El primer cop que Joe Biden i Bernie Sanders s'han vist les cares ells sols en un debat ha estat en un escenari sense públic, amb només 3 moderadors de la CNN i amb gairebé 2 metres de distància entre ells a causa del coronavirus.

Els dos homes de més de 70 anys, que van començar el debat saludant-se amb el colze, van haver de respondre a les preguntes que han aparegut per la seva avançada edat i el risc de contraure el virus. Biden i Sanders van deixar clar que segueixen totes les prevencions per evitar donar positiu. Sanders va deixar clar que la seva campanya treballa des de casa, i Biden va aprofitar l'ocasió per recordar subtilment que Sanders va patir un atac de cor i això accentua la seva condició de risc.

Tot i les prevencions adoptades, sembla que els dos candidats segueixen tenint dubtes sobre el COVID-19. Biden el va confondre amb el SARS i Sanders amb l'ebola.

Arran de la crisis del coronavirus, Sanders va girar el debat cap a l'estat del sistema sanitari nord-americà i les seves disfuncionalitats. Biden va ser acusat de tenir un passat en què va apostar per retallar la Seguretat Social, fet que va negar categòricament. "Mai he votat a favor de retallar la Seguretat Social. He votat per protegir-la", va afegir l'exvicepresident. Després que Biden ho negués, la campanya de Sanders va omplir les xarxes amb vídeos de Biden al Senat defensat les retallades.

Sanders no es va limitar només a recordar-li el seu passat de restricció dels programes socials, també li va retreure la seva ambigüitat respecte l'avortament, el seu suport al rescat de Wall Street i el fet que accepti el suport de Super PACs.

Biden va respondre als atacs del seu passat recordant-li a Sanders el seu historial de vot en contra reformes migratòries i de protecció de la lliure tinença d'armes, un fet pel que el senador per Vermont ja s'ha disculpat i reconeix haver canviat d'opinió amb els anys.

L'exvicepresident va intentar apropar-se al sector esquerrà del partit quan va explicar que havia adoptat el pla de reforma sobre bancarota d'Elizabeth Warren, i que volia garantir la gratuïtat de les matrícules universitàries per aquelles famílies amb ingressos inferiors als 125.000 dòlars.

Un dels moments més importants de la nit va ser quan Biden va oferir als votants l'oportunitat de fer història amb ell. "Si sóc escollit president, la meva administració tindrà el mateix aspecte que el país. També prometo que escolliré una dona per ser la meva vicepresidenta", va assegurar l'exvicepresident. Si això acabés passant, seria el primer cop a la història dels Estats Units que una dona arriba a aquest càrrec. També va assegurar que nominaria una dona afroamericana al Tribunal Suprem.

La seriositat que imperava arran del coronavirus, i el fet que només dos candidats hi participessin, va fer d'el debat d'aquesta passada nit una oportunitat per centrar les primàries en les polítiques de cada una de les campanyes. Sanders va tenir l'oportunitat d'adreçar les seves polítiques més progressistes a una major audiència, i Biden va demostra ser el candidat pragmàtic de Washington que "aconsegueix canvis, i no només promet la revolució".

Sanders necessitava una gran nit per capgirar els seus resultats a les primàries. Tot i fer un bon debat, i poder-se considerar el guanyador de la nit, Biden va resistir molt bé els cops i no sembla que afecti en res la ja gairebé segura nominació de Biden com a candidat del Partit Demòcrata.