Ha arribat Iowa i, amb els resultats (o part) del caucus demòcrata gairebé 24 hores més tard del que estava previst, hem vist com Pete Buttigieg i Bernie Sanders es disputaven la victòria de les primàries, separats per menys d'un 2% de diferència i amb uns tercer i quart candidats massa lluny com per poder sortir victoriosos de la jornada.

La sorpresa ha estat la concentració del votant moderat al voltant de Buttigieg, qui ha superat, per sorpresa de molts, els altres candidats de la seva esfera ideològica. Amb Biden i Klobuchar sortint perdedors d'una carrera amb unes expectatives molt altes pel primer, sobretot.

La qüestió ara passa a ser la consolidació al voltant d'un candidat moderat que hagi de disputar-se la nominació amb el candidat progressista del partit qui, a hores d'ara i vist el resultat de la votació d'ahir, sembla ser que serà Sanders. Una dada que es desprèn de la nit electoral és el virtual empat de vots entre moderats i progressistes, gairebé parts iguals del total de vots.

L'exalcalde de South Bend va emergir fa unes setmanes com a preferit per guanyar Iowa, tot i en detriment de Biden, el fins ara front-runner dels demòcrates de cara a les eleccions contra Trump. Recordem que Buttigieg és el candidat més jove, per sota dels 40 anys, i gaudeix de fort suport entre caucàsics i liberals al partit. Si bé és cert que el seu punt feble ha estat el seu baix suport entre afroamericans, entregats en gran mesura a Biden, el fort daltabaix de popularitat d'aquest obre la possibilitat d'un traspàs de vots d'aquesta demografia concreta cap a Buttigieg, reforçant-lo de cara a futures primàries.

Pot ser que el temps que el partit demòcrata posposava el resultat de la votació l'aprofités la DNC per reforçar un candidat com Buttigieg de cara a absorbir suport entre moderats? És per això que va sorgir de la jornada de la nit passada amb aires de victòria i un discurs propi de líder? Només podem debatre i especular, però el que se sap és que Buttigieg lidera, de moment, els precaris resultats que ofereix Iowa.