El proper dimarts 10 de març hi ha una nova jornada electoral. Sense cap debat fins el 15 de març, analitzem les opcions de cada candidat. A partir d’ara, caldrà observar quins candidats rendeixen de forma òptima en estats rellevants a les eleccions de novembre. Michigan és el primer.

Sanders lidera la majoria d’enquestes, però la retirada de Bloomberg i el momentum de Biden poden convertir la jornada en una altra nit dolça per l’exvicepresident.

Amb les victòries a Massachussetts i Minnesota el Super Dimarts, Biden ha demostrat la capacitat d’aglutinar el vot moderat i d’apel·lar a diferents grups demogràfics. Victòries aquest dimarts el poden ajudar de cara a obtenir bons resultats el 17 de març a Florida, Illinois i Ohio, quan se celebrarà el segon Super Dimarts.

Michigan és l’estat que atorga més delegats de la nit, 125. A les primàries demòcrates de 2016, de forma absolutament inesperada, Sanders va imposar-se a Michigan per poc marge. Aquest any pot ser diferent.

Estat del “Rush Belt”, una zona industrial, Michigan havia votat demòcrata a les eleccions presidencials des de 1992 fins que Trump va guanyar-hi el 2016 per 0,23%. És un dels swing states que els demòcrates esperen recuperar de cara a 2020. Qui hi triomfi dimarts mostrarà la seva viabilitat com a candidat i presentarà arguments per derrotar Trump. Guanyar al Midwest és indispensable per arribar a la Casa Blanca.

Després de les victòries del Super Dimarts, Biden ha rebut els endorsements de l’exsenador Carl Levin i l’exgovernadora de l’estat dels Grans Llacs, Jennifer Granholm. L’alcalde de Detroit ja havia donat suport a Biden amb anterioritat. La desfeta de Clinton amb Trump el 2016 es deu, en gran part, a la baixa participació a Detroit i els seus suburbis.

Tant Dakota del Nord com Idaho atorguen pocs delegats, 14 i 20 respectivament. Són feus republicans de cara a les presidencials. Sanders va guanyar tots dos estats amb comoditat sobre Clinton el 2016. Podria repetir aquests èxits, però pronostiquem victòries ajustades per a Biden.

En canvi, Sanders no té opcions a Missouri, el setè estat més representatiu en termes racials, ètnics i educatius del país. Inclús quan la campanya de Biden es donava per morta, Biden seguia encapçalant les enquestes.

Mississippí, com la resta d’estats del Sud, és un territori favorable a Biden, molt popular entre la població afroamericana. Washington és un baluard demòcrata a les presidencials. El governador de l’estat, Jay Inslee, es va retirar de les primàries demòcrates en els primers compassos de les mateixes i no ha recolzat oficialment a ningú.

El pronòstic

Biden aprofitarà el momentum i guanyarà tots els estats: Michigan, Mississippí, Missouri, Washington, Dakota del Nord i Idaho. Sanders pot guanyar les primàries de Democrats Abroad. Una retirada de Warren rellançaria les opcions de Sanders.

Les claus

Michigan és el primer d'una sèrie de grans estats (més de 100 delegats) aquest març: Florida, Illinois, Ohio i Geòrgia. Si Sanders aconsegueix aturar l’envestida de Biden, guanyant per exemple a Michigan o Washington, podrà disputar-li el segon Super Dimarts una setmana més tard al seu rival. Si hi ha algú amb la capacitat organitzativa i els recursos per fer-ho, és Sanders.

Biden, per la seva banda, ha de fortificar la seva campanya, dissipar les sospites de corrupció i evitar qualsevol error. No serà fàcil, està més despistat que mai.