La Senadora Elizabeth Warren abandona la carrera presidencial però encara no dóna suport a cap altre candidat.

Durant l’estiu, va donar la sorpresa amb molts bons resultats a les enquestes i fins i tot va arribar a liderar-les, però les enquestes estivals no s’han traduït en bons resultats a l’hivern. Al Super Dimarts, no va aconseguir imposar-se en cap estat, ni en el seu feu, Massachusetts, on va ser relegada a un tercer lloc.

Aquests pèssimes credencials electorals posaven en dubte que pogués recuperar-se i finalment, anunciarà durant el dia d’avui la seva retirada. Des del dimarts, ha viscut una gran campanya de pressió per part de l’ala més progressista del Partit per a què donés per acabada la seva candidatura i permetés que Sanders pogués aglutinar tot el vot moderat, després que el sector moderat s’hagi alineat completament amb l’altre candidat amb possibilitats reals de guanyar la nominació, Joe Biden. De moment, encara no ha anunciat a qui donarà suport ara que es retira i, encara que a priori sembla que la seva renúncia donarà ales a la candidatura de Sanders, no queda clar si els seus seguidors el prefereixen envers a Biden.

Ara ja sí, les primàries demòcrates es van clarificant. La batalla és un duel cara a cara: Biden vs. Sanders. El que havia començat com una explosió de candidats de totes les ètnies, gèneres i orientacions sexuals torna a ser una cursa d’allò més tradicional: dos homes blancs de 77 anys.

La hawaiana Tulsi Gabbard segueix a la cursa per la nominació, però no arriba a l’1% dels vots en cap dels estats on s’han celebrat primàries.

Qui és Warren?

La Senadora Elizabeth Warren va néixer en una família humil d’Oklahoma i va ser mestra de l’escola pública abans de convertir-se en una reconeguda professora de Dret de Harvard, especialitzada en Dret Hipotecari. Després de la catarsi financera del 2008, ella va ser la promotora principal de l’Oficina de Protecció Financera del Consumidor (Consumer Financial Protection Bureau) i al 2012 va convertir-se en la primera Senadora per l’Estat de Massachusetts.

Durant la campanya de primàries d’enguany, ha intentat posicionar-se com la defensora dels consumidors i va prendre la lluita contra la corrupció com la seva causa principal. No ha funcionat.