El debat s'ha realitzat a New Hampshire, on s'hi celebren les primàries demòcrates el dimarts vinent dia 11. A diferència del debat de gener, en què hi van participar 6 candidats, el d'avui feia tornar a l'escenari Andrew Yang, qui va quedar exclòs de l'anterior per falta de suport a les enquestes.

És també el primer debat celebrar des del caòtic caucus d'Iowa, d'on encara no se'n desprèn un candidat victoriós, doncs si bé Buttigieg lidera el recompte de delegats, Bernie Sanders va guanyar en vot popular per més de 2600 vots.

Guanyadors

Joe Biden: El retorn del "front-runner". Tot i la seva bona actuació, és possible que no el faci repuntar massa a les enquestes, fet que va reconèixer Biden a l'inici de la nit fent referència als normalment baixos resultats de la seva campanya a Iowa i New Hampshire. El principi del debat semblava ser una continuació de tots els problemes que ha arrossegat Biden i la seva campanya, però a mesura que avançava la nit va aconseguir mostrar un candidat energètic, amb capacitat per atacar les accions del President Trump i defensar amb orgull el seu passat a la Casa Blanca. Un dels moments més mediàtics de la nit va ser quan Biden va fer aixecar el públic en reconeixement a Alexander Vindman, membre del Consell Nacional de Seguretat que ha estat acomiadat després d'haver declarat contra Trump.

Bernie Sanders: El Senador per Vermont va limitar-se a ser ell mateix, i tot i que potser no va poder arribar més enllà dels seus votants va mostrar un posat energètic i disposat a rebre i respondre els atacs que tots els candidats, menys Tom Steyer, van expressar contra ell. Ha guanyat, definitivament, la batalla amb Warren per ser el candidat progressista del Partit Demòcrata.

Pete Buttigieg: L'exalcalde de South Bend va aprofitar la nit d'ahir per mullar-se en àmbits fonamentals i deixar enrere les repostes evasives i poc concretes, a les quals sempre ens tenia acostumats abans. El debat va mostrar un lideratge del centre dividit entre un creixent Buttigieg i l'exvicepresident Biden. Tot i la seva enorme victòria mediàtica a Iowa, va aconseguir liderar el debat i entomar amb gràcia els atacs dels seus rivals. Fins i tot quan va haver de defensar-se dels problemes racials de la seva ciutat.

Amy Klobuchar: La candidata més apassionada i preparada. Amb la seva exposició magistral de dades, anècdotes i respecte, va brillar per la seva aparent senzillesa, empatia i humilitat. La Senadora va ser qui més aplaudiments va recaptar al llarg del debat, i això pot tenir efectes a les enquestes on ja ha vist una certa millora. Klobuchar es mereix, per la seva actuació, una oportunitat.

Perdedors (*):

Si bé alguns hauran pogut tenir una mala resposta o una relliscada, ningú pot ser considerat perdedor. Tots els candidats han estat centrats, preparats i units al voltant del Partit Demòcrata, sense cap sensacionalisme massa important ni moments d'ego excessiu. Ha estat una nit d'adults tractant-se amb respecte i aportant les seves idees i plans per derrotar Donald Trump. Però si hem de decidir quins d'ells no ho han fet tan bé com la resta, serien els següents:

Elizabeth Warren: La Senadora no va tenir la seva millor nit. Va començar les seves intervencions establint un clar canvi a la seva campanya. Warren va decidir deixar la bandera progressista a Bernie Sanders i moure's al centre, buscant la conciliació dels ciutadans independentment del color del seu partit. El seu moment més destacat va ser quan el dret a l'avortament va arribar al debat. Warren es va mostrar molt contundent, i va sortir en defensa del dret a les dones a decidir sobre el seu cos.

Tom Steyer: Va intentar ser l'unificador de la nit. Centrat només a derrotar Donald Trump, va oferir el que ell creia que era la solució per guanyar les eleccions de Novembre. La ja tradicional cita "És l'economia, estúpid" va sortir més d'un cop (i dos i tres) de la boca del candidat. Steyer també va posar l'accent en la poca presència de la qüestió racial, en un clar intent de guanyar el suport de les minories que tant necessita.

Andrew Yang:  No va aconseguir cap moment viral que el tornés a posar en escena a nivell nacional. Les seves intervencions van ser poques, curtes i sense aixecar les reaccions esperades de la #YangGang. Potser perquè va voler apel·lar als votants indecisos, fins i tot els republicans. Tampoc va aconseguir mantenir el focus d'atenció en els problemes que ell destacava com les causes de la victòria de Donald Trump.