Ja és oficial: Bernie Sanders abandona la cursa demòcrata per aconseguir la nominació del partit, i així ho ha comunicat en un correu electrònic a la premsa aquesta tarda. Amb aquesta decisió Sanders desisteix del seu segon intent d'aconseguir la presidència, i converteix l'exvicepresident Joe Biden en el guanyador virtual de les primàries i en el candidat del Partit Demòcrata.

El primer intent de Sanders va ser contra una candidata que despertava antipaties arreu del partit, menys a l'establishment. L'èxit de Sanders va ser una sorpresa per a tothom, però les bones relacions de Clinton amb les elits del partit van ser suficients per aturar-lo. Tot i no aconseguir la nominació, el senador va esdevenir un fenòmen i un actor principal a la política nord-americana.

La decisió dels demòcrates és evident que no va ser la millor. Hillary Clinton va perdre unes eleccions contra Donald Trump que hauria d'haver guanyat i el mapa electoral va canviar. La campanya de Clinton va donar per segurs estats industrials del nord del país -tradicionalment demòcrates- que després el magnat republicà va aconseguir pintar de color vermell.

Després de 4 anys de travesia del dessert pels demòcrates, podia semblar que l'electorat del partit optaria aquest cop per una estratègia diferent. El candidat moderat, amb experiència dins dels cercles del poder i amb poca capacitat per motivar l'electorat demòcrata no havia funcionat com s'esperava. Per què no provar amb una opció diferent?

A partir d'aquesta pregunta Sanders semblava l'opció més clara si es volia seguir aquesta estratègia, però el camp de les primàries demòcrates es va omplir d'una multitud de candidats de tots els perfils possibles. El sector moderat, però, tenia un candidat clar: l'exvicepresident Joe Biden. En canvi, el sector més progressista estava dividit. Estrelles emergents del partit com Kamala Harris, senadora per Califòrnia; Beto O'Rourke, gairebé guanyador a Texas contra el potent Ted Cruz; o la mateixa Elizabeth Warren, senadora per Massachussetts, van provocar que les xifres de Sanders a les enquestes no fossin tan bones com esperaven.

Les opcions de Sanders semblaven complicar-se, i encara ho van fer més quan el senador va patir un atac de cor. Quan un candidat de 78 canys pateix un problema així, la seva avançada edat comença a ser un problema real més enllà d'especulacions. Molts van donar la seva campanya per acabada.

Després d'unes setmanes complicades, Sanders aconsegueix sobrepassar el discurs mediàtic i arriba als primers caucus de les primàries líder a les enquestes. Assoleix un empat tècnic amb Pete Buttigieg, la jove revelació de South Bend; guanya New Hampshire i Nevada, i es planta líder a les enquestes pel Super Tuesday.

Abans del Super Tuesday, però, on una victòria de Sanders li hagués aconseguit pràcticament la nominació, Carolina del Sud havia de dir la seva. Biden, que havia patit una devallada monumental a les enquestes i que tenia la seva poderosa campanya presidencial a les últimes, va aconseguir el suport de James Clyburn -una icona de la important població negra de l'estat. Biden va guanyar Carolina del Sud i es va erigir com l'alternativa moderada a Sanders a les primàries.

És a partir d'aquell moment que la campanya de Sanders comença a esfondrar-se. La direcció del Partit Demòcrata engega la maquinària i tots els candidats restants a la cursa comencen a caure i a donar el seu suport a Biden de cara el Super Tuesday, en el qual Biden aconsegueix una victòria decisiva.

Biden va solidificar el momentum de la seva candidatura guanyant Michigan amb facilitat, i una setmana després també va emportar-se tres estats claus com Florida, Illinois i Arizona. Després el coronavirus ha fer saltar pels aires tot el calendari polític, i ha provocat que moltes de les votacions restants de les primàries s'hagin ajornat.

La campanya de Sanders s'ha acabat, i tot semblar indicar que a causa de la seva avançada edat aquest serà el seu últim intent, però no podem dir que Sanders hagi fracassat. Mai un candidat que s'autodefineix com a com socialista havia estat tan a prop de presidir els Estats Units d'Amèrica.

Sanders ha popularitzat entre l'electorat demòcrata mesures progressistes com "Medicare for All", l'equiparació de la sanitat americana al sistema públic europeu; la suspensió del deute universitari; la gratuïtat de les carres universitàries i l'ús del concepte de "classe treballadora" en el diccionari polític nord-americà.

És indiscutible que Sanders ha perdut la batalla electoral, però ha aconseguit una victòria històrica en la batalla ideològica del seu partit i de la societat americana en si. El Partit Demòcrata ha canviat per sempre més a causa, en gran mesura, de Bernie Sanders.