Fa poc més de 4 mesos vaig escriure sobre l'estat de l'economia als Estats Units. Llavors els índex bursàtils no veien el sostre (i així fins el mes de febrer) i el nivell de desocupats era el més baix en més de 50 anys.

La crisi comercial amb la Xina era l'únic pal a la roda del motor econòmic ianqui, i si es considerava ja una situació prou delicada, les notícies i mesures de les diferents institucions econòmiques i polítiques als Estats Units els últims dies arran de l'impacte del nou Coronavirus no han facilitat l'enfortiment dels mercats.

Els pròspers anys posteriors a la gran crisi financera de 2008 han acabat amb un col·lapse sense precedents a tots els mercats i índex bursàtils. Fins i tot mesures extraordinàries com l'aturada temporal de tota activitat s'han vist activades quan el S&P 500 ha caigut més del 7% respecte la jornada anterior. Ho hem vist 3 cops al llarg dels últims 14 dies. I només avui l'industrial Dow Jones ha patit una patacada del 12%.

La por a una recessió cobra cada dia més força, i més quan la Reserva Federal ha reduït el tipus d'interès del 2.5% de l'estiu passat, al 2% de finals d'any, a entre 0-0.25% anunciat ahir mateix pel seu president, Jerome Powell.

Què vol dir això? Doncs que els préstecs han de ser tornats amb 0 cèntims d'interessos. Què busca la Reserva Federal amb aquest moviment? El fluxe de diners als mercats i tractar de mantenir-los líquids, fent front a una passivitat creixent per part de compradors i uns venedors més actius, portant tots els preus a nivells baixos. Per tant, l'objectiu de la Reserva (o FED) és tractar de minvar els efectes econòmics del virus i estimular els ciutadans i les institucions a seguir fent circular els diners.

El president Trump, per altra banda, ha demanat públicament i des de fa mesos que la Reserva Federal baixi el tipus d'interès per sota del nivell actual, com passa a Alemanya, situant-lo en valors negatius, pel que demanar un préstec resultaria en un benefici econòmic pel client.

Només el temps ens ensenyarà si els moviments de la Reserva ténen fruits positius, però el que sí podem afirmar ara és que l'estat de l'economia als Estats Units es troba molt pitjor que no pas fa 4 mesos. Recessió? Probablement sí, la cosa és esbrinar si serà un altre 2008 o una menys catastròfica. Qui sap, potser fins i tot la supera.