El Super Dimarts ha deixat ja titulars impactants: Biden guanya força i venç al Sud, Sanders conquereix Califòrnia, Warren no aconsegueix ni guanyar al seu estat i Bloomberg tira la tovallola. Però el Super Dimarts no s’acaba aquí.

El procés de primàries als Estats Units afecta a tots els càrrecs polítics: congressistes i senadors, doncs, també han de fer front a processos de primàries. En els últims anys, hem viscut grans sorpreses electorals precisament en aquestes primàries a petita escala. Sense anar més lluny, el 27 de juny de 2018, una cambrera latina de 28 anys del Bronx, sense cap suport polític o institucional, va guanyar-li aquestes primàries congressionals a un membre de la Cambra de Representants que feia 20 anys que estava al Congrés. Aquesta jove cambrera és Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), una de les figures emergents dins del Partit Demòcrata.

Aquest dimarts també hi ha hagut primàries per tots els membres de la Cambra de Representants dels 14 estats del Super Dimarts, així com per alguns Senadors d’aquests estats. Sovint queden en un segon pla, però aquestes primàries congressionals són un termòmetre únic que ens permet veure tendències més enllà dels grans titulars i moltes són claus pel control de la Cambra de Representants i del Senat. Analitzem aquelles més rellevants pel control del Congrés el proper novembre.

Enguany, cap AOC (de moment)

Des del 2016, el Partit Demòcrata s'està fracturant internament entre moderats i progressistes: Clinton vs. Sanders al 2016, la inesperada victòria d'AOC i altres joves progressistes a les midterm del 2018 o Biden vs. Sanders al 2020. Dimarts, dues joves latinas progressistes van intentar repetir el fenomen AOC. És a dir, van desafiar a dos congressistes demòcrates moderats - tots dos homes, per sobre dels 65, amb més de 15 anys d'experiència al Congrés i amb el suport de l'aparell del Partit Demòcrata - en unes primàries.

A Califòrnia (16è Districte), Esmeralda Soria (o Esme), 38 anys i filla d'immigrants mexicans, ha competit contra el Congressista moderat Jim Costa, 67 anys i 15 anys al Congrés. Costa s'ha imposat per 20 punts.

El President Obama juntament amb el Congressista Jim Costa i les senadores per Califòrnia Dianne Feinstein i Barbara Boxer (l'última ja fora de la política).

A Texas (28è Districte), Jessica Cisneros, 26 anys, filla d'immigrants mexicans i activista de drets humans, ha competit al seu torn contra el Congressista moderat Henry Cuellar, 64 anys i 15 anys al Congrés. Per només 3,5 punts, Cuellar ha evitat un AOC 2.0.

Dimarts, el somni progressista no es va fer realitat: tot i ser una tendència creixent dins del partit, els moderats segueixen imposant-se en termes generals. Però el fet que cada cop més joves, especialment dones latinas, s'atreveixin contra els elefants de l'aparell demòcrata marca un canvi de tendència molt engrescador.

Doug Jones, Senador demòcrata al cor del Sud, en perill d'extinció

Els demòcrates no només busquen guanyar la presidència dels Estats Units, sinó que és central pel partit tornar a controlar el Senat. En aquest portal ja hem analitzat quins seran els camps de batalla senatorials aquest novembre i tres de les curses més interessants han celebrat primàries aquest dimarts.

El Senador demòcrata per Alabama Doug Jones és qui, segons les enquestes, més complicat té mantenir el seu càrrec. Jones va guanyar les eleccions al 2017 per sorpresa en destapar-se que el candidat favorit, el republicà Roy Moore, havia abusat sexualment de dones, en un estat, el d’Alabama, profundament republicà, catòlic i pro-Trump. Però, tot i el fervent suport dels habitants d’Alabama al Partit Republicà, no van perdonar aquest escàndol.

Per tant, la qüestió és: qui serà el candidat republicà que, aquest cop sí, intenti guanyar-li les eleccions a Jones? En les primàries del partit republicà per buscar aquest candidat es va tornar a presentar el controvertit Roy Moore però, també una de les figures polítiques més cèlebres dels republicans: l’ex Fiscal General dels Estats Units Jeff Sessions. Senador per Alabama durant més de 20 anys, va ser el primer senador en donar suport a Trump al 2016. Trump el va recompensar atorgant-li una de les posicions claus a l'administració (la Fiscalia General és el Ministeri de Justícia americà) i va ser aleshores quan va abandonar el seu lloc al Senat. Tot sembla una gran història d'amor... fins que arriben els problemes, i amb Trump sempre hi són. Arran de les informacions que Rússia va intervenir en les eleccions americanes del 2016 a favor de Trump, Sessions va permetre que el Departament de Justícia ho investigués. Aquest va ser el punt i final de la relació entre Trump i Sessions, que va ser acomiadat. Aquest odi entre els dos homes és el que ha evitat que Sessions quedés primer a les primàries per ser el candidat republicà a Senador per Alabama. Sessions ha quedat segon amb un 31% dels sufragis, i passarà a segona volta contra Tommy Tuberville, un ex entrenador de futbol americà i entusiasta defensor del President, que ha aconseguit un 32% dels vots. L'abusador Roy Moore no ha arribat al 7% dels suports.

Tot i això, Sessions segueix sent el més ben posicionat per enfrontar-se al demòcrata Jones a les eleccions del novembre: té una popularitat altíssima a l'estat i Jones no tindrà possibilitats contra ell. Els demòcrates molt possiblement perdran un preuat escó al Senat.

Jeff Sessions en una sessió del Senat dels Estats Units.

Preludi de la Gran Guerra pel Senat: Texas i Carolina del Nord

A part d'Alabama, dos altres primàries al Senat claus pel control de la cambra al novembre es van celebrar dimarts: Texas i Carolina del Nord.

El demòcrata Beto O'Rourke va donar la sorpresa en les passades midterm del 2018 perdent per només 2 punts contra el republicà Ted Cruz per ser Senador de Texas. Des del 1988, cap demòcrata havia estat tan a prop de guanyar un escó al Senat per aquest estat. Ara, l'altre Senador republicà per Texas, John Cornyn, es presenta a la reelecció, i els demòcrates estan en busca d'un candidat tan carismàtic com O'Rourke per poder somiar en tenyir de blau l'estat. Dues dones s'enfrontaran a una segona volta per ser l'escollida per aquesta difícil gesta: la moderada, veterana de guerra i favorita MJ Hegar i la latina progressista Cristina Tzintzún Ramirez (que han obtingut un 23% i un 13,5% dels suports respectivament). No obstant, no sembla que cap d'elles pugui de moment repetir el fenomen Beto, així que el panorama no sembla prometedor pels demòcrates a Texas.

A Carolina del Nord, el Senador republicà Thom Tillis també es presenta a la reelecció, i els demòcrates tenen grans esperances en arrabassar-li l'escó en aquest swing state. Aquest cop sí, les primàries demòcrates han donat un clar guanyador: Cal Cunningham (57% dels vots), moderat, es batrà amb Tillis aquest novembre, i les últimes enquestes li són favorables. Un raig d'esperança pels demòcrates a Carolina del Nord.

Senador per Carolina del Nord Thom Tillis, un dels republicans més vulnerables a les eleccions del Senat del 2020.

Les eleccions presidencials acostumen a ocupar tots els titulars, però hi ha moltes altres petites històries polítiques que mereixen la pena conèixer. L'enrevessada política americana requereix temps i dedicació.