Els caucus democràtics d'Iowa han estat un caos, aquest va ser el titular del dimarts. Posat en dubte des de fa anys per anacrònic i per afavorir excessivament un estat que étnicament està lluny d'assemblar-se als Estats Units d'avui dia, el desordre del caucus d'enguany ha estat una estocada letal a la reputació d'aquestes particulars primàries. Però com desxifrar les potencials conseqüències que aquest desafortunat embolic pot tenir en aquesta llarga (i agònica ja des d'un principi) carrera presidencial? Interpretem-ho.

Guanyadors

Donald J. Trump i les teories conspiradores
Sembla estrany que en les primàries demòcrates el principal guanyador hagi estat Donald Trump, però les coses en política, i especialment en política americana, són contradictòries. El President ja ha començat a tuitejar sobre la incompetència del Partit Demòcrata i ja té el primer argument d'aquesta campanya: "Si no poden gestionar unes primàries, com gestionaran la teva sanitat?". Les teories de la consipració porten un dia circulant per les xarxes i alimenten aquest sentiment anti-establishment que va propulsar al magnat novaiorquès a la Casa Blanca. De moment, Donald Trump no podria haver somiat en un millor començament: si el Partit Demòcrata segueix així, potser Trump acaba guanyant per inacció del contrari.

Pete Buttigieg
Amb el 71% escrutat, lidera els resultats a Iowa. Guanyar les primeres primàries és simbòlicament rellevant i, històricament, la victòria a aquest estat catapulta al candidat vencedor cap a les generals. Des del 1996, així ha estat a les primàries demòcrates. En la campanya de Pete, que encara busca una catarsi, potser aquest triomf l'impulsa fins a la nominació. Els beneficis mediàtics de la victòria ja els té i, com a mínim, pot vantar-se d'haver guanyat la primera contesa.

Michael Bloomberg i Joe Biden
Michael Bloomberg s'ha presentat com a candidat demòcrata, però ha renunciat a participar als caucus d'Iowa. Joe Biden ha perdut estrepitosament aquesta primera batalla. Tot i que sembla que en cap dels casos hi ha motius de celebració, aquí trobem una segona contradicció (beneïdes contradiccions). Els caucus han quedat desprestigiats i això fa que els resultats quedin en entredit. Bloomberg no s'ha gastat un sol dòlar en Iowa i, vist el desastre, tampoc ha perdut tant en no presentar-s'hi. I Biden pot utilitzar l'ombra del dubte que plana sobre els resultats per fer veure que, tot i perdre, encara hi ha molt partit en joc.

Perdedors

Bernie Sanders i Elizabeth Warren
Sanders esperava imposar-se a Iowa, i les males llengües deia que així era abans del col·lapse del dimarts nit. Warren no ha estat a l'altura de les enquestes de tot just fa uns mesos. Amb un 71% escrutat, Sanders no guanya. Però encara que en resultats definitius s'acabés imposant (que no és gens segur), el titular ja el té Pete Buttigieg. Sobretot en una setmana tan carregada de notícies: avui hi ha l'Estat de la Nació i en res es votarà l'impeachment al Senat. Una jugada mestra pels qui el volen enfonsar (i són molts).

Partit Demòcrata
El partit com a institució ja ha perdut. Trump els acusa d'incompetents. La divisió interna al Partit Demòcrata està picant al timbre (la congressista pro-Sanders Ilhan Omar relaciona l'empresa que gestiona els resultats d'Iowa amb l'esfera de Buttigieg).  Tot plegat no pot ser un pitjor començament per una campanya que s'augura agònica pels demòcrates. Si volen guanyar el 1600 de Pennsylvania Avenue, la cosa no comença bé.


Els caucus d'Iowa són una rara avis política a tots els nivells. La gent vota amb els peus: els votants es mouen a diferents zones d'un poliesportiu en funció del candidat que recolza. Molts candidats ja han flirtejat vagament amb la idea d'eliminar aquesta tradició i aquesta hecatombe només fan que confirmar la tesi que les mateixes institucions del segle XVIII no funcionen en l'era digital. Iowa potser deixarà de tenir la preponderància política que té en el futur. Però de moment, només podem esperar. El joc de cartes de les eleccions ja ha començat. Que comenci l'espectacle.