestes declaracions i tant les paraules com les accions de Newsom han estat interpretades com a anhels d'independència.


El cert és que Califòrnia té un potencial d'Estat demostrat. La seva reputació mundial així ho demostra. Però, segons alguns columnistes en els darrers dies, la federació nord-americana podria trobar-se en risc davant d'aquesta situació de crisi en que els estats prenen iniciatives independents al govern central.

Newsom està demostrant un veritable sentit d'estat al dirigir una política activa de contenció del Covid-19. Ha promès destinar 200 milions de mascaretes al mes per protegir a la població, prendre cura dels sense sostre, sovint un col·lectiu oblidat, reubicant-los en hotels per poderlos assistir i destinar un total de 2 bilions de dòlars per tal de portar a terme aquestes mesures. Decidit a sortir beneficiat d’aquesta crisi, està desafiant Trump i al govern federal amb les seves accions.

Newsom rep Trump en visita oficial durant els incendis de Califòrnia el 2018. 

Califòrnia ha tingut sempre una identitat pròpia com a estat. Des de fa dècades els seus governadors han lluitat per assolir majors quotes d'autonomia respecte del govern central i millors condicions per a desenvolupar la seva creixent economia focalitzada al famós Sillicon Valley o l'indústria cinematogràfica. I el més important, entre els californians existeix una perspectiva i personalitat única amb una idea particular de com dirigir el seu estat. Aquesta identitat s'ha manifestat en múltiples reivindicacions en favor de la independència i sota el concepte del "Calexit", entre els sectors més pronunciats. Tal és així que en les dues darreres primàries demòcrates, Califòrnia és l'estat on més han triomfat les idees progressistes o com ells denominen "del segle XXI", fent referència a la franja més jove de l'electorat.

La història de Califòrnia ha demostrat els seus mèrits com a estat i aquesta crisi pandèmica la posa de nou a prova. Newsom ho sap, les repetides i contundents crítiques a Trump només s'entenen amb l'afany del governador per temptejar al públic americà per presentar-se com a alternativa al president i ja hi ha analistes que afirmen que la postura del governador està encaminada a reforçar la seva figura de cara a les primàries demòcrates del 2024 i encarar la cursa per la Casa Blanca a la presidència.