A banda de la pròpia cursa electoral que suposen les primàries, el Partit Demòcrata també es troba immers en una disputa ideològica. Un dels punts més calents entre els candidats, és entorn a si el país ha de virar cap a un sistema sanitari semblant al dels països europeus o bé avançar en cobertura mèdica i completar el sistema actual.

Bernie Sanders, actualment empatat en nombre de delegats amb Pete Buttigieg i líder a les enquestes, sempre ha estat el major defensor del sistema "Medicare for All". De fet, és coneguda la frase "I wrote the damn bill" (jo he escrit el maleït projecte de llei) que Sanders ha fet servir quan ha tocat discutir sobre aquesta reforma en els debats electorals de les primàries.

Si bé a Europa semblaria complicat trobar grups de treballadors contraris al sistema sanitari públic, a Nevada no és així. El sindicat de treballadors culinaris, amb 60.000 membres i la meitat d'aquests latinos, és la força demòcrata més important de l'estat i s'ha mostrat contrari al pla de sanitari de Sanders.

Després d'anys de reivindicacions, dures negociacions i moltes vagues, els membres del sindicat han aconseguit generosos plans d'assegurança privats que ara temen perdre amb l'estatalització de la sanitat.

Aquesta incertesa davant el possible canvi que suposaria el pla de Sanders no és única del sindicat culinari de Nevada, amb forta presència a Las Vegas, sinó que també és compartida per molts altres sindicats del país. Ara bé, aquest cas és particularment important perquè apareix en un moment crucial del procés de primàries, i perquè podria afectar el discurs de Sanders basat en la defensa dels interessos dels treballadors.

Per com s'està desenvolupant la disputada, tot sembla apuntar que no serà del tot amistosa. La setmana passada, el sindicat va començar a repartir fulletons contra la campanya de Sanders acusant-lo de voler acabar amb el sistema de salut del sector culinari. Els seguidors de Sanders no s'han près amb gaire esportivitat aquesta acció, i el sindicat ha denunciat públicament que han rebut centenars de missatges i trucades amb amenaces contra alguns dels seus membres.

Els rivals de Sanders no han trigat gaire a posicionar-se a favor del sindicat i els seus plans privats de salut. Fa uns dies, Buttigieg va preguntar-se "qui som nosaltres per dir als treballadors que han de desfer-se del seu pla de salut?". Tom Steyer, el bilionari i també rival a les primàries, ha començat a emetre anuncis on s'acusa Sanders de voler retirar els plans de salut i on ell promet protegir-los.

Tot i l'oposició del sindicat majoritari de Nevada, Sanders segueix gaudint d'amplis suports entre els treballadors i la població latina. Per saber quin efecte tindrà aquesta disputa en el resultat dels caucus, haurem d'esperar al proper dia 22.