Entre crits de “2024, 2024!”, des del seu South Bend natal, Pete Buttigieg, de 38 anys, ha anunciat que abandona la carrera per la nominació demòcrata. Aquesta és la segona suspensió de campanya d’un candidat prèvia al Super Tuesday, després de la de Tom Steyer ahir.

Exalcalde de la ciutat de South Bend, a Indiana, Buttigieg és el primer candidat a la presidència obertament gai de la història d’Estats Units. Va estudiar a Harvard i a Oxford amb la prestigiosa Rhodes Scholarship. Després de treballar al sector privat, va ser destinat com a oficial d’intel·ligència de la Marina estatunidenca a Afganistan. Poliglot, del Midwest, ressaltant la importància de la religió i el sentit de pertinença en un món digital i automatitzat, Mayor Pete ha estat un candidat poc convencional.

Generalment ubicat a l’ala moderada del partit, Buttigieg havia estat durament criticat per la seva gestió d’un tiroteig d’un home afroamericà a South Bend i per haver acceptat donacions de Wall Street per finançar la seva campanya. Els últims dies, Buttigieg havia protagonitzat un dels episodis de les primàries amb la sortida de l’armari d’un nen de 9 anys en un acte de campanya a Denver.


La seva serenitat i eloqüència als debats han marcat la seva campanya. Va començar liderant la cursa demòcrata guanyant Iowa i amb un empat a New Hampshire. Però els mals resultats a Carolina del Sud, mostrant la seva incapacitat d’atreure el vot afroamericà, han precipitat el seu abandó. Amb un Biden revigoritzat, Buttigieg esperava resultats discrets el Super Tuesday. Això i el fantasma que recorre el Partit Demòcrata: Bernie Sanders.

Ha centrat la seva campanya a posicionar-se entre la radicalitat de Sanders i el multimilionari Mike Bloomberg. En el seu discurs no ha donat suport a cap candidat, tampoc a Joe Biden, el guanyador de Carolina del Sud i principal rival de Sanders. Sí que ha avisat sobre els candidats que polaritzen, amb clares referències al senador independent per Vermont. És incert per qui apostaran els seus votants, mentre les possibilitats d’una convenció negociada augmenten.


Irònicament, malgrat ser el candidat més jove, no ha pogut amassar el vot jove, més proper a Sanders, el candidat amb més edat. Amb Warren i Klobuchar amb poques opcions d’imposar-se, la carrera per la nominació sembla que resta ara entre Biden, Sanders i Bloomberg. Tots tres són homes blancs entre 77 i 78 anys.

Buttigieg ha estat un candidat diferent, únic. Si bé encara no ha estat el moment de posar un jove homosexual al capdavant de la primera potència global, el que ha aconseguit Buttigieg ja és històric. Aquí comença la carrera d’una de les figures a l’alça del Partit Demòcrata.