El senador republicà de Utah i exgovernador de Massachussets ha votat a favor d’apartar Donald Trump del seu càrrec de president, trencant amb els seus companys republicans, que l’han exonerat. Romney ha justificat aquesta decisió històrica al·legant que Trump va intentar “corrompre les eleccions” amb l’assistència d’un govern estranger, cosa que atempta contra la Constitució i contra el jurament del càrrec de president. “Aplicant la justícia de manera imparcial, el que va fer el president va ser un greu error”.

Tot i que l’impeachment no ha tirat endavant degut a la majoria republicana a la cambra alta, el moviment de Romney és d’una enorme importància pels demòcrates. En primer lloc, perquè no es tracta d’un republicà qualsevol, sinó de la persona que el GOP va nominar el 2012 per enfrontar-se a Barack Obama en la lluita per la Casa Blanca. Qui li hauria dit a Romney que vuit anys més tard es convertiria en el primer senador en la història dels Estats Units en votar a favor de l’impeachment contra un president del seu propi partit. El Partit Republicà ara és el partit de Trump, un líder que no accepta mitges tintes - o li dones suport incondicional, o ets un traïdor. El fill del president Trump, Donald Trump Jr. ja ha demanat que Romney sigui expulsat del grup republicà al Senat, fent servir el hashtag #expelmitt.

Segonament, el vot de Romney deixa en una posició molt incòmoda a senadors republicans com Susan Collins, Lisa Murkowski o Cory Gardner, que han mostrat el seu desacord amb el que va fer Trump, però han decidit no trencar files amb les directrius del seu partit. Que ningú dubti que el discurs d’avui de Romney serà explotat pels Demòcrates en campanya electoral per atacar els senadors que passin per les urnes aquest 2020.

El president Trump ha estat exonerat dels càrrecs pels quals els demòcrates volien apartar-lo del càrrec, però el seu entorn hauria preferit que algun demòcrata hagués votat amb ells. En aquesta mateixa línia s’expressava el vicepresident Pence fa poc més d'una hora. “Creiem que [el president] serà absolt amb un vot bipartidista al Senat”. Però no ha estat el cas. Ni Doug Jones, l’únic senador demòcrata escollit a Alabama en els darrers 25 anys, ni Joe Manchin, representant demòcrata al Senat d’un dels estats més trumpistes dels EUA, West Virginia, han donat suport a Trump. L’actual president sovint es vanta de liderar un Partit Republicà extremadament unificat entorn a la seva figura. Caldrà veure quines repercussions tindrà en l’electorat moderat o independent el vot de Romney, i quines represàlies prendrà la Casa Blanca contra l’excandidat presidencial.