Els candidats demòcrates fa mesos que tenen una data marcada en negreta al calendari: Dimarts, 3 de març, el Super Dimarts (Super Tuesday). Però què és i què esperar-ne?

El Super Dimarts és el Dia D de cada cicle d'eleccions primàries als Estats Units: és el dia on més estats organitzen les seves primàries. Fins ara, portem gairebé un mes analitzant àmpliament els caucus d'Iowa i Nevada i les primàries de New Hampshire i Carolina del Sud, que ja han adjudicat els seus 155 delegats en la carrera per la nominació. Però aquests quatre primers estats passaran ràpidament a un segon pla: de cop, 14 estats i 1.357 delegats es decideixen en un sol dia, a més dels delegats dels Demòcrates a l'estranger i del territori de la Samoa Americana. És a dir, un terç del total de delegats es repartiran en acabar la nit. D'entre els estats més rellevants que organitzen primàries dimarts s'inclouen els dos estats més poblats dels Estats Units i també dels més demogràficament diversos: Califòrnia (que per primer cop vota durant el Super Dimarts) i Texas.

Comparació demogràfica entre els quatre primers estats que ja han votat en aquestes primàries (Iowa, New Hampshire, Nevada i Carolina del Sud, a dalt a la dreta) i els 14 estats que organitzen primàries al Super Dimarts. Llegenda: Cada punt són 10.000 persones. Els punts blancs representen el percentatge de població blanca; els liles, població d'origen llatinoamericà; els blaus, població afroamericana; els verds, població asiàtica; i els taronges, població d'altres ètnies. Font: The Washington Post.

Ara ja sí, tindrem una imatge més o menys global del tipus de candidat que l'electorat demòcrata prefereix per batre's amb el President Trump el proper novembre: els estats que voten dimarts tenen deu cops la població dels que ja han votat fins ara. Val a dir que el Partit Republicà també té el seu Super Dimarts, encara que la nominació de l'actual President ja es dóna per feta.

No és difícil entendre per què tots els candidats veuen en el Super Dimarts una data clau, ja sigui per marcar un camí cap a la victòria o per certificar la defunció de la seva campanya. Després de resultats poc clars en els primers quatre estats i de les retirades de Buttigieg i Klobuchar, els candidats i els votants buscaran més claredat en el Super Dimarts.

Però a què haurem d'estar atents durant el Super Dimarts?

1) Hi haurà una confluència del sector moderat en un sol candidat? En un gir dramàtic dels esdeveniments, aquest dilluns hem vist com tant Klobuchar com Buttigieg posaven punt i final a les seves ambicions presidencials i donaven suport a Biden. Cop d'efecte importantíssim. I aquestes retirades semblen tenir un únic objectiu estratègic: agrupar el vot moderat al voltant de Biden. Molts defensen que, si els moderats no eren capaços de confluir en un candidat, estaven de facto regalant la nominació a Sanders, que sí que ha aconseguit, fins ara, unir el votant progressista.

En el flanc moderat només queden Biden i Bloomberg. Tot i els seus pèssims resultats a Iowa i New Hampshire, Biden ha guanyat aclaparadorament a Carolina del Sud i té el suport de Buttigieg i Klobuchar, fet que, a primera vista, li dóna avantatge respecte Bloomberg per esdevenir el candidat amb més possibilitats d'aglutinar el votant moderat. Serà capaç de mantenir aquest momentum? Però Bloomberg encara no ha participat en cap primària i serà el primer cop que estarà en una butlleta. Serà capaç de donar un cop sobre la taula? Les sorpreses mai no es poden descartar.
Aparentment, el vicepresident d'Obama ho té tot de cara per fer confluir l'ala més moderada del partit en la seva candidatura i, si això es confirma, sembla que la cursa per la nominació es convertirà en una partida a dues bandes: Biden vs. Sanders.

2) Podrà Sanders mantenir el seu lideratge? De moment, encapçala la cursa amb 60 delegats, seguit de ben a prop per Biden amb 54 delegats. Si Sanders podrà o no mantenir la primera posició després del repartiment de 1.357 delegats dependrà en gran mesura dels següents factors. Podrà convèncer a les minories, i en particular als afro-americans, de ser el millor candidat per vèncer Trump? Arrasarà a Califòrnia, com algunes enquestes prediuen? Podrà definitivament perfilar-se com el vot útil del sector progressista? El vot moderat es fragmentarà en dos entre Biden i Bloomberg? Si a la matinada de dimarts responem afirmativament a aquestes quatre preguntes, Sanders tindrà una catifa vermella per ser l'adversari de Trump el novembre.

3) Serem testimonis de la defunció d'alguna campanya? Més o menys inesperadament, dos dels principals candidats en aquesta cursa (Buttigieg i Klobuchar) han donat per conclosa la seva campanya un dia abans del Super Dimarts i ràpidament s'han posicionat a favor de Biden en un intent d'aturar Sanders. Però d'altres segueixen en la corda fluixa: Warren no ha aconseguit imposar el seu missatge més conciliador i de moment és quarta, amb només 8 delegats; Bloomberg ha de demostrar que no només pot oferir els seus milions. No només és important participar en les primàries, sinó també saber quan acabar una campanya sense recorregut. Els candidats ho saben i serà interessant veure si algun d'ells decideix abandonar la seva cursa presidencial estratègicament per un bé major.

El Super Dimarts serà una jornada intensa i potser podrà solucionar aquestes tres preguntes. No obstant, en aquesta cursa presidencial del Partit Demòcrata, no hi ha res assegurat. Potser ens despertarem dimecres amb més preguntes que respostes. Aquesta és la rocambolesca bellesa de la política americana.