Dimarts 17 voten Florida, Ohio, Illinois i Arizona. Però avui hi ha el primer debat des que Biden renasqués a Carolina del Sud. Serà un cara a cara Biden-Sanders. És l'oportunitat de mostrar quin lideratge necessita el país en plena emergència nacional.

Sanders té molt poques opcions d’obtenir la nominació. Però ha vingut a combatre. Primer ha de guanyar el debat d'avui (1h00 matinada) i deixar Biden en evidència. El risc? Que Biden guanyi la nominació debilitat. L’objectiu final, recordem-ho, és arribar a la Casa Blanca. Per això caldrà reconciliar l’ala moderada i l’ala progressista.

Analitzem les qüestions que es debatran i l'estratègia de Sanders per aturar el momentum del seu rival.

Sanitat

Sanders ha d’agafar el timó i plantejar com Medicare For All és més eficaç per encarar una pandèmia com l’actual. La crisi del coronavirus ha afectat directament el debat, que s’ha desplaçat d’Arizona als estudis de la CNN a la capital del país.

La qüestió sanitària serà central en el debat. Biden farà valdre els avenços amb ObamaCare i Sanders haurà de trobar la manera de lloar tals esforços i fer notar les mancances del sistema.

Poc efecte tindrà atacar a Biden per ser de l’establishment i de l’ala més centrista del partit. Ho sap tothom. Fins ara, el votant prefereix vèncer Trump així i no pas amb revolució i utopia. Per al senador per Vermont serà un debat en el que haurà de saber quan jugar a la defensiva i quan atacar el seu rival.

Economia i canvi climàtic

Sanders ha de ser capaç de presentar la seva agenda social i econòmica de forma creïble. És un senador amb una eficiència legislativa tímida al Senat i nul·la capacitat de treballar de forma bipartida. Per això, haurà de demostrar com el seu lideratge i la mobilització social transformaran el país.

També hauria de justificar d’on sortiran els diners per pagar les seves promeses.

Un dels grans temors sobre Sanders és el seu impacte en les altres eleccions de novembre, les del Congrés. D’una banda, perquè fins molt recentment no era demòcrata i ha votat de forma reiterada contra legislació impulsada pel partit en matèria de política exterior, control d’armes i immigració.

D’altra banda, es percep que Sanders pot contribuir a polaritzar més un país ja dividit. La manera en la que afronti les inquietuds sobre la seva elegibilitat pot determinar la seva victòria al debat i un (improbable) ressorgiment electoral.

Sanders ja ha manifestat la seva voluntat de parlar del canvi climàtic i els reptes que implica per l'economia. La proposta del sector progressista és el Green New Deal, que a més també ha de fer front a la creixent desigualtat. De fet, la situació precària de milers de persones ha estat un eix vertebrador de la seva campanya.

Biden té un historial de polítiques econòmiques i comercials neoliberals. Ha votat nombroses vegades legislació amb un impacte negatiu en els salaris dels treballadors i els sindicats, com ara el NAFTA. Tot i això, Biden va guanyar Michigan, estat industrial afectat per aquests acords.

En canvi, en matèria comercial, Sanders es va oposar al NAFTA, que establia una àrea de lliure comerç entre Mèxic, Estats Units i Canadà. Quan es va votar el 1993, ambdós eren al Congrés. Alguns seguidors de Bernie Sanders han interromput en vàries ocasions actes de campanya de l'exvicepresident amb pancartes acusant-lo de trair la classe treballadora.

Amb la retirada progressiva d'Estats Units d'Afganistan, Sanders recordarà qui va donar suport a la guerra d'Iraq i qui s'hi va oposar. Una de les poques victòries al Senat de Sanders és precisament amb relació als veterans de guerra.

El votant demòcrata ha d’escollir entre dos homes blancs septuagenaris. Sanders va patir un atac de cor fa només uns mesos i no ha estat totalment transparent amb el seu historial mèdic. Però Biden també és un candidat imperfecte. Que Forbes elimini un article preguntant-se si té o no demència no l'ajuda.

Si Sanders encara té alguna possibilitat d’obtenir la nominació depèn de la seva actuació al debat. Ha d’apel·lar a la majoria de votants blancs d’Ohio i Illinois i pressionar Biden fins el col·lapse, amb els riscos que això comporta. Si les respostes no tenen límit de temps, Biden córrer el perill de confondre’s, divagar i mostrar-se desorientat. I Estats Units ja ha perdut prou el nord.