Després dels disputats resultats d'Iowa i de les primàries de New Hampshire, els Demòcrates de Nevada decideixen avui els 48 delegats de l'estat a la Convenció Nacional Demòcrata.

Els caucus començaran avui a les 14h EST (les 8 del vespre a l'oest europeu) i els resultats sortiran pels volts de les 22:30 (també hora europea). Els caucus de Nevada tenen un funcionament semblant als d'Iowa. Aquest mètode d'elecció dels delegats estatals es troba en «extinció»: a les primàries del 2016, 14 dels 50 estats van triar els caucus per decidir els seus delegats. Aquest any, però, aquest número s'ha reduït a la meitat, sent només 7 els estats que en celebren.

Els resultats que se'n esperen

Les últimes enquestes a Nevada mostren un Sanders guanyador, emportant-se al voltant del 30% del vot popular. Biden i Buttigien estarien frec a frec pel segon lloc, empatant amb un 16% del vot cadascú. Warren, just per sota, quedaria quarta amb un 12%.

Aquestes dades mostren la celeritat amb la que ha canviat la competició per la nominació demòcrata d'ençà que va començar el procés electoral: tan Biden com Warren optaven al primer lloc, però ambdós han anat perdent prop. de la meitat dels suports, amb un Mayor Pete a l'alça i un Bernie Sanders que creix exponencialment.

La seguretat dels resultats

D'ençà del desastre dels resultats posposats a Iowa, s'ha obert un debat en el sí del Partit Demòcrata sobre la millor manera de comunicar els resultats de cada col·legi. El Partit Demòcrata de Nevada, després de decidir-se a no fer servir la mateixa app utilitzada a Iowa, ha optat per utilitzar el tradicional mètode de traslladar els resultats per via telefònica, després de sospesar diverses opcions com ara les enquestes de Google Forms.

La campanya a Nevada: per què importa? Quants diners s'han gastat els candidats?

Per als candidats, Nevada els és més aviat irrellevant a nivell de delegats, doncs només s'hi escullen 48 dels 1990 necessaris per imposar-se a la Convenció Nacional Demòcrata. Els resultats de Nevada, com els d'Iowa, són importants perquè serveixen de termòmetre sobre l'electorat demòcrata, i el guanyador rebrà més cobertura mediàtica de cara al 3 de març, també conegut com a Super Tuesday. És quan es reparteixen 1619 dels 3979 delegats possibles.

Aquesta rellevància mediàtica de Nevada es mostra en les grans sumes de diners que les campanyes s'hi han gastat. Qui més hi ha invertit és Tom Steyer, amb la sorprenent quantitat de $13,5 milions de dòlars gastats en anuncis televisius. Tot i així, el multimilionari és desconegut per la majoria dels votants: tot i haver pujat a les enquestes, a les últimes només obté un 9% dels suports.

En segon lloc es troben Sanders i Warren, que han gastat $1,5 milions cadascun, molt lluny dels $13M de Steyer. Tot seguit es troba Pete Buttigieg, amb 1,26 milions de dòlars, i Biden, amb $1,16 milions. Al darrer lloc està Klobuchar. La seva campanya publicitària és l'única que no ha arribat al milió de dòlars, quedant-se als $838 mil.