La presidència dels Estats Units es decidirà entre el nominat Demòcrata i Donald Trump, però el que també està en joc és el color dels 435 membres de la Cambra de Representants i, peça clau per la futura Casa Blanca, 35 seients al Senat.

Qui té més a perdre és el Partit Republicà, doncs s'hi juguen gairebé el doble de seients que els Demòcrates, 23, que poden continuar vermells o canviar cap als blaus, que només en tenen 12 en joc. Recordem que els Republicans controlen la Cambra alta amb 53 Senadors, d'un total de 100.

Arizona, per exemple, és un dels Estats amb un Senador tradicionalment Republicà, sent aquest John McCain, difunt l'agost de 2018. En cas de trobar-se amb un escó buit, el Governador de l'Estat en qüestió designa algú per ocupar el càrrec la resta dels 6 anys que té cada legislatura. Hi ha hagut 2 designats per ocupar el despatx de McCain, però el primer, Jon Kyl, exsenador d'anys enrere, va dimitir el 31 de desembre del mateix any. Això va fer que el pupitre d'Arizona quedés en mans de Martha McSally, qui es presenta a la reelecció. La sorpresa pot ser que els Demòcrates conquereixin Arizona i canviïn de color l'Estat. Entre els candidats que es presenten contra McSally tenim un perfil creixent a escala nacional i un autèntic "outsider", no només de la política dels Estats Units, però de la mateixa terra: l'astronauta Mark Kelly. McSally, tot i rebre el suport directe de Donald Trump, es troba gairebé 7 punts per darrera de Kelly, qui també l'hauria superat en donacions.

On el GOP també té risc de perdre la majoria a favor del candidat Republicà és a Maine, on la seva representant a la Cambra alta, Susan Collins, ha perdut gradualment força i estaria empatant, a les enquestes, contra gran part dels candidats Demòcrates, doncs té més gent descontenta per la seva gestió que no pas suport. Tot i que són 4 els candidats blaus que es disputen la nominació, una de les preferides és la Presidenta de la Cambra de Maine, Sara Gideon, qui fins i tot hauria superat en suport a Collins.

Colorado s'ha convertit en un calvari pel seu Senador, també Republicà, Cory Gardner, on els últims sondejos el suspenen amb més de 10 punts de diferència contra la seva gestió. L'interès és cada cop creixent, ja que una enquesta recent pinta de blau clar Colorado, amb un "lean" (inclinant-se cap a) Demòcrata.

Finalment els de Trump han de tenir cura a Carolina del Nord, doncs l'actual Senador, Thom Tillis, perdria les eleccions contra els 2 candidats amb més possibilitats de guanyar la nominació Demòcrata, en el moment de realitzar l'enquesta, el mes de Juny, Emerson Polling.

Si els Demòcrates aconsegueixen controlar els Estats on s'hi juguen o bé la reelecció o la posició del seu successor, i poden conquerir 3 dels Estats on més difícil ho tenen els Republicans, el Senat estaria llavors controlat per una majoria Demòcrata. Una majoria que podria posar en joc la continuïtat de polítiques actuals, aprovar noves propostes progressistes i, potser el més important, condicionar les nominacions de Donald Trump, en cas de seguir a la Casa Blanca, a alts càrrecs, com Secretaris del gabinet o els dirigents de les diverses agències federals.