El nou Senador per Delaware jurava el càrrec davant dels seus fills, Hunter i Beau, poc més de 2 setmanes després de l'accident que va posar fi a les vides de la seva dona i la seva filla, el desembre de 1972. Joe Biden es trobava amb un càrrec a la capital i 2 nens amb un sol pare, separats per hora i mitja de tren. Trajecte, per cert, que l'exvicepresident va fer servir sempre durant els seus 36 anys al Senat.

Sense tenir en compte les seves ja antigues intencions de ser el nominat Demòcrata per disputar la presidència al nominat Republicà de torn, els anys 1988 i 2008, Biden ha protagonitzat una carrera d'èxit i lideratge al Senat en comissions sobre Justícia, Diplomàcia, Control de Narcòtics, entre d'altres. És, tot això, fins que arriba a la vicepresidència de la mà de Barack Obama l'any 2009.

La Constitució dels Estats Units descriu la vicepresidència com un càrrec que existeix bàsicament en cas hipotètic de mort o qualsevol condició que dificulti el Comandant en Cap d'exercir el seu poder. Per tant, no té cap atribut clar, pel que és el President de torn el que estableix les competències del seu subordinat de més rang. Biden va acceptar la proposta d'Obama si a canvi aquest es comprometia a escoltar el futur vicepresident i considerar el seu consell.

Un cop inaugurat, el President hauria encomanat a Biden un gruix important de l'agenda executiva, com per exemple relacions internacionals o la supervisió del pla que va posar fi a la recessió i posterior recuperació econòmica. Va ser també ell el designat d'Obama per resoldre les negociacions sobre el sostre de despesa federal, tractant de minvar el nivell de dèficit i arribant a compromisos per atraure Republicans i Demòcrates, portat finalment a debat i votació a favor sobre aquestes i més mesures. La capacitat de negociar amb el Partit Republicà i la relació amb els seus membres al Congrés és el perquè de la seva popularitat i bona reputació entre part del GOP i la resta de votants del seu partit.

Obama White House Archives

Llavors va arribar la campanya per la reelecció d'Obama, candidatura portada a la Convenció Nacional Demòcrata de 2012, on tocava escollir si es repetia la fórmula Obama-Biden per les eleccions de novembre. Un moment especial va ser quan va sortir Beau, llavors Fiscal General de Delaware (i potencial aspirant a Governador per 2016) per parlar del seu pare, Joe. Tot i no fer públic de què patia fins un any després, Beau Biden ja havia tingut un parell d'ensurts i símptomes de la malaltia. A la convenció, tothom podia veure la cara del vicepresident, una barreja de patiment, por i un orgull palpitant pel seu fill. Després del seu discurs es va nominar Joseph Biden per aclamació popular. No es va sentir un sol "no" per cap dels delegats en tota la votació.

L'exvicepresident sempre ha volgut ser més, i s'ha demostrat durant dècades d'activitat i després de diverses candidatures capitanejades. L'any 2015 va ser decisiu, no només per ell, però per la seva família sencera. La mort prematura del seu fill gran, Beau, va enfonsar l'ànim del llavors VPOTUS, enduent-se també qualsevol possibilitat de concórrer a les eleccions de 2016. Ho deixa escrit al seu llibre "Promise Me, Dad", quan descriu una visita de Hillary Clinton a la residència oficial, l'Observatori Naval, per consultar-lo sobre si tenia pensat participar a les primàries Demòcrates per buscar ser el nominat. De pas, l'exsecretària d'Estat va deixar patent la seva intenció de presentar candidatura els dies següents.

A tota la història política i familiar de Biden, afegeixo també el seu tartamudeig, que va marcar-lo a nivell personal, doncs comprenia que parlar en públic, adreçar-se a la gent i debatre és part de les funcions diàries de qualsevol persona que vulgui dedicar-se a la política. La seva forma de tractar amb nois i noies que pateixen el mateix problema, al llarg d'incomptables events i actes al llarg de dècades, l'apropa molt al públic jove, sovint sent tergiversat per una opinió pública que sembla confondre les intencions de l'exvicepresident.

Queden només unes hores perquè els candidats Demòcrates s'uneixin per tornar a debatre, després del caucus de Nevada i dies abans de les primàries a Carolina del Sud, on l'exsenador i aspirant a la nominació ha d'estar preparat, ràpid i atent. Guanyar aquest últim estat és clau si el que pretén és ser l'oponent de Bernie Sanders a la Convenció Nacional i, de cara al super dimarts, superar Buttigieg i Bloomberg per poder fer més curta la llista de candidats, absorbint els seus vots.

Un home brillant als debats vicepresidencials amb Sarah Palin i Paul Ryan de 2008 i 2012, respectivament, que podia transmetre un missatge d'optimisme i seguretat a la seva audiència, de fort posat i sempre calmat temperament. No sóm pocs els que patim cada cop que el sentim parlar als debats, aquest cicle electoral, i vistes les seves intervencions passades, no sé què esperar d'aquesta nit.

Joe Biden hauria tingut la capacitat de ser un gran President, no en tinc cap dubte. Ara bé, el seu moment havia de ser fa 4 anys, quan els seus números eren immillorables i el nominat Republicà: ideal per ell. Tot i que part de l'èxit de l'exvicepresident a les enquestes de l'any passat es deu al fet que llavors encara no era candidat Biden, senzillament ciutadà Joe, una campanya "BIDEN2016" hagués pogut portar un diferent home a la Casa Blanca.

Biden és com tantes llegendes i grups de rock dels anys 70 i 80 del segle passat: es neguen a acceptar la pèrdua de facultats que l'edat implica, pel que es juguen ser recordats per actuacions mediocres que no representen ni de lluny els moments que, per qualsevol motiu, van popularitzar la seva persona.