Després de la desastrosa gestió dels caucus d'Iowa, on Pete Buttigieg va guanyar en delegats i Bernie Sanders en vots, New Hampshire ja és territori de Sanders.

Si bé les votacions encara no estan escrutades al 100%, Sanders ja ha sortit a declarar-se guanyador amb "Power to the people" sonant a l'escenari. Una millor manera de controlar el discurs mediàtic que la d'Iowa, on Buttigieg va emportar-se tot el protagonisme.

Sanders ha afirmat que "aquesta victòria d'avui és l'inici de la fi de Donald Trump", mentre els seus seguidors han llençat càntics de "Bernie guanya a Trump". La seva campanya també ha deixat clar que "aquestes eleccions no són només per guanyar Trump, sinó també per transformar tot el país".

Amb la victòria d'aquesta nit, Sanders es consolida com el "front-runner" d'aquesta cursa electoral demòcrata.

Si bé Sanders ha guanyat en vot popular a New Hampshire, ha empatat en nombre de delegats amb Pete Buttigieg. Els dos n'han aconseguit 9. Aquests són també uns molts bons resultats per Buttigieg, qui s'ha quedat a menys del 2% dels vots de Sanders quan fa unes setmanes semblava impossible. New Hampshire és l'estat on Hillary Clinton va perdre contra Sanders per més de 20 punts el 2016.

L'exalcalde de South Bend ha sortit ha congratular els seus rivals i ha felicitat Sanders per la victòria. "Admirava el senador Sanders quan anava a l'institut, el respecto molt i el felicito per la victòria d'aquesta nit".

Tot i així, Buttigieg també ha aprofitat l'ocasió per criticar Sanders de manera subtil quan ha afirmat que els votants no haurien de veure's obligats a triar entre "revolució" o "status quo".

Una de les altres guanyadores indiscutibles de la nit ha estat Amy Klobuchar, la senadora per Minnesota. Durant mesos la seva campanya ha patit per mantenir-se a les enquestes, però després de quedar en un decebedor cinquè lloc -molt a prop de Biden- a Iowa, avui ha aconseguit la tercera posició de les primàries passant per sobre de dos candidats molt més coneguts i amb més diners com Elizabeth Warren i el mateix Joe Biden.

Els anèmics resultats de Biden provoquen que els seus votants centristes estiguin buscant altres alternatives més prometedores. De moment Buttigieg ha aconseguit capitalitzar la majoria, però Klobuchar tampoc s'ha quedat de braços creuats. De del moment de la publicació dels primes resultats a New Hampshire d'aquesta nit, la campanya de Klobuchar ja ha recaptat 2,5 milions de dòlars.

Tot i aquests pobres resultats de Biden, l'exvicepresident -que ja es troba a Carolina del Sud- ha deixat ben clar que no es dona per vençut encara. "Encara hem d'escoltar Nevada, Carolina del Sud, els estats del Super Dimarts i més enllà. Això encara no s'ha acabat".

Com bé apuntava el cap de campanya de Biden, Iowa i New Hampshire són estats sociològicament poc representatius de la societat americana i dels mateixos votants del Partit Demòcrata. La gran majoria d'afroamericans i latinos encara no han votat, un sector on Biden ha liderat de moment. Tot i així, el decebedor quart lloc a Iowa i cinquè a New Hampshire pot estar fent que alguns d'aquests votants s'estigui plantejant donar el seu suport a altres candidats davant la incapacitat de Biden. La campanya de l'exvicepresident necessitarà uns molts bons resultats als caucus de la setmana que ve a Nevada.

Biden encara té possibilitats de reviure la seva campanya, però qui sembla tenir-ho més cru és la senadora Elizabeth Warren. La seva campanya esperava recuperar el vol a New Hampshire, ja que és un estat veí amb Massachusseetts, però finalment han estat uns resultats molt decebedors. La pregunta que agafa força aquesta nit entre els més progressistes és quan Warren abandonarà la cursa i donarà suport a Sanders. Pels moderats és tot el contrari, esperen que aguanti el màxim possible per minimitzar Sanders.

Qui també ha cregut que Warren ha tingut "una molt mala nit" és Donald Trump. El president considera que la senadora ja és fora de la cursa per la nominació demòcrata, i que té ganes de tornar a casa i prendre una cervesa amb el seu marit.

Iowa i New Hampshire sempre són el final de moltes campanyes, i en aquest cas ho ha estat per la d'Andrew Yang. La campanya de Yang estava basada en la proposta d'una renda bàsica universal de 1.000 dòlars per cada americà. Segons les enquestes, les segones opcions dels votants de Yang són Sanders amb un 35%, Bloomberg amb un 12% i Warren amb l'11%.

Buttigieg, amb 23, lidera la cursa per aconseguir els 1.991 delegats requerits per emportar-se la nominació demòcrata. El segueixen Sanders amb 21, Warren amb 8, Klobuchar amb 7 i Biden amb 6.