Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses (NIAID), s'ha convertit en la veu alternativa de la Casa Blanca contra el coronavirus. Fauci ha aplaudit el tancament de fronteres amb la Xina que Trump va aprovar, però no ha dubtat en portar-li la contrària públicament quan el president ha dit coses imprecises o directament falsedats. La disputada, de moment educada, entre el president Trump i Fauci sobre les perspectives de la crisi del coronavirus han convertit el metge en una estrella mediàtica.

Fauci ocupa el seu càrrec des de fa 36 anys, i té una llarga trajectòria d'èxit professional. Va nèixer la nit del 24 de desembre del 1940 -en un dels carrers més pobres de Brooklyn- i en el si d'una llar dedicada a la farmàcia familiar. Després d'estudiar a les escoles jesuïtes del barri, de qui diu guardar un molt bon record, va ser admès al Regis High School de Manhattan, i posteriorment al Holly Cross College a Massachusetts. El 1966 es va llicenciar en medicina a la Universitat de Cornell de Nova York, com a primer de la promoció, i dos anys després ja va començar a treballar en un centre relacionat amb el NIAD.

Fauci i el president George Bush en la cerimònia d'entrega de la Medalla Presidencial de la Llibertat. | 2008

Va aconseguir el seu càrrec, com a director de l'organisme federal, l'any 1984 amb Ronald Reagan al capdavant de la Casa Blanca. Fauci va haver d'encarar una primera crisi com la de la sida doblement complicada: per la dificultat de l'enfermetat i per la pressió de les protestes contra la inacció del govern. Amb el temps va demostrar ser un professional competent, va calmar les protestes d'activistes LGBT com Larry Kramer i va avançar en els tractaments antivirals contra l'enfermetat. Anys de treball van portar-lo a ser un dels arquitectes del pla d'emergència contra la sida que va iniciar l'administració Bush, la qual li otorgaria el 2008 la Medalla Presidencial de la Llibertat.

Amb la crisi del coronavirus, Fauci ha tornat a escena amb més potència que mai. La seva postura calmada i racional ha servit de bàlsam per a molts americans que no veuen en Trump la figura que necessita el país per sortir d'aquesta pandèmia mundial.

La passió per la figura de Fauci és cada dia major i ja compta amb clubs de fans amb milers de seguidors a les xarxes socials. Amazon va plena de samarretes amb la seva cara i fins i tot ha estat plasmada en els donuts d'algunes pastisseries, envoltada de frosting dels colors de la bandera americana.

Molts detalls de la seva vida privada també s'han fet públics. A "The Daily", el podcast del New York Times, Fauci va explicar que des que és el director del NIAID es passa 15 hores al dia treballant a la seva oficina, i que amb prou feines dorm 4 o 5 hores diàries.

També han sortit a la llum algunes de les seves aficions esportives de jove, com quan va ser el capità de l'equip de bàsquet del seu institut; o ja de més gran, quan amb 79 anys segueix corrent 11 quilòmetres cada dia.

Però la passió que desperta Fauci no és ni molt menys comuna entre tothom, i és que des de fa ja uns dies els aliat mediàtics de Trump han iniciat una creixent campanya de desprestigi contra l'immunòleg. Tucker Carlson, el subtitut en el prime time de Bill O'Reilly a Fox News i una de les estrelles de la cadena conservadora, ha dedicat aquests dies parts molt importants del seu programa a criticar les mesures de Fauci per les seves conseqüències econòmiques.

Les crítiques de Carlson són només l'eco de la creixent reticència de Rudy Giuliani o Steve Bannon, homes molt propers a Trump, a la gestió de Fauci de la pandèmia. Steve Bannon sempre s'ha près molt seriosament la crisi del coronavirus, fins i tot quan el tema principal del debat polític era només l'impeachment del president, i està dedicant moltes hores a atacar Fauci en el seu podcast anomenat "War Room".

War Room, el podcast de Steve Bannon.

Una de les disputes més fortes entre el món mediàtic conservador de Trump i Fauci és l'ús que tindria la hydroxychloroquine com a cura del coronavirus. L'exalcalde de Nova York i advocat de Donald Trump, Rudy Giuliani, ha defensat en moltes ocasions el poder del fàrmac com a tractament del COVID-19.

Charlie Kirk, el líder de l'organització conservadora estudiantil Turning Point, també ha popularitzat entre les bases republicanes l'efectivitat de la hydroxychloroquine. Twitter va suspendre el seu compte durant unes hores al considerar-ho desinformació.

Tal i com diu Fauci a les rodes de premsa: "ningú sap com de llarga serà aquesta pandèmia", però segons Business Insider sí podem saber que els ciutadans nord-americans confien més en el doctor Fauci que en Trump -o altres membres de la seva administració- a l'hora de gestionar aquesta crisi.