Amb victòries a Michigan, Mississipí, Idaho, Missouri i virtualment empatant a Washington, Biden aplana el camí cap a la nominació. La joia de la corona de la jornada d’ahir era Michigan, amb 125 delegats. S’hi ha imposat Joe Biden amb 16 punts de diferència, tal i com vam pronosticar fa uns dies. Però un dels errors de la campanya de Bernie Sanders va ocórrer a Mississipí.

Biden va comptar dilluns a Detroit (Michigan) amb Cory Booker i Kamala Harris, tots dos rivals als primers compassos de les primàries. De fet, Biden ha aconseguit un gran nombre d’endorsements els últims dies, després del triomf el Super Tuesday.

La coalició demòcrata que ha consolidat Biden contrasta amb la que ha edificat Sanders, pràcticament inexistent. Des de 2016, Bernie Sanders no ha pogut ampliar de forma substancial els seus suports ni diversificar la seva base de simpatitzants. De fet, en els últims 4 anys, Sanders ha perdut votants.

El gran problema de Sanders ha estat la seva incapacitat d’atreure el vot afroamericà i el vot femení dels suburbis, alhora que no ha pogut mobilitzar la joventut amb la força que esperava.

En les hores prèvies a la jornada electoral, Sanders va comptar amb la jove promesa progressista Alexandria Ocasio-Cortez a Ann Arbor, una ciutat amb alta demografia estudiantil. Tampoc s’ha emportat aquest comtat. De fet, no n'ha guanyat cap. Ni un sol comtat a un dels estats decisius el novembre. El mantra repetit una i altra vegada que la seva campanya seduiria massivament el jovent s’ha demostrat fals.

Sanders havia d’atreure el vot afroamericà per mantenir-se a la cursa per la nominació. A Mississipí, amb més del 60% dels votants demòcrates essent afroamericans, la victòria de Biden ha estat aclaparadora. El 2016 Sanders va perdre amb el 16.62% dels vots. Enguany no ha arribat al 15%. La contundència de la derrota hauria de mostrar als futurs presidenciables demòcrates la rellevància d’aquest grup demogràfic.

La realitat és que Sanders va cometre un gran error a Mississipí. Va ser l’únic candidat que no va participar a la commemoració de les marxes de Selma a Montgomery (Alabama) de 1965, una fita en la batalla pels drets civils, va cancel·lar un acte a Mississipí amb votants majoritàriament afroamericans per fer campanya a Michigan i va apartar-se del guió en un discurs que havia de tractar les seves polítiques per combatre la discriminació racial.

Fotografia de les Marxes de Selma a Montgomery el 1965

Malgrat que Mississipí és un bastió de Biden, la decisió de Sanders de deixar en segon pla els problemes de la comunitat afroamericana per centrar-se en Michigan ha estat un cras error. Ha enterrat qualsevol esperança de teixir-hi complicitats.

Potser el senador per Vermont, mal assessorat, pensava que les seves decisions a Mississipí no tindrien conseqüències a la resta del país. Però la seva negligència ha ressonat en la comunitat afroamericana. La seva baixa popularitat entre aquest electorat ha determinat la seva derrota a Detroit i als suburbis. Aquests errors en política es paguen. I, sovint, és tan important el que es fa com el que es deixa de fer.