Som a poques hores de conèixer els resultats del Super Tuesday. Malgrat la retirada de Buttigieg i Klobuchar i el seu suport a Joe Biden a les últimes hores, s’espera que Bernie Sanders guanyi aquesta nit electoral.

En aquests moments, Sanders lidera la cursa demòcrata a la nominació i pot acabar la nit amb més avantatge sobre els seus rivals. Hi ha alguna manera d’evitar que s’endugui la nominació? Sí. En una convenció negociada. Expliquem què és i com funciona.

La Convenció negociada

Els candidats demòcrates a la presidència i a la vicepresidència s’escullen a la Convenció Demòcrata que se celebrarà a Milwaukee entre el 13 i el 16 de juliol. La manera més ràpida d’aconseguir la nominació és obtenir el suport d’una majoria absoluta dels delegats a la primera ronda de votació.

Michelle Obama a la Convenció Demòcrata de 2008

Hi ha un total de 3.979 delegats a la primera volta. Els delegats són persones que representen el seu estat, territori o circumscripció a la convenció, i que s’han anat sumant segons els resultats dels caucus i primàries. El candidat ha d’aconseguir 1.991 vots per convertir-se en presidenciable.

Si no es nomena algú a la primera volta, es diu que la convenció és negociada. Llavors comencen rondes de votació fins que un candidat obté la majoria absoluta. El màxim històric són 103 voltes.

En aquests moments hi ha cinc candidats actius, de manera que és difícil que el repartiment de delegats atorgui majoria absoluta a algú. Segons el portal especialitzat Fivethirtyeight, a poques hores del Super Tuesday, hi ha un 67% de possibilitats que se celebri una convenció negociada.

Fivethirtyeight, “Who Will Win The 2020 Democratic Primary?”, 02/03/2020. Hi ha moltes possibilitats que cap candidat obtingui la majoria de 1.991 vots en primera volta. Accessible a: https://projects.fivethirtyeight.com/2020-primary-forecast/

Què pot passar a la segona volta?

Si cap candidat obté 1.991 vots a la primera volta, es torna a votar. Amb una diferència. A partir de la segona volta, entren en joc 771 vots dels superdelegats.

Els superdelegats són persones dels òrgans de direcció del partit, congressistes, governadors i ex figures del partit, com ara Jimmy Carter, Bill Clinton o Barack Obama. Són majoritàriament anti-Sanders i tenen llibertat de vot. Els delegats tampoc tenen cap obligació de votar pel seu candidat sinó que s'apel·la a la seva bona consciència. Els candidats, delegats i superdelegats negocien entre ells per consensuar un candidat que aplegui diferents sensibilitats.

A partir de la segona volta, el número màgic per guanyar la nominació és el 2.375,5. En aquest escenari, Sanders té poques opcions de victòria. L’establishment demòcrata no recolza la seva candidatura, vista com a massa radical i incapaç de guanyar Trump. Els moderats podrien, utilitzant els vots dels superdelegats, treure-li la nominació a Sanders malgrat tenir més delegats que qualsevol altre candidat.

Un escenari perillós

El cas més recent de convenció demòcrata negociada és de 1952, amb Adlai Stevenson guanyant la nominació. En aquesta ocasió, el llavors president demòcrata, Harry Truman, va intercedir en favor de Stevenson. De cara a 2020, Barack Obama no s’ha pronunciat a favor de cap candidat i podria exercir el rol d’unificador del partit.

La convenció negociada perjudica a Sanders, però sobretot perjudica als demòcrates. Els simpatitzants de Sanders difícilment acceptaran cap altre candidat. La incertesa i les divisions al partit afavoreixen la reelecció de Trump.

L’escenari d’una convenció negociada pot arribar a trencar el Partit Demòcrata entre l’ala més progressista de Sanders i l’ala més moderada. En cas que cap candidat aconsegueixi els 1.991 vots en primera ronda, compreu crispetes. Els 2.375,5 vots es pagaran cars.