La màgia del Supers Tuesdays és la de poder canviar cursos electorals i crear nous escenaris. Fins a la victòria de Carolina del Sud de Biden, l'exvicepresident no havia estat capaç de guanyar unes soles primàries en 30 anys. Sanders liderava i semblava estar seguint el camí correcte per emportar-se la nominació. Però l'establishment del Partit Demòcrata va decidir passar a l'acció, i Pete Buttigieg i Amy Klobuchar -del sector moderat- van decidir abandonar les primàries. Poques hores després, un llarg refiló de càrrecs, figures mediàtiques i representants demòcrates van sortir a donar el seu suport a Biden de cara al Super Tuesday. Sembla haver funcionat.  

Biden ha guanyat a 9 estats d'aquest Super Tuesday gràcies als votants afroamericans, els de més edat, i els suburbis. Mentre que Sanders s’ha beneficiat del vot juvenil i llatí. El dia important serà demà. Sense un candidat prou fort, sembla necessari construir una coalició al si del Partit Demòcrata. Els mals resultats de Bloomberg i Warren poden propiciar moviments a les pròximes hores.

Els primers resultats de la nit eren favorables a Biden, que ha guanyat a Virgínia (53%) i Carolina del Nord (43%) amb facilitat. Bloomberg, que havia invertit sumes elevades de diners en aquests estat, només ha obtingut 1 delegat, presagiant una nit nefasta.

Biden ha sorprès i obtingut una victòria aclaparadora (33%) a Massachussetts. S’ha imposat a Sanders (27%) a qui les enquestes donaven com a guanyador, i a Warren (20%) en el seu propi estat. Massachussetts, malgrat ser un dels estats més progressistes del país, ha optat per Biden. Un toc d’alerta per a Sanders i Warren.

Minnesota ha estat la prova que Biden ha aconseguit retenir el vot d’Amy Klobuchar (38%). En un estat en el que Biden ni tan sols apareixia a les enquestes, s’ha imposat a Sanders per nou punts. La victòria a Minnesota, un swing state, és una mostra de fortalesa de cara a les presidencials.  

Biden s’ha imposat al Sud, en una clara mostra del suport que gaudeix entre la població afroamericana. Cal subratllar l’espectacular triomf a Alabama, l’estat on va néixer el moviment dels drets civils. Biden ha obtingut aproximadament el 63% dels vots, mentre que Sanders no arriba al 17%.  La manca de suports entre la comunitat afroamericana és ara mateix el major problema de la campanya de Sanders. L'exvicepresident també ha aconseguit emportar-se el segon premi de la nit: Texas, un victòria ajustada però molt important.

Sanders en canvi ha guanyat a Vermont -el seu propi estat- amb contundència (50%). També ha vençut a Colorado (36%) i Utah (34%), a l'oest del país.  Però el seu gran èxit d'aquesta nit ha estat la victòria a Califòrnia, l'estat que repartia més delegats.

Qui més necessitava avui una nit memorable eren Elizabeth Warren i Mike Bloomberg. La senadora, que en determinats moments de la cursa la va arribar a liderar, va decidir no abandonar i ser partícep del Super Tuesday. Aquesta decisió pot haver restat suports a Sanders, qui tampoc tenia un lideratge gaire ferm tal i com s'ha pogut comprovar. Alguns membre de l'ala més radical demòcrata, com la representant Ilhan Omar, ja han deixat anar indirectes responsabilitzant Warren del resorgiment de Biden.

Per la seva banda, Bloomberg ha comprovat que com deien els Beatles "you can't buy me love". La seva estratègia de concentrar les inversions, els anuncis i la campanya només als estats del Super Tuesday ha demostrat haver estat un fracàs. Segons ha declarat el seu equip de campanya, Bloomberg podria estar pensant abandonar la candidatura i donar el seu suport a Biden.

El 10 de març serà el proper dia on tornarem a mesurar la força dels dos principals candidat, que es barallaran a Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, Dakota del Nord i a Washington. Un punt d'inflexió també serà el 15 de març, la data del pròxim debat.