Mike Bloomberg és un actiu importantíssim pel Partit Demòcrata. És una figura respectada pels votants independents. És un empresari d’èxit capaç de gestionar una empresa amb prop de 20.000 treballadors i de governar una ciutat com Nova York durant 12 anys. I és algú que ha invertit la seva pròpia riquesa en combatre el canvi climàtic i en lluitar per reformar la tinença d’armes. A més a més, com ja ha demostrat, està disposat a gastar tants milions com faci falta per fer fora Trump de la Casa Blanca. Els demòcrates cometrien un error majúscul si a bé de mantenir-se purs ideològicament no incorporessin gent com Bloomberg al seu projecte polític.

El magnat novaiorquès, que a l’estiu havia descartat optar a la nominació demòcrata, va unir-se a les primàries el 24 de novembre empès per la manca d’una alternativa clara al sector progressista que encapçalen Bernie Sanders i Elizabeth Warren. Des de llavors Bloomberg ha gastat més diners en la seva campanya que Obama en les eleccions presidencials del 2012 — ha inundat tots els mitjans possibles amb els seus anuncis i ha posat en marxa una operació digital de primer nivell.

Les colossals desfetes de Joe Biden a Iowa i New Hampshire van impulsar Bloomberg a les enquestes. Després de setmanes d’incertesa, certs sectors del Partit Demòcrata creien haver trobat qui els salvés de Bernie Sanders. Però l’augment de suport va venir acompanyat, com era d’esperar, d’un major escrutini públic de la seva trajectòria política. Tot un seguit d’antigues declaracions fora de lloc sobre les dones o sobre els joves afroamericans van posar Bloomberg a la defensiva. La seva nefasta actuació al debat de Nevada va acabar de punxar la bombolla en la que estava instal·lat l’equip de l’exalcalde. Bloomberg va demostrar que, anuncis milionaris al marge, no està del tot preparat per defensar-se en viu i en directe.

El destí ha volgut que, a només dos dies del decisiu Súper Dimarts de les primàries demòcrates, Bloomberg s’hagi convertit en el millor aliat de Bernie Sanders. L’anàlisi que va fer Bloomberg al novembre era correcte. No semblava que cap candidat estigués en condicions de ser rival de Sanders. Malauradament per ell, aquest ja no és el cas. I és que la darrera setmana Joe Biden s’ha beneficiat de la tempesta perfecta. Després d’un molt bon debat a Charleston, va rebre l’endorsement del tercer demòcrata amb major rànquing del Congrés, James Clyburn, i diumenge es va imposar de manera molt contundent a Carolina del Sud (SC). Biden va guanyar tots els districtes i tots els grups d’edat majors de 30 anys.

Biden és, ara per ara, el candidat més votat de les primàries demòcrates, i conseqüentment, l’alternativa real a Sanders. La campanya de Biden ha renascut. L’exvicepresident, a qui molts havien donat per mort (i no pas sense justificació), ha tornat en el millor moment possible. El seu discurs posterior a l’anunci dels resultats a SC així ho demostra.

La victòria de Biden hauria de ser un punt d’inflexió per Bloomberg. Biden afronta el Super Dimarts amb tot l’impuls possible. Ha rebut endorsements d’aquells que no es poden comprar, com el de l’exgovernador de Virginia, Terry McAuliffe, el del senador demòcrata per Alabama, Doug Jones, i el de l’activista Fred Guttenberg. Les enquestes realitzades avui ja reflecteixen un auge de l’exvicepresident d’Obama que contrasta amb la pèrdua de suports que Bloomberg ve arrossegant des de Nevada. La fragmentació del vot centrista podria fer que Sanders surti del Súper Dimarts amb mitja nominació sota el braç. Mike Bloomberg s’equivoca no deixant pas a Joe Biden. L'exemple a seguir és el de Pete Buttigieg, que ahir va suspendre la seva campanya.

A aquestes alçades, després d’una vida d’èxits i d’un llegat incontestable en política americana, Bloomberg encara està a temps d’engrandir la seva llegenda tot abandonant les primàries demòcrates — previ pacte amb Joe Biden per, qui sap, convertir-se en el seu secretari d’Estat — per jugar un paper clau en la derrota de Donald Trump. O bé pot triar no fer un pas al costat i esdevenir un dels principals responsables de la nominació de Bernie Sanders, és a dir, de quatre anys més de Donald Trump. Alcalde, és l’hora de la veritat.