Trump s'ha adreçat a la nació des del Despatx Oval amb relació al COVID-19, popularment anomenat coronavirus, i ha anunciat unes mesures "dures però necessàries": la suspensió del trànsit aeri d'Europa als Estats Units durant 30 dies. Aquesta prohibició no s'aplica al transport de mercaderies i algunes persones en quedaran exemptes. A més, ha impulsat un paquet de mesures econòmiques per fer front a l'impacte en l'economia i les famílies.

Trump s'ha servit d'un discurs de fort tarannà patriòtic, assegurant que Estats Units és el país "més ben preparat i resistent del món", i que compta amb els "millors metges i investigadors".  

Aquesta declaració arriba després de setmanes minimitzant els efectes de la malaltia i desorientant el país amb informació contradictòria. En el seu discurs dimecres a la nit, Trump ha evitat criticar els mitjans de comunicació i els demòcrates, com havia fet prèviament. En canvi, ha apel·lat a la unitat davant el que ha anomenat "un virus estranger".

"No és una crisi financera. Només és un episodi temporal que superarem com a nació i com a planeta".

La preocupació per les possibles conseqüències del virus també ha entrat a la Casa Blanca. Donald Trump ha estat en contacte directe amb persones que el podrien haver infectat, i va participar en el CPAC, en el que s’ha detectat almenys un cas entre els assistents.

La disrupció és igualment política. Aquesta és només la segona vegada que Trump s'adreça als seus conciutadans des del Despatx Oval, acte solemne generalment reservat per a ocasions extraordinàries. Obama ho va fer un total de 3 cops en dos mandats. Ara per ara, és difícil preveure l'impacte del virus a les eleccions.

A la jornada electoral de dimarts ja es van prendre mesures per contenir el número de contagis. A més d’incrementar la higienització dels sistemes de votació, es van canviar alguns centres de votació per la seva proximitat a residències de persones grans. Tant Biden com Sanders van cancel·lar els seus mítings per evitar aglomeracions de milers de persones. Faran actes de forma virtual.

D'altra banda, ja s'ha confirmat el primer cas de coronavirus al Senat, entre el personal de la senadora Maria Cantwell. De moment, Trump, de 73 anys ―i per tant dins del grup de risc―, no s’ha fet el test i segons el seu metge no se sospita que pugui estar infectat.

Tot i així, en cas de morir, la Constitució preveu els procediments que s’han de seguir. Després de l’assassinat de Kennedy el 1963, es va fer evident la necessitat de regular la successió presidencial. Al llarg dels més de 200 anys d’història nord-americana, han mort 8 president en el càrrec i un ha dimitit (Nixon).

La 25ª esmena de la Constitució, ratificada el 1967, estableix que el vicepresident assumeix la presidència en cas que el càrrec quedi vacant. Actualment, el vicepresident és Mike Pence.

Secció 1. En el cas que el president sigui deposat del seu càrrec, o en cas de la seva mort o renúncia, el vicepresident serà nomenat president.

És encara incert l'impacte que podria tenir el coronavirus a les eleccions presidencials si la pandèmia no es conté. Cal tenir en compte les fluctuacions borsàries, la impossibilitat de fer una campanya electoral usual, una gestió dubtosa de la crisi fins el moment i els efectes que pugui tenir la pandèmia en el vot de la gent.

Si la crisi s'allarga, pot passar factura a Trump. Si s'esvaeix en les properes setmanes i l'economia reflota, poca gent recordarà la gestió nefasta a la tardor. Tot, evidentment, si Trump sobreviu la pandèmia.

God bless you.